Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Чай, кава та інші напої





Здавалося б, що може бути простіше, ніж заварити чай чи зварити каву: насипати помелені зерна або сухі листочки в чашку та залити окропом. Але це для тих, хто не особливо переймається якістю напою. Чай та кава — це не тільки смачно, але і корисно. Регулярно дегустуючи свіжозаварені напої, ми знижуємо холестерин, захищаємо себе від онкологічних загроз і даруємо шкірі пружність.

На цій сторінці:

Якщо вам важливий смак і аромат напою, то необхідно навчитися чай та каву вибирати і правильно заварювати. Крім того, можна не зупинятися на чистих напоях, а поєднувати їх з прянощами, травами, фруктами і молоком, отримуючи оригінальні смаки.

Які бувають види чаю

Чашка ароматного чаю

Багато хто вважає, що зелений чай — це недозрілий чорний або думають, ніби це різні рослини. Насправді будь-який чай роблять з листів одного виду рослин, які збирають зеленими. Щойно їх зривають, вони починають темніти — ферментуватися. Тому, для того щоб зробити зелений чай, листя обробляють парою і так припиняють ферментацію — в результаті в них зберігається максимум корисних речовин. Що довше йде ферментація, то темнішим стає продукт.

Згідно світової класифікації, залежно від ступеня ферментації листа, чай ділять на:

  • зелений,
  • жовтий,
  • червоний,
  • чорний.

Якщо на пачці написано «білий», то це все той же зелений, проте елітний. Він містить верхні листочки тільки з білими ворсинками. У Китаї існує своя класифікація, і там недоферментованний чай, схожий на наш червоний або жовтий, іменують улун. Всі інші назви (бірюзовий, синьо-зелений) лише відображають відмінні риси чи характеристики чаю.

Різновиди чаю та як він впливає на людину

Згідно китайський класифікації чай ділять на шість різновидів:

  • зелений,
  • білий,
  • жовтий,
  • синьо-зелений,
  • червоний,
  • і чорний.

Який вплив на організм надає кожен з них і як правильно пити чай, розповідає директор чайного клубу.

Як вибрати чай

На якість, смак і аромат чаю впливає багато факторів: на якому схилі гори і при якій вологості виріс, наскільки дбайливо його збирали, чи правильно пройшов процес ферментації, як зберігали тощо.

На наше щастя, майже весь чай, який ввозиться в нашу країну, збирається вручну, що виключає попадання гілочок і старих нижніх листочків. Щоб перевірити якість продукту, потрібно висипати жменю чаю на білий папір — в ньому не повинно бути пилу, гілочок і ворсинок. А чаїнки повинні бути однаковими за розміром і щільно скрученими.

Найкращими вважаються не повністю розкриті тіпси (бруньки) і три верхні листочки. Саме в них міститься більше соку і менше клітковини.

Непрофесіоналові складно знайти в жмені чаїнок цінні тіпси, але можна постаратися це зробити:

  • по-перше, вони трохи світліші звичайних листочків;
  • по-друге, добре скручені і мають довжину близько 1,5 см.

Купуючи чай, завжди потрібно дивитися на термін придатності й намагатися вибирати більш свіжий. З часом характеристики чаю погіршуються: він вбирає в себе сторонні запахи, вологу і втрачає смак і аромат.

Ще один показник якості чаю — його стан після заварювання. Напій після заварювання повинен бути ароматним і прозорим.

  • Чорний чай повинен виходити яскраво-мідним, а його чаїнки коричневими.
  • Колір заварки у хорошого зеленого чаю — лимонний, а листочки — оливкові.

Варто пам'ятати:
якщо хочете, щоб був яскравий і насичений колір настою, треба купувати дрібнолистовий або гранульований чай — вони найкраще екстрагуються. Якщо важливий аромат — купуйте крупнолистовий, в цільних листочках запах зберігається краще.

Вибір сорту чаю — справа смаку. Знаменитий Пуер подобається далеко не всім: його довго ферментують, щоб напій набув специфічний землистий смак. Багато елітних сортів більшості наших співвітчизників можуть не сподобатися. Справа в тому, що вони заварюються не міцно, а цей показник для багатьох є головним.

Якщо ви любите чай з ароматними добавками, будьте уважні, багато ароматизованих чаїв містять хімічні речовини. Напої з жасмином, бергамотом або лимоном повинні містити натуральні добавки. Але коштують вони досить дорого. Більшість же чаїв із добавками створені за допомогою штучних ароматизаторів. Навіть якщо видно в упаковці фрукти чи квіти, не означає, що ароматизатори та штучні добавки відсутні. Смаку та аромату натуральних наповнювачів дуже часто не вистачає на істотну зміну смаку і запаху напою.

Які існують види кави

кава, Інші, напої

У природі існує 73 види кавових дерев, але в сільському господарстві використовують два основних: Coffea arabica L. — Арабіка і Coffea canephora Pierre ex Froehn. — Робуста. На ці два види доводиться до 98% всієї виробленої кави. 70% становить арабіка, а 30% — робуста.

    Найпоширеніші види кави:

  • Арабіка має зерна довгастої форми, з гладкою поверхнею, злегка зігнуті у вигляді літери «S».
  • Робуста має зерна округлої форми, від світло-коричневого до сірувато-зеленого кольору.
  • Либерика малораспространенный не дорогой сорт, который добавляют для удешевления продукта.

Робусту зазвичай вважають менш вишуканою кавою з точки зору аромату. У той же час вона містить більше кофеїну, а також часто використовується в еспрессо-сумішах, що дозволяє домагатися більш якісної кавової пінки і здешевлює суміш.

Інші сорти не мають промислового значення. Сорт кави «Копи Лювак» або «Капе Аламід» — найдорожчі, оскільки для правильного приготування зерна повинні пройти через шлунково-кишковий тракт невеликого звірка — азіатської пальмової ціветти. Без цього процесу смак і аромат напою буде досить посереднім.

Нещодавно з'явився більш дешевий аналог «Копи Лювак» — «Манки Кава», з таким же ланцюжком обробки зерен.

За допомогою змішування Арабіки і Робусти отримують всі марки і види сучасної кави. Ці сорти доповнюють один одного і створюють збалансований продукт, в якому посилені приємний насичений смак та аромат.

Як вибрати каву

Що потрібно знати, збираючись в магазин за новою упаковкою кави.

— Тільки на ціну кави орієнтуватися не можна: кава може бути дорогою просто тому, що вона маловрожайна або росте тільки в певному визначеному місці.

— Кава крупного помелу, або вироблена більш дешевим і швидким методом, має клапан, який дозволяє виходити назовні газам, інакше упаковка б здулася.

— Хорошу каву не пакують в пластикову банку: тільки у скляну або зроблену з жерсті.

Як роблять підроблену каву і як відрізнити її від справжньої

Нечесні виробники і шахраї можуть додати до кави все, що завгодно: глину, пластмасу, крохмаль. Щоб виявити обман покладіть щіпку продукту на білий аркуш і подивіться, чи немає частинок іншого кольору і структури.

В каву можуть намішати також цикорій, боби, ячмінь, горох і різних кісточок. На жаль, визначити наявність такого роду добавок можна тільки після його купівлі. Для цього покладіть каву в склянку з холодною водою. Чиста кава буде плавати, а домішки через деякий час осядуть на дно. Вони можуть злипнутися і забарвити воду.

Також шахраї можуть закупити прострочену каву, а дату виготовлення підробити. Розпізнати прострочені зерна можна тільки за ароматом. Стисніть вакуумну упаковку, піднісши випускний клапан до носа: сильний аромат і відсутність згірклого запаху — ознаки свіжості.

Важливість ступеню помелу

Аромат і смак меленої кави погіршується після його помелу або після того, як ви розкрили упаковку. Кава буде більш ароматною, якщо її змолоти безпосередньо перед приготуванням. Оскільки зернова кава при зберіганні вдома починає втрачати свою якість вже через тиждень зберігання, то купувати за раз більше 200 г зерен не варто.

Ступінь помелу кави залежить від того, яким способом ви будете її готувати:

  • Крупний помел
    — мелють 10 сек. звичайною електричною кавомолкою. Частинки кави можуть бути розміром до 0,8 мм. Така кава підходить для приготування в поршневій кавоварці або для джезви. Настоювати її потрібно біля 6-8 хвилин.
  • Середній помел
    — час помелу — 13 сек. Час настоювання — 4-6 хв. Це універсальний помел, підходить для багатьох способів заварювання.
  • Тонкий помел
    — час помелу — 15-20 сек., Тривалість настоювання — 1-4 хв. Використовують в кавоварках з фільтрами. Тонкий помел зберігається найдовше: дрібні частинки лежать більш щільно одна до однієї, погіршуючи контакт з повітрям.
  • Тонкий еспресо помел
    — таку каву застосовують в кавоварках-еспресо.
  • Надтонкий помел
    — змелена таким чином кава схожа на борошно. З неї варять турецький напій у турці.

При відтворенні тексту статті «Чай, кава та інші напої», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов'язкове.



Цікаві статті про чай, каву та інші напої:

    • Застосування ацидофіліну та користь від його вживання
      Сучасній людині з її темпом життя та неправильним харчуванням просто необхідно знати про продукти, що несуть величезну користь для нашого організму. Крім того, необхідно знати, як обирати такі продукти, як правильно їх застосовувати та навіть як готувати їх в домашніх умовах. Одним із таких продуктів є ацидофілін. Читайте у статті про його корисні властивості та дізнавайтесь, як обрати справді якісний продукт.
    • Кава як засіб профілактики інсульту
      Кава - улюблений напій багатьох по всьому світу. Та чи справді вона така шкідлива, як до недавнього часу більшість думали? Насправді - ні, більше того - кава може бути навіть корисною. Головне - помірне її вживання. Детальніше про користь кави у статті.
    • Холодний чай шкідливий для здоров'я, коли і який
      Холодний чай, смачний напій, що чудово втамовує спрагу, набуває все більшої популярності, особливо влітку. Та чи знаєте ви, що саме такий, здавалося б, абсолютно безпечний напій, насправді може нанести таку ж шкоду, як, наприклад, газовані солодкі напої або пиво? Чи можна пити холодний чай і як зробити його безпечним для вживання, викладено у статті.
    • Чайне і пуер-чайне сп'яніння через що може відбутися
      Надмірне вживання чаю, з усіма його цілющими властивостями, може мати негативні наслідки, а саме чайне сп’яніння. Саме про це детальніше читайте у статті.
    • Як правильно заварювати зелений чай - корисні поради
      Любителі зеленого чаю неодмінно повинні знати, як правильно заварювати це цілющий напій. Адже смак і аромат чай багато в чому залежить від того, як він був приготований. Тож для того, аби насолодитися по-справжньому смачним чаєм, читайте корисні поради у статті.
    • Приготування копорського чаю - користь іван-чаю і рецепт приготування
      Що таке Копорський чай та як його готують? Як він впливає на організм людини? Про все це та багато іншого читайте у статті.
    • Як заварювати чай пуер (метод Лу Юя)
      Справжні поціновувачі чаю, ця інформація буде корисна для вас. Як правильно заварити пуер, щоб отримати від чаю сповна: вишуканий аромат та смак. Про все це у нашій статті.
    • Як варити чай Пуер: рецепт приготування
      Щоб правильно заварити чай Пуер, необхідно знати деякі тонкощі цього процесу. Читайте статтю, щоб дізнатися секрет заварювання Пуеру.
    • Чай - напій корисний та його властивості корисні для здоров'я
      Чашка запашного смачного чаю - це те, що бадьорить зранку і заспокоює ввечері, те, що гріє взимку і втамовує спрагу влітку. Без чаю не обходиться жоден день у більшості родин. І не дарма, адже цей смачний благородний напій має цілу низку цілющих властивостей. Яких саме - читайте у статті.
    • Коли і кому зелений чай може бути шкідливий і небезпечний
      Напевно, немає такої людини, яка ще не чула про корисні властивості зеленого чаю. Та чи відомо вам, що цей напій так само може бути небезпечним і навіть шкідливим для здоров'я. Кому варто виключити зелений чай із свого раціону взагалі, а кому варто обмежити його вживання - дізнавайтесь зі статті.
    • Шкода від кефіру - чому він може нашкодити здоров'ю та здоров'ю вашої дитини
      Кефір вважають одним із продуктів, що покращує стан організму, допомагає схуднути і взагалі має оздоровлюючу дію. Тож чому насправді цей напій може нашкодити? І чому його не можна давати немовлятам? Про це читайте у статті.
    • Зелений чай може бути шкідливий для здоров'я - чому і коли
      Зелений чай - такий корисний напій. У яких випадках він не лише не буде позитивно впливати на ваш організм, а ще й завдасть йому шкоди? Читайте у статті.
    • Чаювання може завдати шкоди вашому здоров'ю
      Чому зазвичай приємний процес чаювання може стати причиною деяких захворювань? Чи варто захоплюватись чаєм? І який чай пити не можна? Про це у статті.
    • Соки - шкідливі та корисні, багаті вітамінами
      Свіжовижатий сік - напій, який чудово розпочне ваш день, зарядивши вас здоров'ям та енергією. Які соки справляють найбільший корисний ефект, а які можуть зашкодити? Ця цікава та потрібна інформація у статті.
    • Кава еспресо - рецепт приготування і різноманітні її види
      Любителі справжньої міцної італійської кави напевно знають, що таке еспресо. Для всіх поціновувачів цього напоїв буде корисно знати, як її правильно готувати і які бувають його різновиди.
    • Пийте зелений чай, щоб тиск завжди залишався в нормі
      Зелений чай - це не лише привід для теплої бесіди та приємного проводження часу. Цей смачний напій, до того ж, незамінний помічник для тих, хто страждає гіпертонією, оскільки допомагає понижувати тиск. Детальніше читайте у статті.
    • Чи може нашкодити вагітним кава
      Чи варто пити каву майбутнім мамам - більшість спеціалістів сходяться на думці, що ні. Тож, якщо ви кавоман зі стажем, то вам доведеться обмежитись у вживанні цього напою. Чому? Як він впливає на плід в утробі матері та які наслідки для майбутнього малюка? Які напої безпечні для вагітних? Про все це у статті.

Мітки до статті: кава, чай



Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Чи можна пити вагітним каву

       Про їжу просто | Карта сайту
    © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑