Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутися





Напевно, не знайдеться такої людини, яка б не любила цей ароматний напій — чай. Це й не дивно, адже кожен може обирати його для щоденного вживання за власним смаком: чорний або зелений, міцний або слабозаварений, з домішками чи без них тощо. До того ж, про користь цього напою знають ледь не з колиски. Проте надмірне вживання чаю, з усіма його цілющими властивостями, може мати негативні наслідки, а саме чайне сп’яніння. Саме про це детальніше читайте у статті.

На цій сторінці:

Чайне сп’яніння шкідливе людині, незалежно від того наступило воно від чаю пуеру або будь-якого іншого чаю.

П’янкий ефект чаю

Чайне сп’яніння

Треба дуже постаратися, щоб домогтися цього стану. Але таке може статися, якщо неправильно приготувати або випити чаю на голодний шлунок, а також випити дуже міцний чай відразу після їжі. Якщо випити багато міцного чаю починаючому чаювальниковы, то це теж може призвести до сп’яніння.

Симптоми чайного сп’яніння виражені не яскраво, і на них, зазвичай, не звертають уваги. Ефект чайного сп’яніння супроводжується ейфорією з ознаками, схожими на легке алкогольне сп’янінням — веселість, легкість, балакучість, безтурботність, смішливість.

Найбільшу небезпеку представляють міцні сорти чаїв, а найбільш схильні до чайного сп’яніння ослаблені люди та люди із хворобами нирок. При прояві симптомів сп’яніння бажано поїсти чого-небудь, тоді все повинно пройти.

Пуер-сп’яніння

Пуер-чай-сп’яніння дійсно може бути (у залежності від сорту). Може проявитися свого роду слабкий ефект, як після хмільного вина. Чай не кричить, справляючи свій ефект від його вживання. Він шепоче, немов непомітний легкий вітерець... Пуер освіжає свідомість, і думки впорядковуються. Неповторний і смак пуеру.

Пуер-сп’яніння це зовсім не те, що багато хто уявляє, знаючи про чифір, популярний у певних колах.

Любителі сумнівного задоволення від вживання чифіру отримують цей п’янкий напій шляхом довгого виварювання великої кількості чайної заварки в невеликій кількості води. При такому приготуванні чаю, вивільняється отруйний алкалоїд, гуанін, — він і руйнує нервову систему. Гуанін частково виділяється і в старій заварці. Тому в жодному разі не пийте її!

Будьте обережними при дегустації пуеру

Той, хто бував на винних дегустаціях, знає, що можна надегустуватися до несамовитого стану. Ось приклад, як легко можна роздобути «пуер-чайне-сп’яніння», незалежно від вашого бажання.

Коли ви купуєте пуер або будь-який інший чай у китайського торговця, він наллє вам той напій, який вам сподобався. Вибираючи чай, ви вип’єте мінімум 7-8 чашок настою.

Китаєць заварює чай міцніше, ніж потрібно, щоб «відчути» його. Але рідко хто закушує чай прісним «чайним» печивом, щоб відрізнити відтінки наступного сорту і відвернути неминуче сп’яніння. А воно настане обов’язково, адже чай проникає скрізь: вдихаючи його аромат через ніс — він затуманює мозок, а випивши — розтікається теплом по всьому тілу. Результат — легка ейфорія, вас похитує з боку в бік, і все здається прекрасним.

Запропонуй вам «знатно переплатити» за чайну баночку — і ви зробите це. Але жоден порядний китайський торговець не скористається таким вашим станом. Такі неписані правила торгівлі в Китаї.

П’янкий ефект чаю

Чайне і пуер-сп'яніння - шкідливе для вашого здоров'я

П’янкий ефект від вживання надмірно великої кількості чаю проявляється завдяки тому, що чай все ж є антидепресантом, помірно підвищує фон настрою. Він підсилює і прискорює багато психічних процесів: загострює роботу органів чуття (особливо зір) і підвищує сприйнятливість і чутливість нервової системи, збільшує швидкість реакції, сприяє засвоєнню і запам’ятовуванню інформації, полегшує концентрацію і стійкість уваги, прискорює мислення.

Поради про помірність в чаюванні

Не забувайте про помірність в чаюванні. 5-6 чашок помірно міцно завареного чаю в день — достатньо для дорослої людини. Літнім людям бажано не пити більше 4 чашок. Дітям старше 10 років — 2-3 чашки.

Краще всього пити чай потроху і обов’язково свіжозавареним, теплим, але не гарячим. Суха заварка не повинна мати горілий або металевий присмак, бути простроченою або зіпсованою.

Чи знаєте ви що?

  • У деяких сортах чаю кофеїну більше ніж у каві, але кофеїн в чаї пов’язаний з танінами. Через це дія алкалоїду не сконцентрована в часі, а розтягнута на 6 годин. При цьому кофеїн чаю (на відміну від кави) виводиться, не накопичуючись в організмі людини.
  • Чай — добре допомагає при алкогольному похміллі. Чашка міцного чаю знімає стан зневоднення, викликаний алкоголем. Чай повинен бути свіжозавареним, помірно гарячим і добре настояним. Пити його потрібно з молоком, цукром і бажано з лимоном.
  • Позбутися неприємного запаху і смаку в роті допоможе пережовування декількох сухих чаїнок чорного чаю.

При відтворенні тексту статті «Чайне і пуер-сп’яніння — через що може відбутися», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: напої, чай


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑