Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Кава еспресо - рецепт і різновиди





Еспресо — це напій, приготований з кави (7 г) пропусканням 90-градусної води (30 мл) через спресовану в таблетку мелену каву. Одна порція, 30-40 мл готової кави, подається в чашечці (демітасе від — французького «півчашки») об’ємом 60-70 мл.

Демітас — чашка для еспресо з товстостінної порцеляни, найчастіше біла, об’ємом 80 мл. Основна функція демітас — зберігати тепло.

Смак у еспресо — оксамитовий, кавово-насичений, з довгим післясмаком. Французький дипломат Талейран так геніально описав смак кави: «...чорна як ніч, солодка як гріх, гаряча як поцілунок, міцна як прокляття».

На цій сторінці:

Еспресо — рецепт для кавомашини

Кава еспресо

7-9 г свіжомеленої кави засипати в холдер, спресувати темпером в таблетку і пропустити через неї гарячу воду. Тонкість помелу кави повинна бути такою, щоб 30 мл еспресо наливалися 20-30 секунд.

Помел, темперовка, температура і стабільність води — це ті чинники, змінюючи які, можна значно вплинути на смак кави.

Пінка кави еспресо

Правильність приготування напою досвідчений бариста визначить навіть не скуштуючи її, по струмку кави (мишачий хвостик) і за кольором пінки (crema).

У правильно приготованого еспресо пінка буде дуже щільна, з рудуватим відтінком, коричнево-горіхового кольору, з великою кількістю прожилок.

Зайве світла пінка говорить про те, що каву не доварити. Смак у неї буде водянистий. Головні причини — мало кави і занадто грубий помел.

Пінка темного кольору, з чорним або білим острівцем, говорить про те, що каву переварили, тому вона може гірчити. Найчастіше це відбувається через надлишок кави або занадто дрібного її помелу.

Еспресо по технології ESE

Класичний еспресо можна також приготувати в кавоварці, що вміє готувати каву по технології ESE, в яку вставляється Чалда (виготовлена промисловим способом кавова таблетка). Таким способом приготувати каву високої якості зможе кожен, навіть не професіонал-бариста.

Як готувати еспресо (відео)

У Профі-Центрі «Обладнання для барів» компанії «Новий Проект» успішно пройшов перший семінар «Еспресо — рентабельний комерційний продукт в барі».
Поділитися своїм досвідом і майстерністю люб’язно погодився В’ячеслав Маслій — сертифікований суддя міжнародних чемпіонатів серед бариста.

Різновиди еспресо

Існує кілька різних рецептів приготування кави еспресо:

Еспресо-лунго
(Ланге, лонг-еспресо, лунго, довгий, подовжений) — класичний еспресо, але гарячої води додано до об’єму 100 мл. Подають в 150 мл-их чашках. Ланго дуже часто подається в наших кав’ярнях під виглядом еспресо;

Еспресо-допьо

(Допьо, подвійний, дабл) — дві порції класичного еспресо, зварені в подвійному фільтрі і налиті в 150 мл-у чашку. Обсяг той же, що й у еспресо-лунго, але вміщує вдвічі більше кофеїну;

Еспресо-рістретто
(Стиснений, міцний) — найбільш «італійська кава», що справді бадьорить, найміцніша, зварена в меншій кількості води (20-25 мл). Рістретто готується до 15 секунд, замість звичайних 20-30.

У цього напою щільна пінка і концентрований смак. Порція розрахована на 1-2 ковтки. Італійці вважають, що додавати в нього цукор — поганий тон.

Помилково вважається, що рістретто містить збільшену кількість кофеїну. За 15 секунд екстракції в рістретто потрапляють ефірні масла, які створюють насичений аромат і смак, а кофеїн виділяється більш короткий час, оскільки зазвичай він починає виділятися після 11 секунди. Тому в порції рістретто вміст кофеїну може бути навіть менше, ніж в класичному еспресо.

Подають рістретто в чашці 60-70 мл або в мініатюрній без ручок;

Еспресо-макіято
(Макіято-калдім, з гарячою плямою, макіато) — еспресо з додаванням спіненого теплого молока, (близько наперстка);

Еспресо-макіято Фредо
(З холодною плямою) — еспресо з додаванням невеликої кількості холодного молока.

Кафе Фредо
Еспресо солодкий і охолоджений. Уже одразу в каві є цукор або цукровий сироп. Каву подають з кубиками льоду в високій склянці. Найчастіше готують влітку.

Еспресо-Коретта
(Приправлений, виправлений) — еспресо з додаванням спиртних напоїв, невеликої кількості коньяку або лікеру. На сніданок італійці на півночі Італії п’ють каву з виноградною горілкою (граппою).

Лате макіато
(Молоко з плямою) — напій, що складається у співвідношенні 1,5:1:1,5 з молока, еспрессо і молочної піни — збите гаряче молоко з невеликою кількістю еспресо. Подають латте макіато у великій склянці.

Кафе лате
Еспрессо з великою кількістю молока в співвідношенні 30%: 70%. Подається за сніданком. На відміну від капучино, пінки менше, і вона менш щільна. Подається у високій склянці з ложечкою з довгою ручкою.

Кафе лате Фредо
Холодний лате. Кафе Фредо із холодним молоком. Кави стільки ж, скільки і в кафе лате, але молока більше. Подають у великій склянці.

Еспресо-кон Пана
(Кон-пана — з молоком або вершками, таца-доро — золота чаша, з шапкою, кава по-віденськи) — еспресо-мачіато з додаванням шапки зі збитих вершків замість спіненого молока;

Еспресо-романо
(Романо, римський, кафезінхо) — еспресо з лимонною скоринкою або лимонним соком. У Бразилії замість скоринки додають в напій кільце або шматочок лимона.

При відтворенні тексту статті «Кава еспресо — рецепт і різновиди», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: кава


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑