Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Шкода від кефіру





Багато хто любить кефір за його смакові якості, багато хто знає про його корисні для здоров’я властивості. Але мало хто замислюється про ту шкоду, яку укладено в цей звичний напій.

На цій сторінці:

Що таке кефір

Батьківщина кефіру — Північна Осетія. Перший опис кефіру в російських медичних журналах з’явився в 1867 р., де був представлений як лікувальний і дієтичний напій. А вже в 1907 р. завод Баландін налагодив його виробництво.

Кефір — це штучний харчовий продукт, для приготування якого використовують спеціально виведені закваски. Утворюється він завдяки сквашуванню молока кефірними грибками. Ці грибки є сумішшю різних мікроорганізмів, у тому числі і дріжджів
(кефір = молочнокислі бактерії + молоко + дріжджі.

Кефір — кисломолочний продукт подвійного бродіння. У ньому, паралельно йдуть два процеси бродіння.

  1. Один з них — молочнокисле бродіння, подібне до того, що відбувається в кисляку. Завдяки цьому кефір зараховують до кисломолочних продуктів.
  2. А другий процес бродіння — спиртовий. Мова йде про молочні дріжджі.

Кефір шкідливий і небезпечний дітям

Бесіда про «хліб насущний і причини алкоголізму» з професором В.Г. Ждановим в гостях у академіка А.М. Савьолова-Дерябіна.

«Справа в тому, що кефір — це продукт подвійного бродіння, кисломолочного і дріжджового. За ГОСТом в дитячому кефірі допускалося до 0.5% алкоголю при його виготовленні. Але, коли пляшка з кефіром стоїть на підвіконні, а вона майже завжди знаходиться тільки на підвіконні, процес бродильний триває, а відсоток алкоголю підвищується до 1,5%. Коли дитина випиває цей кефір, у неї в шлунку продовжується бродильний процес, і концентрація доходить до 3 %.

Тепер найпростіший розрахунок: на день грудним дітям виділялося 600 гр. кефіру з 3% алкоголю — це 18 гр. чистого спирту, а це 60 гр. горілки, тобто на день немовляті з допомогою кефіру видавалося 50-60 гр. горілки.

І той вибух молодіжного алкоголізму пов’язаний якраз із тим, що на початку 60-70 років в містах-мільйонниках в дитяче харчування впровадили ось цей «дитячий кефір». Приклад — моя старша донька, 70-го року народження, була «кефірною наркоманкою» — вона до двох з половиною років не могла заснути, поки їй не даси пляшку цього кефіру. Пляшку кефіру випивала і ось тільки після цього засинала. Ми то цього спочатку не знали і дізналися тільки тоді, коли Углов підняв цю проблему кефіру в дитячому харчуванні.

Справа в тому, що в організмі людини виробляється внутрішній (ендогенний) алкоголь, він потрібен для внутрішніх процесів. До речі, виробляється навіть синильна кислота в мозку, але нікому ж не прийде в голову цю синильну кислоту споживати ззовні. Але якщо дитина в дитинстві починає отримувати екзогенний (зовнішній) алкоголь, то у неї припиняється вироблення внутрішнього алкоголю, і вона стає потенційним алкоголіком, тобто вона в решті-решт скоріше піде до бляшанки пива, ніж до стакана з водою, щоб угамувати свою спрагу. Це свого часу чудово показали на щурах. Щурят поїли, поїли пивом, потім перестали, потім вони виросли. Коли їм поставили дві чашки, одну з пивом, іншу з водою, усі, яких не поїли пивом, побігли до води, до пива — жодної, а інші побігли до пива. У них з’явилася залежність, у них не вистачало внутрішнього (ендогенного) алкоголю ... «

Ще кілька недослівних тез про кефір з бесіди з професором В.Г. Ждановим в гостях у академіка А.М. Савьолова-Дерябіна.

Будь-який далекобійник знає, що дихнув в пробірку після випитої пляшки кефіру, тест покаже наявність алкоголю. При відповідних умовах в кефірі може міститися до 11% алкоголю. Постійне споживання кефіру може сприяти алкоголізації населення, оскільки споживання алкоголю навіть у малих кількостях пригнічує вироблення внутрішнього алкоголю (його дуже мало потрібно організму), що в свою чергу призводить до схильності до алкоголізму, тому організму стає потрібен зовнішній алкоголь.

Застереження до застосування кефіру при вигодовуванні дітей раннього віку

Кефір сильно відрізняється від материнського молока. Внаслідок цього він зовсім не підходить для малюків в перші місяці життя. Кефір можна давати дитині не раніше семи-восьмимісячного віку.

Чому кефір не підходить немовлятам?

У кефірі:

  • багато казеїну (грубого білка), який складно засвоїти новонародженому,
  • амінокислотний склад не відповідає грудному молоку мами,
  • жировий склад не достатньо різноманітний,
  • співвідношення жирних кислот не підходить фізіологічно для організму малюка,
  • вуглеводи не схожі на вуглеводи жіночого молока,
  • набагато більше, ніж у жіночому молоці, мінеральних солей.

Тому навантаження на видільну і травну систему маляти більш значна, ніж при грудному вигодовуванні.

Незважаючи на це, для вигодовування немовлят, часто вживають кефір вже з трьох місяців. Але ж травлення дитини не завжди може впоратися з таким навантаженням. Результатом можуть стати порушення в роботі нирок і шлунково-кишкового тракту, розвиток недокрів’я (анемії).

Ще про шкоду кефіру: коли його не варто вживати

Шкідливі властивості кефіру

Пити кефір треба з розумом, щоб він не нашкодив.

Кому і коли не варто вживати його в їжу:

  • вживання кефіру протипоказано при шлункових захворюваннях з підвищеною кислотністю,
  • кефір має проносну дію, тому пити його схильним до розладів шлунку можна в невеликих кількостях,
  • кефір, як і всі молочні продукти, має заспокійливу, релаксуючу, розслабляючу дію. Тому не пийте його перед іспитами.

Від кефіру є і користь

Було б не правильно не згадати і про користь від вживання кефіру:

  • кефір рекомендується при недокрів’ї у дорослих, при окремих захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • найважливіша позитивна властивість кефіру — сприятливий вплив на склад мікроорганізмів у кишечнику, тим самим він сприяє попередженню розвитку кишкових паличок. Хоча тут конкурувати можуть ряжанка, йогурти та ацидофілін;
  • наявність в кефірі молочнокислих бактерій стримує в кишечнику процеси бродіння і гниття;
  • вживання в їжу кефіру зміцнює імунітет;
  • поживні речовини в кефірі знаходяться в легкозасвоюваному вигляді, завдяки цьому він цінний в дитячому раціоні (якщо не враховувати шкоду від наявного в ньому алкоголю), а також корисний для людей похилого віку;
  • кефір позитивно діє на людей з синдромом хронічної втоми, з порушеннями сну, невротичними станами, оскільки він має заспокійливу дію.

«Правильний» кефір

Крім того, кефір може бути небезпечним для вашого здоров’я, якщо був неправильно виготовлений або ж зберігався не за правилами.

Тож, для того, аби розпізнати якісний напій, необхідно перевірити, чи він:

  • Білосніжний, з характерним кефірним смаком (трохи щиплющим), без додаткових запахів.
  • Називається «кефір»! (не «кефірний напій» тощо)
  • Термін придатності натурального кефіру — до 14 днів.
  • Готують тільки з молока, із застосуванням кефірних грибків.
  • Допускається незначне виділення газів і наявність спирту до 1%.
  • Корисних мікроорганізмів в кінці терміну придатності — більше 10 в 7-му ступені.
  • Дріжджів — більше 10 в 4-му ступені.

При відтворенні тексту статті «Шкода від кефіру», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: напої, шкода


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑