Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Соки - шкода, користь і вітаміни





Багато хто в літню пору намагається якомога більше наїстися різних ягод і фруктів, з метою запасти свій організм вітамінами на весь рік. Однак на справді, людському організмові цього далеко не достатньо для того, щоб протриматись такий тривалий час. По закінченню 2-х тижневого, максимум 6-ти тижневого терміну після того, як ви досита поїли вітаміновмістних продуктів, організм витратить вітаміни на свої потреби без залишку і згодом знову буде відчувати їх дифіцит. Саме тут у нагоді стануть соки, але лише в тому випадку, якщо це справді натуральний продукт.

На цій сторінці:

Фреші

Як і зазначалося, для того, щоб відмінно себе почувати протягом усього року, достатнє споживання вітамінів повинно здійснюватися постійно. Саме для цього варто привчити себе регулярно пити «фреші» (свіжовичавлені соки). У них корисних речовин більше, ніж у пакетованих соках з магазину. Але при цьому не варто захоплюватися такими напоями, а тим паче «сідати» на сокову дієту, оскільки це призводить до тяжких проблем з нирками і шлунковим трактом, навіть до раку.

Тож, п’ють свіжовичавлений сік без фанатизму, після прийому їжі й не більше 1-го — 2-х разів на день. До речі, до вживання їжі пити «фреші» наполегливо не рекомендується, оскільки таким чином можна спровокувати виразку або навіть гастрит!

Коли чують слово «фреш», то воно у більшості людей асоціюється зі звичними свіжовичавленими соками з апельсинів або моркви, вони є безумовними лідерами за вмістом бета-каротину та аскорбінової кислоти. Однак, не зважаючи на всі ці явні переваги апельсинів і моркви над іншими фруктами і овочами, не варто зупиняти свій вибір тільки на них.

Фруктовий фреш

Вітамінний напій з соку

Приготувати вітамінний напій в холодну пору року можна зі свіжозамороженої журавлини, брусниці, полуниці, яблук, смородини, обліпихи та інших ягід і фруктів. Для цього можна подрібнити їх блендером і додати лимонний, апельсиновий, грейпфрутовий «фреш», залежно від ваших уподобань, і трохи меду.

Обов’язково спробуйте приготувати порцію вітамінів з горобини. Для цього потрібно почавити її в широкій мисці, додати лимонний сік і трохи меду, потім гарненько збити все це міксером (збивати необхідно, оскількигоробина досить тверда ягода) до утворення однорідної маси — виходить дуже смачно і корисно.

Соки з овочів

Корисний моркв'яний сік

Не варто забувати і про «фреші» з овочів. Цілий ряд овочів за вмістом необхідних організму вітамінів-антиоксидантів (для посилення імунітету) займають лідируючі позиції, а також, на відміну від різних фруктових або кислих ягідних соків, вони не подразнюють слизову оболонку шлунка, оскільки мають нейтральний показник pH.

Ось один рецепт: помістіть в вашу соковижималку нарізані шматочки очищеного гарбуза, соковиті яблука і солодкий болгарський перець — вичавивши з усього цього сік, ви отримаєте відмінний полівітамінний комплекс (і що найважливіше — абсолютно натуральний!).

До речі, чудовий і дієвий за своїми протизастудним властивостями є сік зі звичайної білокачанної капусти. Такий сік можна доповнити цедрою лимона і яблуками, а також спробуйте додати в нього трохи зелені (петрушки, кропу) або селери, оскільки зелень дуже добре поєднується з соком капусти.

Соки можна готувати з багатьох овочів, але медики наполегливо не радять споживання соків зі шпинату, буряка і щавлю, бо ці овочі можуть спровокувати розвиток каменів в нирках і агресивно впливають на шлунково-кишковий тракт!

Бажаємо Вам не застуджуватися, а попереджати хворобу!

Овочевий фреш (відео)

До свіжовижатих фруктових соків ми вже звикли, а от до овочевих — ні. І абсолютно дарма: у них є і вітаміни, і вкрай корисна для організму клітковина, і біологічноактивна речовина, і ефірні масла — чого тільки в них немає.

Соки потрібно готувати лише із свіжих, не зіпсованих, овочів і відразу ж пити, поки не зруйнувалися корисні речовини. Такі суміші чудово тонізують втомлений від зими організм. Що стосується поєднання овочів і зелені, то тут обирайте за смаком і, що найцікавіше, за кольором. Що різнобарвніша палітра — то корисніша. Пити краще не більше трьох стаканів у день і бажано до або під час їжі.

Моркв’яний сік — основа овочевих коктейлів. Він і сам по собі корисний: покращує шкір, зір і зміцнює імунітет. Його рекомендують пити в період епідемії грипу. А найголовніше — він чудово поєднується з багатьма овочами. Соки із капусти, картоплі і буряку, наприклад, в чистому вигляді не п’ють — і не смачно, і для шлунку шкідливо. Тому їх розбавляють моркв’яним, та ще й добавляють трохи журавлинового та брусничного. А якщо хочете пити чистий моркв’яний сік, то налийте в нього трохи вершків, щоб засвоївся вітамін А.

Що хорошого дають нам соки: захист від застуд, від депресії, від передчасного старіння і зайвої ваги. А ще вони допомагають нам подолати деякі хвороби. Сік капусти має чудову очищуючу дію і властивість зганяти зайву вагу. Сік із селерою — чудовий енерготонік. У поєднання з яблучним його радять пити щоранку. А сік петрушки — один із найбільш сильнодіючих, 1-2 чайні ложки — максимальна доза, і краще навіть цю кількість змішати з соком моркви, салату, шпинату чи селери. Сік петрушки корисний при каменях у нирках і катаракті, а в поєднання з моркв’яним — знімає втому з очей.

Покладіть у соковижималку шматочок огірка, яблуко, стебло селери і три морквини. Якщо коктейль видасться вам надто міцним і терпким, можна розбавити його водою. Пийте його щоранку замість кави і слідкуйте за своїм здоров’ям.

Шкода соків і фруктози

Завдяки рекламі, все більше людей прагнуть компенсувати брак вітамінів за допомогою різних соків, асортимент яких невпинно збільшується.

Але не всі знають про те, що соки можуть завдати шкоди здоров’ю. Так, північноамериканські дієтологи встановили, що безмірна пристрасть до фруктових соків «із супермаркету» може призвести до раку прямої кишки через значний вміст в них фруктози.

Фруктоза — плодовий цукор, міститься в солодких фруктах і ягодах, зайве її споживанні провокує формування пухлин, а також множить ризик виникнення гіпертонії, слабоумства, серцевих і ниркових захворювань.

Проблема в тому, що в плодах фруктози істотно менше, ніж у соках, до того ж, свіжі фрукти містять багато корисної клітковини, вітамінів і антиоксидантів, які не дають модифікуватися клітинам в пухлині і розвинутися багатьом хворобам. Тоді як при приготуванні соків, кількість корисних речовин різко знижується — зате зростає концентрація небезпечної у великих кількостях фруктози.

До того ж, за заявою уельських дослідників, заміна консервованих соків на «фреші» лише частково вирішує проблему їхньої шкоди. Стакан свіжовижатого соку все одно містить набагато більше плодового цукру, ніж плоди тієї ж ваги.

З цієї та деяких інших причин, Об’єднання англійських дієтологів радить замінити сік свіжими фруктами, а якщо вже пити соки, то не більше 150 мл на день.

При відтворенні тексту статті «Соки — шкода, користь і вітаміни», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: користь, напої, шкода


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑