Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Як правильно заварювати зелений чай





Багато всього сказано про користь зеленого чаю:

  • і зайву вагу за допомогою нього зганяють,
  • і молодість подовжують,
  • і різні хвороби лікують.

Про його користь знають всі, а про те, як заварювати зелений чай правильно, відомо далеко не всім. Адже щоб чай приніс користь, необхідно знати, яким чином цю користь отримувати. Ви глибоко помиляєтеся, якщо думаєте, що заварений водою з-під крана навіть пакетиком найдорожчого зеленого чаю напій впорається з вільними радикалами і приведе в норму обмін речовин.

До зеленого чаю потрібно підходити з розумінням, а заварювати його правильно не так вже й складно. Про правила заварювання зеленого чаю ми і поговоримо далі.

На цій сторінці:

Що таке зелений чай

Давайте розберемося в особливостях зеленого чаю. Багато хто вважає, що зелений чай — особливий сорт чайного куща. Але це не так. Чорний, зелений і всі інші сорти можна виростити на одній і тій самій рослині. А вся відмінність лише в стадіях росту, терміні збору листя, і способах їх обробки.

Як і всі рослини, чайний кущ росте і при цьому випускає все нові і нові бруньки. Наймолодші бруньки-листочки з двома-трьома-чотирма листочками називають флешами, із них готують елітний і найдорожчий чай. З чайного куща середньої зрілості збирають листя для виробництва недорогого, проте не низькосортного чаю. А старі листи з чайного куща стануть сировиною для крупнолистового і найдешевшого чаю.

Багато чого залежить і від технології обробки. Якщо чайний лист ферментації піддавався короткий час, то в результаті вийде зелений чай. А якщо листя ферментоване тривалий час, то отримують чорний чай. У процесі ферментації відбувається розпад деяких біологічно активних речовин на більш прості, які частково втрачають свою біологічну активність, але легше засвоюються організмом.

Як заварювати зелений чай з користю

Як заварювати зелений чай

Оскільки зелений чай має в своєму складі більше біологічно активних речовин, то він має більш виражену протиракову, протизапальну і антиоксидантну дію. Проте з чорного чаю більш просто витягти збережені в ньому корисні речовини. Зелений чай віддає їх повільніше, а значить заварювати його треба по-іншому. Саме з цим ми і спробуємо розібратися.

Правильна вода

Для смачного, «правильного» зеленого чаю потрібна м’яка вода. Тому вода з-під крану для заварювання чаю не підходить.

Де ж узяти «правильну» воду:

  • м’яку чисту воду можна купити у магазинах. Там легко знайти джерельну або артезіанську.
  • можна пом’якшити водопровідну воду, відфільтрувавши її за допомогою побутового фільтра.

Але можна зробити інакше:

Налийте воду в скляну банку і покладіть її в морозилку. Вода на стінках почне замерзати в першу чергу, і щойно лід стане близько двох сантиметрів завтовшки, злийте з пляшки всю незамерзлу воду. Льоду, що залишився, дайте розтанути і використовуйте талу воду для заварювання чаю.

Правильний чайник

Глиняний заварник буде ідеальним для приготування зеленого чаю. Глина дає можливість завареному листу «дихати», а ще вона хімічно нейтральна і добре зберігає тепло. Крім глиняного заварника, для зеленого чаю підійде посуд з порцеляни, фаянсу та скла. Але в жодному разі не беріть для заварювання металеві або пластмасові чайнички.

Крім того, правильний заварник для зеленого чаю повинен бути теплим. Прогріти його можна обдавши окропом. Якщо чайник залишити холодним, то він забере частину тепла у води при заварюванні, а це зіпсує першу заварку: мікроелементи, ефірні масла і корисні речовини не встигнуть виділитися з чайного листя.

Правильний окріп

Скільки треба гріти воду? Якщо хочете приготувати справжній, ароматний та цілющий напій, то воду не можна доводити до кипіння. Достатньо нагріти її до 95 градусів. Стояти з термометром і вимірювати температуру не треба, навчіться визначати оптимальну температуру за зовнішніми ознаками.

Нам потрібна температура води близько 95 градусів. Це температура так званого «молочного кипіння», це коли з дна чайника починають підніматися перші мілкі бульбашки. У цей момент зніміть посуд з вогню і дайте воді трохи охолонути.

Ідеальна температура води для заварювання зеленого чаю — від шістдесяти до дев’яноста градусів. Занадто гаряча вода вже сама по собі не така смачна та найбільший її недолік не стільки в тому, що вона зіпсує аромат та смак самого чаю, скільки в тому, що зруйнує корисні речовини.

Правильний процес

Вода і заварник готові, заварюємо чай за всіма правилами:

  1. Насипте в заварник сухою ложкою зелений чай та залийте його водою і відразу ж злийте цю воду.
  2. Тепер налийте в чайник необхідну кількість води. Приблизне співвідношення — одна чайна ложка листя на стакан води, якщо не вказано інше на упаковці.
  3. Накрийте чайник кришечкою і дайте чаю настоятися потрібну кількість часу: скільки часу для заварювання потрібно, також вказується на упаковці. Але якщо вказівок немає, то витримаєте чай біля трьох хвилин. Якщо ви будете заварювати зелений чай занадто довго, то він може гірчити, і заварити його ще раз вже буде не можна.
  4. Настав час налити чай у чашку. Якщо ви готуєте відразу декілька порцій чаю, то заповнюйте чашки рівномірно, по колу. Так у всіх чашках чай буде однакової концентрації і однакового смаку.
  5. Насолоджуйтеся смачним чаєм та процесом корисного і приємного чаюванням.

Корисні поради

  • Зелений чай можна заварювати декілька разів. Кожне заварювання «витягує» з чаю нові корисні речовини. Скільки разів можна заварювати зелений чай: оптимальна кількість заварювань зеленого чаю — 3-4.
  • Не орієнтуйтеся при заварюванні на колір чаю. Чай може мати різний колір, якщо він різних сортів.
  • Ніколи не пийте охолоджений або геть холодний зелений чай, він в такому стані втрачає корисні властивості.
  • Зберігайте зелений чай в непрозорому герметичному посуді і не використовуйте для цих цілей паперові пакети чи коробки: у них чай бистро втратить аромат.
  • Щоб підвищити корисну дію чаю, додайте в нього щіпку цукру — це збільшить кількість розчинних глікозидів, які укріплюють імунітет і допомагають протистояти простудним захворюванням.

Як правильно заварювати зелений чай (відео)


Тепер ви знаєте правила заварювання зеленого чаю. А як правильно пити зелений чай? Це вже трохи інша справа.

Заварюйте стільки чаю, скільки зможете випити за один раз. Пийте чай гарячим або теплим. Пийте ароматний і смачний напій з молоком або з цукром і у своє задоволення. Міцного здоров’я та приємного вам чаювання.

При відтворенні тексту статті «Як правильно заварювати зелений чай», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: напої, чай


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑