Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Застосування ацидофіліну - користь від його вживання





Ацидофілін — необхідний і корисний продукт для тих, хто слідкує за своїм здоров'ям. Як цей продукт можна використовувати з найбільшою користю та як приготувати його в домашніх умовах, читайте у статті.

На цій сторінці:

Що таке Ацидофілін

Ацидофілін — кисломолочний дієтичний напій, виготовляється шляхом сквашування пастеризованого коров'ячого молока ацидофільними (стійкими до кислоти) мікроорганізмами. Напій має подібну до кефіру консистенцію і характеризується однорідним і щільним згустком без явного відділення сироватки. Його часто використовують в сирій їжі.

Ацидофілін - корисний для вашого здоров'я

Ацидофілін в харчуванні дітей

Ацидофільне молоко, як і ацидофілін, може застосовуватися в харчуванні дітей з раннього віку замість кефіру.

Перевагою ацидофільного молока та ацидофіліну є те, що молочнокислі мікроорганізми цих продуктів більш міцно поселяються в кишечнику дитини. Це саме ті молочнокислі мікроорганізми, які завжди є в кишечнику дітей з перших місяців життя при вигодовуванні їх материнським молоком.

Головні властивості ацидофіліну

  • Ацидофілін засвоюється організмом людини набагато краще, ніж звичайне молоко, тому цей продукт використовують у лікувальному і дієтичному харчуванні.
  • Ацидофільна паличка краще, ніж інші корисні кисломолочні мікроорганізми, що прижилися в кишечнику, пригнічує розвиток гнильних та інших хвороботворних бактерій.
  • Ацидофілін відновлює мікрофлору кишечнику під час лікування антибіотиками, позитивно впливає на імунну систему та обмін речовин.
  • Ацидофілін не такий кислий, як кефір, оскільки він сквашується зовсім не довго — не більше 6-8 годин.
  • Ацидофільна паличка виключно життєстійка бактерія, вона не гине навіть під дією шлункового соку. Потрапивши до кишечнику людини, паличка витісняє звідти шкідливі мікроби і пригнічує процеси гниття.
  • Ацидофілін можна зберігати не довго — близько трьох діб.

Користь вживання ацидофіліну

Кисле молоко та ацидофілін є відмінними засобами для профілактики розвитку онкологічних захворювань, зокрема раку шлунка. Причому, на чоловіків ці продукти впливають більш цілюще, ніж на жінок. До таких висновків прийшли лікарі з Японії, що проводили масштабне дослідження про взаємозв'язок харчових традицій людей і здоров'я їх шлунково-кишкового тракту.

Багато неприємних процесів в шлунково-кишковому тракті можна зупинити, вживаючи молочні продукти з ацидофільною закваскою.

Нобелівський лауреат Мечников І.І. запропонував для знищення хвороботворних кишкових бактерій використовувати ацидофілін. Завдяки ацидофільній паличці, яка міститься в ацидофіліні, він є «чистильником» організму. Ацидофільні палички, що розмножилися в кишечнику, витісняють гнильні бактерії, тим самим лікують дисбактеріоз та шлунково-кишкові захворювання. Вживаючи ацидофілін, ви не захворієте на дизентерію, відновите імунітет.

Найбільшу активність має ацидофільне кисле молоко — по склянці щодня натщесерце або на ніч протягом одного-двох тижнів призводить до повного усунення інтоксикації організму.

Антибактеріальні властивості кисломолочних продуктів, які містять ацидофільні бактерії, настільки великі, що навіть при нестачі медикаментів (у роки Великої Вітчизняної війни) ацидофільне кисле молоко прикладали до гнійних ран та виразок, які довго не загоювалися.

Ацидофільне вмивання

Не всі знають те, що гарним засобом для зцілення від вугрів і профілактики їх появи, а також проти подразнення жирної шкіри служить «кислотний бар’єр». Роблять його три рази на тиждень, наносячи на обличчя кефір в декілька шарів і залишаючи на всю ніч. Маску, змивають відваром з трав.

Для умивання обличчя корисно застосовувати кисломолочні продукти, такі як: кисле молоко, кефір, ацидофілін, несолодкий йогурт. Їх потрібно нанести на обличчя і залишити на п'ять хвилин, після чого обов'язково потрібно змити, підкисленим відваром трав.

Приготування ацидофіліну вдома

Ацидофільне молоко переважно отримують з молочних продуктів або купують в молочному магазині, оскільки:

  • вдома його готувати досить важко;
  • ацидофільні мікроби розмножуються тільки при температурі вище 25°, і крім того, часто вироджуються;
  • молочнокислі продукти, одержувані з ацидофільних паличок, досить легко переквашуються;
  • кисле молоко після його згортання під дією мікроорганізмів слід негайно помістити в холодильник.

Для приготування ацидофільного молока та ацидофіліну можна використовувати сухі закваски, які є в аптеках та спеціалізованих магазинах, а також в лабораторіях. При виготовленні ацидофільного молока або ацидофіліну на сухих заквасках слід точно дотримуватися тих вказівок, які є в інструкціях, які додаються до препаратів.

Рецепт приготування ацидофільного кислого молока та ацидофіліну

Для приготування ацидофіліну вдома необхідно спочатку знищити пастеризацією всі наявні в молоці молочнокислі бактерії, що призводять до утворення з молока звичайного кисляку.

Готують первинну закваску в такій послідовності:

  • робимо 30 хвилинну пастеризацію молока при температурі 90-95° С,
  • охолоджуємо молоко до 40° С (не вище),
  • додаємо до ацидофільну паличку або порцію магазинного ацидофіліну,
  • перемішуємо і залишаємо на 10 годин при температурі вище 25° С.

Для приготування вторинної закваски в молоко, яке призначене для заквашування, додають первинну закваску, з розрахунку 25 мл закваски на 0,5 л молока і готують так само, як і первинну закваску.

Через 5-6 годин вторинна закваска буде готова. Її використовують в подальшому для заквашування наступних порцій ацидофіліну.

Ацидофілін вважається готовим, коли утворився щільний згусток.

Як обрати якісний ацидофілін та його користь (відео)

Ацидофілін схожий на кефір, але містить зовсім іншу молочнокислу культуру — ацидофільну паличку, яка добре приживається в кишечнику, витісняючи шкідливі мікроби. Однак, на цілющий ефект можна не розраховувати, якщо напій має досить тривалий термін придатності. П'ять діб — оптимальний термін зберігання ацидофіліну.

Зверніть увагу на місце виробництва. Якщо напій прибув здалека, швидше за все, щоб уникнути псування, виробник піддав його тепловій обробці: пастеризації чи стерилізації. У цьому випадку більша частка корисних бактерій загине. У правильному ацидофіліні молочнокислі бактерії повинні бути живіше всіх живих. Їх кількість на кінець терміну придатності має складати не менше 10-ти в 7 ступені КУО на один грам продукту. У першокласного ацидофіліну консистенція повинна бути в'язкою і тягучою, структура — однорідною, колір — білим, а смак — приємно-кислуватим.

При відтворенні тексту статті «Застосування ацидофіліну — користь від його вживання», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов'язкове.


    Мітки до статті: напої


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑