Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Зелений чай шкідливий для здоров'я





Як не дивно, багато продуктів харчування, у тому числі й зелений чай, що володіють, за заявами реклами, лікувальним ефектом, і попит на які невиправдано підігрітий виробниками, насправді виявлялися абсолютно не лікувальними, а навіть надзвичайно шкідливими, — говорить видання РБК Weekend.

На цій сторінці:

За висновками медиків з Держуніверситету Нью-Джерсі, захворювання нирок і печінки можуть з’являтися унаслідок непомірного виживання зеленого чаю. До подібного висновку дійшли медики, які займалися вивченням впливу чаювання на здоров’я людини. Таким чином, зелений чай шкідливий, якщо не знати міри його вживання.

Про користь зеленого чаю

Про користь, що несе кожна чашка зеленого напою, виробники чаїв заявляють при найменшій зручній нагоді. І навіть якщо споживач відмовляється пити зелений чай в чистому вигляді, маючи інші вподобання, йому його запропонують у вигляді витяжки або біодобавки, не наголосивши при цьому на тому, що зелений чай може бути дуже шкідливий за певних обставин.

Антиоксиданти — чудодійне слово в маркетингу, що сьогодні чується звідусіль. Це чарівне слово, ніби магніт, що притягає споживачів зеленого чаю вже не перше десятиліття. Зелений чай, поза всяким сумнівом, містить ці в деяких випадках необхідні організму речовини.

Те, що зелений чай виводить з людського організму шлаки і токсини, перешкоджає старінню, знають усі — старі й малі. При цьому ще в минулому столітті медики виявили, що чай сприяє каменеутворенню, чим, безперечно, завдає шкоди здоров’ю. А цей факт зі зрозумілих причин замовчується.

Шкода зеленого чаю

Надмірно високі дози зеленого чаю шкідливі

Учені з Нью-Джерсі виявили, що надмірно високі дози зеленого чаю, який так полюбляють пити прихильники здорового способу життя, шкідливі, і можуть викликати хворобу нирок і печінки.

Харчові добавки, вироблені з витяжок чаю, як і сам чай, володіють тими ж недоліками. При використанні їх понад норми проявляються симптоми отруєння поліфенолами.

Як відзначає РБК Weekend, результати багатьох наукових експериментів на собаках і мишах продемонстрували, що тварини, яким давали надмірні дози чайної витяжки, помирали. Хоча до цих пір вважалося, що власне через поліфеноли зелений чай і є таким корисним напоєм. Але, само собою зрозуміло, не варто вдаватися до паніки через це. Подібний вплив зеленого чаю, звичайно, може заподіяти шкоду, але це далеко не смертельно. Безумовно, і не багато знайдеться таких відчайдухів, здатних випити таку кількість чаю.

Щоб зелений чай не був шкідливим

Охочим до чайного оздоровлення варто трохи вгамувати свій запал: не до такої міри корисний чай, як його розписують виробники та продавці. За твердженнями вчених, для того щоб відбувався оздоровчий ефект від чаювання, і зелений чай не шкодив, необхідно вживати його в «нормальних» дозах. Не більше пари великих чашок або дев’яти маленьких в день.

Якщо на сто відсотків виключити вживання води в чистому вигляді і замінити зеленим чаєм всякий прийом рідини, як це рекомендують окремі борці за здоровий спосіб життя, в організмі людини через короткий період накопичиться надмірна кількість антиоксидантів рослинного походження, поліфенолів, які можуть викликати нездорові для організму видозміни в нирках і печінці.

Не весь зелений чай, що продається, безпечний

Існує незліченна кількість різновидів зеленого чаю, окремі з них у нас взагалі не зустрічаються, а деякі коштуютьзанадто дорого. До речі, найякісніший чай — крупнолистовий. Крім того, є чай порошковий і плитковий. Чи знаєте ви, що далеко не кожна пачка або красива банка з гордим написом «зелений чай», які стоять на полицях наших магазинів, є такими. Виробники давним-давно вже навчилися «вдосконалювати» смакові якості вихідної сировини для того, щоб на наш недосвідчений смак приготований напій не справляв враження настоянки з соломи.

Власне таким може здатися справжній зелений чай більшості людей, які пробують його вперше. Хоча, перед порядними виробниками зеленого чаю стоїть завдання — зберегти і донести до покупців його природні, цілющі і такі корисні біологічно активні речовини, що містяться в листі чайного дерева.

Зелений чай містить дубильні речовини та ефірні олії, амінокислоти і алкалоїди, вітаміни і пігменти. Відкривши пачку з чаєм, він обов’язково має поширювати ті самі ароматичні ефірні масла, які випускає заварений у воді чай. Ефірних масел в справжньому зеленому чаї мало, їх міститься всього-навсього близько 0,02%. Не варто говорити, ймовірно, і про те, що якби не втручання виробника, чай не пахнув би ні трояндою, ні бергамотом, ні м’ятою.

А те, що найчастіше ми отримуємо під виглядом зеленого чаю, до такої міри напхане штучними ароматизаторами, що в ньому більше хімічних добавок, ніж тих самих поліфенолів, які дозволили зробити висновок американським медикам, що зелений чай шкідливий. Безперечно такий «надароматний» чай навіть у малих дозах буде напоєм, шкідливим для здоров’я.

Як обрати зелений чай (відео)

Основним критерієм свіжості чаю є його колір, який може варіюватися від фісташкового до яскраво-зеленого. Що світліши відтінок чаю, то вищого гатунку його сорт. Якщо листя тьмяні, то перед вами старий чай. Такий чай при заварюванні вийде каламутним, з жовтим відтінком. Зверніть увагу на дату виробництва. Чай вважається свіжим, якщо він зібраний в поточному році. Кращі місяці для збору — з березня по травень, а також вересень і жовтень. Саме в цей період чайне листя найсоковитіше. Свіжість чаю можна перевірити в домашніх умовах — розітріть чай на долоні. Якщо утворилися грудочки, то чайний лист явно не досушили. Такий продукт швидко зіпсується. Старий чай, навпаки, швидко перетвориться на порошок. Багато що залежить і від упаковки. Упаковка з фольги надійно охороняє чайне листя від потрапляння вологи, повітря і сонячних променів.

При відтворенні тексту статті «Зелений чай шкідливий», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: чай


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Чай, каву та інші напої:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Чайне і пуер-сп'яніння - через що може відбутисях

    Чи можна пити вагітним каву

    Шкода від кефіру - чому і коли

    Про їжу просто |Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑