Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Середземноморська дієта збільшить життя на 15 років





Не секрет, що, навіть якщо протягом життя багато часу приділяти спортивним заняттям, то це не виключає можливості до п’ятдесяти років отримати ожиріння. На виручку прийшли вчені, які запропонували середземноморську дієту, як найдієвіший засіб від того шоб не поправлятися з роками і при цьому жити довше.

На цій сторінці:

Про середземноморську дієту

Середземноморська дієта, правильніше було б сказати, «Середземноморська кухня», це не тільки підтримка або втрата ваги, це спосіб харчування, який визнається вченими як здоровий і один з найкращих. Відповідно до повідомленнями ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), іспанці, італійці, греки і французи очолюють список країн зі здоровим способом життя.

Середземноморська дієта

У дослідженні іспанських лікарів-вчених вивчалося життя 10 000 іспанців обох статей.

З’ясувалося, що люди, які дотримуються класичної середземноморської дієти, в якій вміст корисних речовин, ненасичених жирів, мінералів та вітамінів одна з найбільших із розрахунку на кожну калорію яка надійшла з їжею. Тому саме люди з цього регіону, навіть в похилому віці, виглядають підтягнутими, зберігають енергійний спосіб життя і життєрадісність.

Інші тривалі дослідження проведені в Нідерландах, в яких брали участь 12 000 осіб від 55 до 69 років, підтвердили висновки іспанських учених. Вчені також виявили, що середземноморська дієта більш результативна для жінок, хоча і для чоловіків вона більш ніж корисна.

Як працює дієта середземноморців

Щоденний раціон народів Середземномор’я складається з деякої кількості загальних інгредієнтів і правил харчування, які вперше, в середині минулого століття, систематизували американські дієтологи Маргарет Кейс і Ансельмі, вони і запропонували поняття «середземноморська дієта».

Більшість продуктів, що входять у дієту мають: знижений вміст «поганого холестерину» та одночасно протизапальну і антиоксидантну властивість і крім того сприяють зниженню у крові цукру.

Жири
Кількість жирів в їжі «середземноморців» невисока (приблизно 30%) і, звичайно, до столу вони надходять у вигляді оливкової олії. Співвідношення між поліненасиченими («дуже ненасичені», омега-3 та омега-6, залишаються рідкими навіть при заморожуванні) і мононенасичені (омега-9, знаходяться, зазвичай, в рідкому стані, можуть загуснути в холодильнику) жирами значне (3:1 або й ще більше). Це завдяки оливковій олії, що складається на 80% з олеїнової кислоти яка споживається з величезною кількістю свіжих овочів та фруктів.

Білок
У середземноморській дієті білок, в загальній кількості становить близько 10%. В раціон він надходить головним чином з йогуртів, сирів, морської риби, яєць та домашньої птиці. Червоне м’ясо вживається в незначних кількостях. Риба — також як і оливкове масло представляє з себе чудове джерело омега-3 жирних кислот, корисність яких важко переоцінити.

Вуглеводи
Кількість вуглеводів що вживаються в їжу велика, близько 60%. Продукти які містять вуглеводи багаті на клітковину і вуглеводами з низьким глікемічним індексом (низький глікемічний індекс означає, що при вживанні таких продуктів, рівень цукру в крові буде підніматися повільно, чим він нижче тим довше триває почуття ситості). Вуглеводи середземноморці споживають в основному з овочів і фруктів. Захисні властивості такої їжі пов’язані з вмістом в ній речовин, у великих кількостях, що уповільнюють окислення (антиоксиданти) — бета-каротину і вітамінів Е і С.

Алкоголь
Споживання міцних напоїв у жителів країн Середземномор’я не поширене, тоді як, під час їжі вживати червоні виноградні вина в помірних кількостях абсолютно звичне заняття. Позитивний ефект вина обумовлений наявністю у оболонці червоного винограду (при виготовленні вина оболонку залишають, на відміну від білих сортів вин де використовують тільки сік) потужного антиоксиданту, який володіє цілою низкою корисних для здоров’я властивостей, та крім іншого сприяє зниженню жиру накопиченого жировими клітинами.

Ці корисні властивості дієти, спільно з іншими факторами, такими як систематичні фізичні вправи і відмова від паління, збережуть серце і артерії здоровими і знизять ризик серцево-судинних та інших важких захворювань.

Середземноморська дієта подовжує життя

Якщо середземноморської дієти дотримуються люди що не палять і займаються фізичними вправами, та також ведуть здоровий, діяльний спосіб життя і проводять багато годин на свіжому повітрі, за обіцянками дієтологів, вони можуть продовжити своє життя на 15 років, і навіть більше.

Між тим, на думку вчених Мастріхтского університету, люди, які підтримують аналогічний, здоровий спосіб життя, але не дотримуються дієти, зможуть додати тільки 8 років до своєї тривалості життя.

Дотримання позицій середземноморської дієти — буде сильним профілактичним фактором протидії утворенню та розвитку деяких дуже важких хвороб, а також передчасної смертності.

Поради по формуванню меню

Правильне співвідношення білків (риба, м’ясо, квасоля, боби, горох), жирів (в основному оливкова олія) і вуглеводів (овочі, фрукти, хліб, макарони) в раціоні — 10 %, 30% і 60% відповідно.

Середземноморська харчова піраміда

Правила дієти

  • страви зобов’язані поєднувати вуглеводи і білки;
  • фрукти та овочі — бажано у вживати свіжому вигляді;
  • оливкова олія повинна стати головним джерелом надходження жиру;
  • біле м’ясо і риба — можна тільки один раз на тиждень;
  • червоне м’ясо — тільки у виняткових випадках;
  • цукор виключаємо, замість нього — мед;
  • йогурт, сир та вершкове масло — помірно;
  • сухе червоне вино — не більше однієї склянки (150 мл), і тільки лише в основний прийом їжі;
  • вода — 6 і більше склянок протягом дня.

Дотримуючись середземноморської дієти, навіть якщо урізати раціон, організм все одно отримає все те, що йому потрібно, оскільки основу цієї дієти становить чимала кількість овочів, фруктів, дарів моря, риби та оливкової олії, а склад овочів і фруктів в дієті дуже різноманітний. Є в ній місце для хліба та макаронів, але з цільнозернового борошна грубого помелу. Також дієта передбачає невисоке споживання м’яса і спиртних напоїв у вигляді не міцного червоного вина.

Розпорядок харчування — основа дієти

  • харчуватися потрібно 5 разів на день — сніданок, перекус, обід, перекус і вечеря;
  • в першій половині дня, харчуватися потрібно, переважно, вуглеводами;
  • в другій половині дня, на обід і на вечерю — неодмінно овочевий гарнір з білковими продуктами.

При відтворенні тексту статті «Середземноморська дієта продовжить життя на 15 років», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Кілька статей схожої тематики:


    Мітки до статті: дієти, здоров'я


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Дієти для схуднення:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Огіркова дієта Бородіної - надійний спосіб схуднення

    Цибулева дієта - як худнуть французи на 5 кг за тиждень

    Бананова дієта - схуднути на 3 кг за 3 дні

    Про їжу просто | Добірка дієт | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑