Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Цікаво про продукти, їх користь і шкода





Отож, користь і шкода продуктів — поняття, як вважають багато фахівців, суміжні. Один і той самий фрукт або овоч, м’ясо чи риба можуть нести в собі одночасно і корисні, і негативні властивості. Чому?

На цій сторінці:

Модні тенденції у гастрономії

Сучасна мода — явище повсюдне, воно проникло у всі сфери людської діяльності.

Сьогодні модні тенденції прослідковуються навіть у гастрономії. Сучасні люди, охочі «бути в плюсі», прагнуть їм відповідати. Цікаво, як змінилися наші уподобання в їжі за останні 30 років:

1980-ті роки

Модні продукти 1980-х років

У роки тотального дефіциту ми їли не те, що хотіли, а те, що вдавалося дістати. А модними продуктами були ті, які мріяли роздобути хоча б до свята.

Ікра
— живильний, легкозасвоюваний делікатес, багатий білками, жирами і мінеральними солями, амінокислотами, жирними кислотами, йодом, фосфором, калієм і цинком і вітамінами А, D, Е.

Ковбаса
— м’яса в ковбасі — не більше 40-65%. Решта — яйця, молоко, крохмаль, цукор, ароматизатори, барвники, консерванти і соя, що позначається на етикетці як рослинний білок.

Шоколадні цукерки
— в помірних кількостях — дуже корисні ласощі. У шоколаді містяться ефірні масла, що захищають судини від атеросклерозу, магній, який рятує від депресій і підвищує стійкість до стресів.

Фанта, кола
— на 90% складаються з газованої води. При частому вживанні можуть викликати розлад шлунку і панкреатит, порушення в роботі жовчовивідних шляхів і підшлункової залози, надлишковий вміст фосфорної кислоти спричиняє вимивання кальцію з організму.

Банани
— єдиний фрукт, який можна їсти при гастритах та інших хворобах шлунково-кишкового тракту. Корисні пацієнтам з серцево-судинною недостатністю, при гіпертонічній хворобі, захворюваннях нирок, печінки, жовчовивідних шляхів і при цукровому діабеті. З’ясувалося, що вживання саме недостиглих бананів в їжу знижує ризик виникнення раку кишечника.

Консервований зелений горошок
— рекомендується пацієнтам з атеросклерозом, гіпертонією, ішемічною хворобою серця і цукровим діабетом. При консервуванні в горошку зберігаються всі вітаміни (В, С, каротин) і живильні речовини — солі калію, фосфору, кальцію, а також незамінні амінокислоти.

1990-ті роки

Модні продукти 1990-х років

Продуктовий достаток, що захлеснув країну в середині 90-х, призвів до розшарування суспільства: одні стали прихильниками здорового харчування, інші — шанувальниками екзотичних продуктів.

Суші
— японці, для яких суші — національна страва, переконані, що їх вживання сприяє поліпшенню роботи серця, судин і шлунку і продовжує життя. Однак суші слід замовляти тільки в ресторанах з бездоганною репутацією. Суші з риби «не першої свіжості» можуть призвести до отруєння і заразити паразитами, а деякі види риби містять небезпечну кількість ртуті.

Екзотичні фрукти
— в кінці 90-х ми скуштували і дізналися, які на смак манго, ківі, фізаліс, авокадо та інших дари заморської землі. Лікарі та дієтологи вважають, що ніяка екзотика не може замінити рідні яблука та груші. Їжа, яка виросла на рідній землі, засвоюється краще, до того ж заморські фрукти більшу частину вітамінів і корисних речовин втрачають при транспортуванні і нерідко викликають алергію.

Свіжовижаті соки
— правильно приготований фреш — джерело легкозасвоюваних вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів, який легко і швидко засвоюється організмом, сприяючи відновленню біохімічного та мінерального балансів у тканинах та клітинах організму. Однак у день не можна пити більше 3 склянок — інакше можливі розлади шлунку. А при виразковій хворобі, панкреатиті та загостренні гастриту кислі соки протипоказані зовсім — вони можуть викликати печію і больові напади.

Йогурти
— легкий, смачний кисломолочний продукт, що містить корисну мікрофлору, пригнічує діяльність патогенних мікроорганізмів, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, активізує імунну систему. Останнім часом говорять, що не всі йогурти однаково корисні. Зате всі вони гарантовано нешкідливі (якщо, звичайно, у них додали не надто багато «хімії»).

Салат «Цезар»
— незважаючи на корисні інгредієнти — біле куряче м’ясо, листя салату, тертий пармезан, грінки, яйце і Вустерський соус, — не схвалюється дієтологами через некорисне поєднання сиру та м’яса, а також жирного майонезу і надмірної кількості спецій. У середній порції «Цезаря» міститься 60 грам жиру, і тягне вона на 620 ккал!

2000-ні роки

Модні продукти 2000-х років

Асортимент вітчизняних магазинів не гірший, ніж у західних супермаркетах, а тема здорового харчування — найобговорюваніша не тільки в пресі, але й в громадському транспорті. Тепер продукти не просто їдять — ними лікуються.

Збагачені продукти
— прилавки заполонили хліб з пророщених зерен, кефір з біфідобактеріями, каші з вітамінами. Однак дієтологи рекомендують дивитися на етикетку і рахувати кількість речовин, надлишок яких шкідливий так само, як і нестача. Надлишок кальцію може призвести до каменів у сечовивідних шляхах, надлишок вітаміну В негативно позначається на роботі нервової системи, вітаміну D — збільшує ризик гіпертонії, а зайве залізо підвищує вироблення вільних радикалів.

Зелений чай
— випередив за популярністю чорний, визнаний одним з найкорисніших напоїв. Має омолоджуючий ефект, захищає від раку, бореться з карієсом.

Енергетичні напої
— безалкогольні напої, що підвищують працездатність, особливо популярні серед трудоголіків і затятих відвідувачів нічних клубів. При тривалому вживанні виснажують нервову систему, призводять до підвищення артеріального тиску і рівня цукру в крові. У разі передозування викликають психомоторне збудження, підвищену нервозність, депресію. Офіційно заборонені в деяких європейських країнах.

Грецький салат
— легка, збалансована (салат, огірок, сир, маслини і томати), низькокалорійна (247 ккал на порцію) страва.

Користь і шкода продуктів

Практично кожен вжитий в їжу людиною продукт містить безліч вітамінів і мікроелементів, необхідних життєдіяльності. Багато людей бояться погладшати, тому в своєму раціоні м’ясо замінюють рибою. Однак саме в м’ясі міститься необхідні для організму «будівельні» білки і залізо, яке засвоюється набагато краще, ніж у будь-якому іншому продукті.

Однак поряд із корисними властивостями найчастіше співіснують і шкідливі. Ці негативні властивості можуть стати результатом банальної алергії, або ж неправильного зберігання продукту. Наприклад, зелень, фрукти і овочі краще вживати у свіжому вигляді, після термічної обробки вони, найчастіше, втрачають необхідні корисні властивості. Чого не скажеш про те ж м’ясо чи рибу — їх «сире» споживання може позначитися на організмі згубно.

Користь і шкода продуктів безпосередньо залежить від кількості їх вживання. Банан, наприклад, містить багато кальцію, який зміцнює кістки. Але в той же час банан — продукт калорійний, тому не слід ним зловживати.

При відтворенні тексту статті «Цікаво про продукти, їх користь і шкода», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.



Цікаві статті про продукти, їх користь і шкоду:

    • Любов до капусти закладена в генах
      Смачна і така корисна капуста. Як цей популярний продукт може врятувати вас від загрози виникнення раку, особливо, якщо ви зловживаєте курінням. Про це читайте у статті.
    • Рис відновить роботу намоченого телефону
      Якщо ви випадково впустили свій улюблений телефон у воду - не поспішайте засмучуватись. Можливо, ви ще зможете його врятувати. А допоможе вам у цьому звичайний рис, який, як виявляється, не лише смачний, але й допомагає у таких делікатних ситуаціях. Читайте рецепт "рисового порятунку" вашого телефону в статті.
    • Яблука допоможуть схуднути на 1,5 кг, а також позбутися холестерину
      Як позбутися кількох зайвих кілограмів, а також як вивести холестерин з вашого організму знають яблука. Дізнавайтесь про ці корисні фрукти зі статті ще більше.
    • Яка найдорожча картопля у світі - що можна приготувати
      Чи може звичайнісінький овоч, до якого ми всі так звикли, картопля коштувати непристойно дорого? Виявляється, що так. Проте, звичайно, це не зовсім звичайна картопля. Цей овоч має особливі властивості та смак, за які й цінується так високо. Читайте більше у статті.
    • Чотири зелених продукти які виводять токсини
      Виведення токсинів з організму - завдання не з простих. Та чотири супер-продукти, як ті супергерої, поспішають вам на допомогу. Броколі, зелений чай, лайм та зелений часник - чарівна четвірка, що істотно покращить стан вашого організму без особливих зусиль. Про це читайте у статті.
    • Риба вино і зелень: смачний захист від раку шкіри
      У цій статті ви знайдете корисну інформацію про те, як просто і смачно убезпечити себе від загрози раку шкіри. Для цього вам необхідно лише включити в свій раціон деякі продукти, які допоможуть вам у догляді за вашою шкірою.
    • 12 продуктів для чоловічого здоров'я
      До уваги всіх чоловіків! Ви просто повинні це знати. Які продукти допоможуть вам зберегти та продовжити вашу чоловічу силу, які продукти сприяють розумовим здібностям, а які просто корисні для підтримки в тонусі всього організму? Про це у нашій статті.
    • 8 продуктів для довголіття та продовження молодості
      Існує чимало казок та легенд про різноманітні елексири вічного життя. Та чи існують вони насправді? На це питання ми не зможемо відповісти, проте ми точно знаємо, що подовжити роки молодості можна насправді. І це зовсім не важко. У цьому вам допоможуть 8 простих продукти, які варто включити до свого щоденного раціону. Читайте про продукти, які забезпечать вам довголіття у статті.
    • Користь природних фітохімікалій: усі кольори веселки на вашій тарілці
      Різнокольорові фрукти та овочі - не лише прикрасять будь-який святковий стіл, але й додадуть вам сил та здоров'я. А все завдяки природнім фітохімікаліям. Що це таке, і які овочі та фрукти найкорисніші, читайте у статті.
    • Що таке кава мокко
      Поціновувачі різних видів кави неодмінно мають оцінити й смак мокко-кави. Що це за напій, як його шотувати і де вирощують найбільше кави - читайте у статті.
    • Французька дієта проти целюліту та як правильно харчуватись
      Целюліт - затятий ворог усіх жінок. Як із ним боротися та які продукти найефективніше борються з цією проблемою знають французькі дієтологи. Ми ж розмістили їхні поради у нашій статті.
    • Користь і шкода цикорію та кави приготованої з нього
      Цикорій не має негативних властивостей кофеїну тому у нього є багато переваг перед кавою. Деякі з протипоказань застосування цикорію пов’язані з його корисними властивістями. Сприяючи розширенню судин, напої з цієї рослини можуть негативно вплинути на людей що страждають гемороєм, або розширенням вен.

Мітки до статті: користь, продукти, шкода



Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Користь і шкоду продуктів:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
       Про їжу просто | Карта сайту
    © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑