Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Користь природних фітохімікалій - усі кольори веселки на вашій тарілці





Як ви думаєте, чи впливає колір овочів на їх корисність? І наскільки важливо, щоб на вашому столі були не просто різноманітні фрукти та овочі, але і різнокольорові?

На цій сторінці:

Різнокольорові фітохімікалії

Нині багато вчених підтверджують, що природні хімічні речовини (фітохімікалії), що містяться в різних плодах і відповідають за їх яскраве забарвлення, допомагають нам у боротьбі з недугами. В овочах і фруктах міститься величезна кількість різноколірних фітохімікалії, що діють як антиоксиданти — допомагають знищити потенційно небезпечні молекули, вільні радикали, до того, як вони пошкодять здорові клітини.

Тому багаті антиоксидантами фрукти і овочі допомагають успішно боротися з безліччю проблем і хвороб, таких як: захворювання серцево-судинної системи, рак, катаракта і навіть передчасне старіння.

Дослідження показують, що ефекти впливу фітохімікалій плодів різного кольору відрізняються. Таким чином, якщо раніше дієтологи стверджували, що людина в день повинна з’їдати 5 різних видів фруктів і овочів, то тепер вони наполягають на тому, щоб усі вони були різного кольору. А це означає, що кожен день на вашій тарілці мають бути овочі всіх кольорів веселки: червоного, помаранчевого, жовтого, зеленого, синього і фіолетового.

Усі ці різнобарвні овочі зроблять ваші страви не тільки корисними, але й ароматними, смачними, оригінальними.

Так який ж вплив справляє колір на користь для здоров’я? Розглянемо головні переваги плодів кожної колірної групи.

Фітохімікалії червоних плодів

Червоні овочі та фрукти

Овочі та фрукти червоного кольору:
малина, журавлина, полуниця, вишня і черешня, гранат, яблука, виноград, ревінь, рожевий грейпфрут, кавун, гуава, помідор, червоний перець, редис, червона картопля.

Корисні речовини, які вони містять:
лікопін (каротиноїд) і антоціанин (флавоноїд) — два основних пігменти, які надають фруктам і овочам червоний колір. Містять вітамін С.

Чим корисні:
помідори, кавуни, гуава і рожеві грейпфрути — потужне джерело лікопіну, який допомагає захиститися від раку, особливо раку передміхурової залози. Лікопін легше всмоктується, якщо ми їмо гарячу їжу, тому помідори набагато корисніше їсти приготованими, ніж сирими. Жири, такі як оливкова олія або сир, також прискорюють всмоктування.

Антоціанідини, знайдені в овочах червоного кольору, запобігають утворенню ракових клітин, зберігають здоров’я серцево-судинної системи, покращують зір і пам’ять, а також знижують ризик інфекцій сечової системи.

Фітохімікалії зелених овочів і фруктів

Фітохімікалії зелених овочів та фруктів

Овочі та фрукти зеленого кольору:
спаржа, авокадо, шпинат, латук, крес водяний, огірок, броколі, брюссельська капуста, білокачанна капуста, кріп, петрушка, стручкова квасоля, горох, цукровий горох, крес-салат, цукіні, перець, свіжа цибуля, цибуля-порей, яблука, виноград, ківі.

Корисні речовини, які вони містять:
зелені овочі та фрукти отримують своє забарвлення завдяки пігменту — хлорофілу. У багатьох зелених овочах містяться каротиноїди, лютеїн і зеаксантин, а також такі мікроелементи, як бета-каротин, солі фолієвої кислоти, залізо і кальцій.

Користь від їхнього вживання:
антиоксиданти, що містяться в зелених овочах служать для нас природними «сонячними окулярами», що допомагають захиститися від шкідливих ультрафіолетових променів, які вражають очі. Достатнє їх споживання запобігає макулярній дегенерації, що призводить до сліпоти, і захистить від катаракти. Зелені овочі також допомагають убезпечитись від деяких видів раку.

Фітохімікалії синіх і фіолетових плодів

Фітохімікалії синіх овочів та фруктів

Овочі та фрукти синього та фіолетового кольору:
ожина, лохина, виноград, чорна смородина, слива, чорнослив, родзинки, червонокачанна капуста, червоний лук і баклажан.

Корисні речовини, які вони містять:
сині і фіолетові фрукти та овочі отримують своє забарвлення завдяки антоціанідінам. Більшість таких овочів і фруктів містять еллагову кислоту і проантоціанідини.

Як можуть допомогти:
антоціанідіни зміцнюють серцевий м’яз і знижують ризик інсульту, а еллагова кислота захищає від появи і розвитку практично усіх видів раку. Достатнє споживання антоціанідіна також гарантує емоційну стійкість, нормальний зір, координацію рухів і хорошу оперативну пам’ять у літніх.

Безліч досліджень також підтверджують, що антоціанідіни допомагають запобігти зараженню інфекційними захворюваннями сечовивідних шляхів.

Фітохімікалії у плодів жовтих і помаранчевих

Фітохімікалії жовтих овочів та фруктів

Овочі та фрукти жовтого й жовтогарячого кольору:
абрикос, диня, манго, персик, папайя, апельсин, мандарин, грейпфрут, ананас, нектарин, морква, бруква, солодка картопля, гарбуз, жовтий перець, кукурудза.

Корисні речовини, які вони містять:
жовті та оранжеві овочі та фрукти є джерелом вітаміну С, а також містять каротиноїди: бета-каротин і бета-криптоксантин.

У чому їх користь:
Практично всі жовті та помаранчеві овочі та фрукти, за винятком цитрусових і ананаса, буквально набиті бета-каротином, який в організмі перетворюється на вітамін А, корисний для зору, що дозваляє краще бачити при тьмяному світлі, а також він зміцнює шкіру, покращує травлення і нормалізує роботу сечовивідної системи.

Бета-кріптосантін, переважаючий за кількістю в манго, нектарині, персиках, перці і цитрусових, зміцнює дихальні шляхи, знижує ризик раку легенів і запалень при артриті.

Отже, природні пігменти, які роблять фрукти та овочі такими барвистими, також можуть захистити ваш організм від хвороб і захворювань, що виникають з віком. Тож, додаючи барви у ваші тарілки Ви не лише прикрашаєте страву, але й додаєте роки до Вашого життя!

При відтворенні тексту статті «Користь природних фітохімікалій — усі кольори веселки на вашій тарілці», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: користь, продукти


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про користь і шкоду продуктів:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑