Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Користь і шкода цикорію і приготованої з нього кави





На цій сторінці (зміст):

Що таке цикорій

Цикорій — красива трав’яниста рослина з яскраво-блакитними квітами, схожими на волошку або ромашку. Цикорій звичайний (cichorium intybus), інші назви: жовтяниця, петрів батіг, сині батоги, серпник, шкерда, щербак, ендевій.

Цикорій - рослина з яскраво-блакитними квітами

Поширена ця стійка до засухи багаторічна рослина в зоні помірного клімату. Зростає вона по берегах річок, вздовж доріг, біля населених пунктів, на пустирях.

Для медичних цілей застосовують корінь цикорію, а в кулінарії — корінь та листя. У багатьох країнах рослину вирощують спеціально, відводячи під посадки цілі поля. В Україні салатні сорти не вирощуються, а дикі рослини на смак жорсткі.

Користь цикорію

Популярність цикорію пояснюється корисними властивостями і складом речовин, які виявлені в його корінні.

Крім рослинних білків в цикорії містяться:

  • органічні кислоти;
  • пектин;
  • вітаміни групи В;
  • вітамін С;
  • калій;
  • магній.

Особливо слід відзначити високий вміст інуліну (до 60% від сухої ваги кореня). Цей полісахарид відмінно засвоюється і призводить до зменшення цукру в крові, що робить цикорій цінним продуктом при діабеті.

Препарати цикорію сприяють поліпшенню обмінних процесів в організмі зміцненню нервової системи, що корисно для хворих, ослаблених людей і тим, хто бажає скинути зайву вагу.

Велику користь можуть принести відвари, настоянки і компреси з кореня цикорію пацієнтам, що страждають шкірними хворобами.

Цикорій є потужним сечогінним, в цьому його користь і шкода одночасно. Для людей з підвищеним тиском ця властивість буде корисна, а при зниженому тиску це може завдати шкоди, так як тиск може знизитися ще більше.

Рецепти і корисні властивості цикорію

Корисні властивості цикорію відомі з давнини. Ще знаменитий лікар Ібн Сіна (Авіцена), рекомендував приймати корінь рослини при розладі шлунково-кишкового тракту і запаленні очей.

Медицина застосовує відвари цикорію в якості:

  • антимікробного,
  • протизапального,
  • сечогінного,
  • жовчогінного,
  • жарознижуючого,
  • протиглистного.

У коріння цикорію знайдено глікозид інтібін який надає гіркуватий смак. Він використовується у фармацевтиці як судинорозширювальний засіб, знімає напади тахікардії і, разом з вітамінами групи В, сприяє нормалізації діяльності нервової системи.

Рецепти народної медицини

Компрес для шкіри:
подрібнені коріння цикорію залити окропом у пропорції 50/50%, прикласти до ураженого місця на 20 хвилин.

Відвар для бажаючих скинути зайву вагу:
1 ч. ложку подрібнених коренів цикорію варити у 1/2 л води як каву, потім остудити, процідити, вживати по 1/2 склянки за 30 хвилин до їжі, 3 рази на добу.

Вже тільки одні ці властивості могли б заслужено створити популярність цикорію, однак, підсмажений і розмелений корінь рослини більше відомий як замінник кави.

Цикорій в кулінарії

Коріння і листя культивованих видів цикорію можна застосовувати в салатах (з солодким перцем, огірками та цибулею), вінегретах (з солоними огірками, зеленим горошком, морквою, цибулею, яйцями).

Цикорій в будь-якому вигляді надає їжі особливо пікантний смак, тушкований у рослинному або вершковому маслі, з яєчно-масляним соусом використовують як гарнір до картопляних або м’ясних страв.

Рецепт салату з цикорію

Салат з гострим сиром Рокфор, цикорієм і смаженими волоськими горіхами.

Інгредієнти:

  • 300 г молодого листя цикорію (можна замінити листям салату);
  • 200 г сиру Рокфор;
  • 10 волоських горіхів;
  • 150 г крес-салату;
  • 3 ст. ложки оливкової олії;
  • 2 ст. ложки яблучного оцту;
  • 2 ч. ложки рідкого меду;
  • сіль;
  • перець.

Приготування:

  1. Відокреміть ядра волоських горіхів і від шкарлупи, та підсмажте їх на сильному вогні з декількома краплями оливкової олії. (Постійно перемішуйте ложкою, поки не підсмажаться, це займе 3-4 хвилини). Після приберіть їх зі сковороди і залишіть для охолодження.
  2. Наріжте цикорій, викладіть його на тарілку.
  3. Додайте гіркою крес-салат.
  4. Посипте страву сиром.
  5. Рівномірно розподіліть смажені волоські горіхи поврх листя.
  6. Змішайте оцет, мед і оливкове масло в окремій ємності та заправте салат, сіль і перець за бажанням.

Салат потрібно подати відразу після приготування.

Цикорій — замінник кави

Кава з цикорію — продукт, отриманий з кореня цієї рослини і використовуваний в якості замінника кави. Він чудово втамовує спрагу і додає бадьорість. Його можуть пити вагітні жінки та діти старше трьох років.

Цикорій - замінник кави

У середині минулого століття, коли натуральну каву потрібно було «діставати», напої на основі цикорію були більш поширені. Із збільшенням поставок кави, популярність цикорію знизилася, проте все більше людей що піклуються про своє здоров’я згадують про нього.

Почати вживати напої з цикорію можуть люди, яким потрібно відмовитися від кави. Ранкова чашечка смачної кави цілком може бути замінена напоєм з цикорію. Його аромат і смак інші, вони відрізняються від кавового, але не менш приємні.

Рецепт кави з цикорію

Викопують коріння цикорію восени, їх очищують від землі, миють, ріжуть і підсушують, потім обсмажують в духовці до золотистого кольору. Перед вживанням дрібно розмелюють в кавомолці.

Приготування:

Цикорій заварюють як каву: 0,5-1 ч. ложка на склянку окропу. Цукор і молоко за смаком.

Порада: якщо в перший час смак напою з цикорію вам здасться незвичним або мало смачним, то в нього можна додати трохи меленої кави.

Властивості кави з цикорію

Кава з цикорію містить складний вуглевод інулін (від 10% до 15%). Потрапивши в організм, інулін повільно знижує рівень цукру в крові, таким чином він може підтримувати його кількість на постійному рівні.

Інулін
Інулін також вважається одним з видів розчинних волокон, що робить його придатним для запобігання запорів і для поглинання токсинів з кишечника.

Оскільки інулін дуже стійкий до дії травних ферментів, він досягає кишечника практично без змін. Там він піддається впливу мікроорганізмів кишкової флори, які використовують його у своєму харчуванні. Таким чином, інулін вважається пребіотиком так як може стимулювати зростання чисельності біфідобактерій.

Інтібін
На додаток до інуліну, корінь цикорію багатий на інтібін. Інтібін стимулює вироблення жовчі, яка, в свою чергу, посилює апетит і сприяє травленню.

Мінеральні речовини, Омега 3 і Омега 6 кислоти
Кава з цикорію багата на мінеральні речовини, серед яких калій, фосфор і кальцій, а також на незамінні жирні кислоти: лінолеву (Омега 6) і альфа-ліноленову (Омега 3).

Переваги кави з цикорію у порівнянні зі звичайною кавою

Кава є в першу чергу стимулятором. Цикорій ж може розглядатися як регулятор травлення та роботи кишечника. Обидва кави мають сечогінні властивості, але роблять це дуже по-різному.

Цикорій має багато переваг перед кавою без негативних властивостей кофеїну, наведемо основні:

  • Кава є стимулятором, тому що містить кофеїн, який збільшує клітинний метаболізм. Цикорій містить набір нутрієнтів (магній, кальцій, калій, клітковину, Апигенин, вітамін С та ін.), які збільшують діурез, не впливаючи на нервову систему.
  • Кофеїн надає міорелаксуючих ефектів. Цикорій також здатний зменшити біль у м’язах, але за допомогою інших компонентів (апігенін, магній, рутин і т.і.)
  • Обидві кави, мають антиоксидантні властивості.

Шкода при вживанні цикорію і кави приготованої з нього

Коріння цикорію не токсичні і не виявляють вираженої побічної дії, але є повідомлення про те, що водний екстракт коренів пригнічує сперматогенез у мишей і проявляє виражену контрацептивну активність у щурів. На людях такі експерименти не проводилися.

Шкода і протипоказання до вживання цикорію:

  • Одне з протипоказань до застосування цикорію пов’язане з його корисною властивістю. Сприяючи розширенню судин, препарати з цієї рослини можуть негативно впливати на пацієнтів що страждають розширенням вен і гемороєм.
  • Необхідно обмежити або повністю відмовитися від вживання цикорію при деяких типах гастриту.
  • Цю рослину не повинні використовувати люди з тенденцією до утворення каменів у нирках, так як корінь багатий оксалатами.

Шкода і протипоказання до вживання кави та інших напоїв з цикорію:

  • У кави з цикорію є абсолютно всі протипоказання, що і у кореня цикорію.
  • Кава або відвар з цикорію може завдати шкоди дітям віком до трьох років, так як їх нервова система ще не повністю сформована.
  • З обережністю слід ставитися до напоїв з цикорію людям з нервово-психічними захворюваннями.
  • Батькам слід знати, що підвищення апетиту, викликане напоями з цикорію, може привести до збільшення ваги у дітей.

Розчинний цикорій — як вибирати

Сюжет з програми «Медікус» про те як вибрати розчинний цикорій.

Корисним може бути тільки справжній розчинний цикорій. Хитрі виробники додають сою або жолуді, а смакові недоліки приховують хімічними фруктово-ягідними есенціями. Тому звертайте увагу на склад. Краще щоб у ньому значився на 100% цикорій, а не його екстракт. Практичніше вибирати продукт в металевій або металізованій упаковці.

Щоб визначити якість цикорію потрібно розчинити лужку порошку теплій у воді принюхатися і покуштувати. Цикорій має віддати властивий аромат і смак з приємною гірчинкою.

Висновки

Цикорій є відмінним профілактичним засобом для здорових людей, що ведуть активний спосіб життя. Регулярне вживання цикорію допомагає забезпечити організм вітамінами і мінералами. Досить випивати одну чашку кави або відвару з цикорію на день або додавати його в ранковий чай або звичайну каву. Але в кожному разі, перед вживанням цикорію, особливо тривалим, слід порадитися з лікарем.

Цікаво про користь і шкоду інших продуктів:


    Мітки до статті: кава, користь, шкода


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про користь і шкоду продуктів:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑