Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Що таке мокко-кава





Мокко-кава (Mocha або Mokka) один із найдавніших сортів, з яким уперше масово познайомилися люди. На основі нього було виведено багато сучасних сортів. Тож, не можливо говорити про каву, не зазначивши жодного слова про цей напій. Тому до вашої уваги деякі відомості про відому в усьому світі каву мокко.

На цій сторінці:

Види кави мокко

Кава мокко

Кращий з сучасних сортів Мокко (Yemen Mokha) вирощують в Ємені, але його дуже складно знайти за межами Ємену. Присмак у такого Мокко дуже різноманітний і залежить від тієї плантації, де його вирощують.

Yemen Mokha буває:

  • деревним,
  • квітковим,
  • сирним,
  • карамельним,
  • грибним,
  • горіховим,
  • фруктовим,
  • шоколадним.

Крім того, мокко-кавою («Моккачіно» або «мокка») називають один із способів приготування кави латте. Такий напій на 2/3 складається з молока, в яке додали гарячий шоколад або какао порошок і з’єднали з 1/3 еспрессо.

Як приготувати каву мокко з шоколадним кремом (відео)

Історія походження мокко-кави

Легенди, датовані 1763 р, свідчать про те, що в епоху розквіту міста Моха масово розширилися кавові насадження. Незабаром в Моха почалася торгівля кавою, і нечисленне поселення переросло в процвітаюче торгове місто.

У Європі місто Моха стало відомим як Мокко — так, від назви міста, і походить назва сорту кави. Навіть схили і тераси гір навколо Мохи суцільно були засаджені кавовими плантаціями, внаслідок чого цей край остаточно завоював статус кавової провінції.

Істотне збільшення кавових плантацій відбулося завдяки шейху Шадді. Тож, коли його не стало, у спорудженої мечеті над його могилою почали в молитвах поминати ім’я Шадді, як людини, яка надоумила людський рід пити каву.

У 1633 р, Єменська держава, як найважливіший центр торгівлі кавою, приступила до поставок своєї кави Мокко в Європу.

До кінця XVII століття в цілому світ отримував каву лише Мокко і тільки з Ємену. Торговці їздили в Ємен і закуповували урожай кави, забезпечували збір та обробку плодів. Каву тоді просто сушили на сонці.

Популярність кави в Європі зростала стрімкими темпами. Єменська торгівля кавою визначалася монополією на його виробництво. Для підтримки цього положення араби забороняли бувати на кавових плантаціях і експортувати з держави невисушені плоди з тим, щоб зерна здатні давати сходи не потрапляли в руки чужинців.

Стрімкий спад єменської кавової торгівлі почався з 1960 р., коли Баба Будан на своєму судні секретно вивіз до Індії сім зелених кавових плодів. Ці зерна дали початок кавовим посадкам в Індії.

Потім, в 1690 р., зерна потрапили з Індії до Голландії. Голландці стали вирощувати каву на Яві й Суматрі, і незабаром центром торгівлі кавою став Амстердам.

Вирощена на основі столітніх звичаїв і приготована за особливими рецептами кава мокко і нині продовжує тішити шанувальників незвичайним, притаманним лише їй, присмаком і ароматом. Класичний смак мокко охоплює всі нюанси шоколадних відтінків і залишає цікавий шоколадний післясмак.

Країни де зараз вирощують каву — карта

Карта країн, де вирощують каву

На карті відображено країни, що займаються вирощуванням кави.

При відтворенні тексту статті «Що таке мокко-кава», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: кава, напої


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про користь і шкоду продуктів:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑