Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Креветки: як вибирати, варити та готувати іншими способами





Креветки — це дрібний морський рак загону десятиногих, живуть вони в морях, а деякі види живуть і в прісних водоймах. У залежності від виду креветки виростають до 30 см (креветка джамбо).

Креветки можна вживати в їжу як самостійну страву, а також подавати з будь-яким гарніром, а от від вживання креветок з пивом краще утриматися. Креветки також відмінна основа для перших і других страв.

На цій сторінці:

Як вибирати креветки

До того, як креветки варити, їх потрібно купити. У магазинах продають креветки у вигляді пасти, свіжоморожені або частіше варено-морожені, не оброблені, без голів або навіть очищені (лише м’ясо). На упаковці цифрами вказують кількість креветок в 1 кг або фунті (453,6 г), наприклад 90/120, 50/70, що менша цифра, то, відповідно, крупніші креветки.

Кілька корисних порад як правильно вибирати креветки:

  • Свіжа креветка — пружна і пахне морем.
  • Що сильніше зігнута креветка, то менше вона лежала до заморожування.
  • Не свіжа або зіпсована креветка буде підсохлою, з жовтуватим м’ясом і/або з чорними цятками на лапках.
  • Сухі білі плями говорять про те, що креветки переморожено.
  • Варено-морожені креветки краще зберігаються ті, які заморожені одним блоком.
  • Лід повинен мати товщину не більше 1 мм (за нашим ГОСТом льоду має бути до 4%), і креветки повинні легко роз’єднуватися одна від одної.
  • Якщо креветки блідо-рожеві і/або в упаковці багато снігу, це означає, що при зберіганні їх часто розморожували і заморожували.
  • Не страшно, якщо голова креветки зеленувата, це означає, що вона харчувалася планктоном, а коричнева голова — у вагітної креветки, її м’ясо в цей період найбільш корисне. Чорні голови у креветок свідчать про те, що вони пролежали не замороженими довго, купувати їх не варто.

Важливо знати:

  • купивши 1 кг неочищених морожених креветок, після варіння ви отримаєте 500-600 г, а після чистки у вас вийде всього 250-300 г м’яса;
  • розморожувати креветки для збереження корисних речовин і смаку потрібно поступово: спочатку перекласти з морозилки в звичайну камеру холодильника, а потім розморожувати при кімнатній температурі;
  • креветки швидкопсувний продукт, не можна їх зберігати довго в розмороженому вигляді;
  • час варіння креветок залежить від розміру: що менший розмір, то швидше варяться;
  • для швидкого зняття панцира з креветок після варіння, занурте їх у холодну воду на 2 хвилини;
  • щоб креветки були соковитими, після варіння їх можна залишити у воді на 10-15 хвилин.

Рецепти кулінарних страв із креветок, дуже популярні у багатьох народів, прот не у всіх. В індуїстів, зокрема, креветки заборонено.

Корисні речовини в креветках: креветки малокалорійні і багаті кальцієм, нежирними кислотами і білком, а за вмістом йоду займають одне з перших місць серед морепродуктів. Завдяки цьому вони знижують рівень «поганого» холестерину в крові та корисні при ожирінні.

Скільки часу варити креветки

Варені креветки

У креветок дуже ніжне м’ясо, тому варити їх потрібно недовго.

  • Атлантичні креветки (не великі) варять 1,5-2 хв.
  • Креветки тигрові та королівські (великі) варять 2,5-3 хв.

Купивши креветки, постає закономірне питанняяк, як їх готувати. Креветки можна варити на плиті, в мікрохвильовій печі, можна їх смажити, готувати з них соуси, але основний і традиційний спосіб приготування — варіння.

Тож, як же варити креветки правильно? На наш погляд, закладати їх потрібно в уже закипілу воду і варити після закипання 2-3 хвилини. Креветки будуть ніжними і збережуть максимум своїх корисних властивостей.

В якості експерименту пропонуємо купити 1кг варено-морожених креветок. Розділіть їх на три частини:

  • Одну частину креветок залиште просто розморожуватися.
  • Другу частину варіть після розморожування в закипілій воді 2 хвилини.
  • Третю частину варіть після розморожування 5-7 хвилин, поклавши їх у закипілу воду.

В результаті у вас вийде так:

  • Перша частина креветок буде в міру солоною і соковитою.
  • Друга частина за смаком не буде відрізняється від першої.
  • Креветки з третьої частини виявляться трохи жорсткуватими.

Отже, варено-морожені креветки куплені в магазині перед вживанням у їжу достатньо після розморожування варити всього 2 хвилини для того, щоб вони нагрілися, а непотрібні бактерії загинули.

Креветки, як варити правильно

Правильно зварені креветки просто «тануть у роті», а переварине м’ясо на смак буде «гумовим». Існує чимало рецептів приготування креветок.

Основний спосіб приготування заморожених креветок

  1. Помістити креветки в друшляк, змити холодною водою лід і сміття.
  2. Налити в каструлю води в 2,5 рази більше обсягу креветок.
  3. Трохи підсолити воду і довести її до кипіння.
  4. Після закипання води опустити креветки і додати сік 1/2 лимона.
  5. Варити креветки 3 хв, а свіжоморожені — 5-7 хв.

Креветки, як їх варити просто

Зварені за таким простим рецептом молюски виходять соковиті і ніжні.

  1. Налити в каструлю води.
  2. Додати сухий кріп, лавровий лист.
  3. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  4. Кидаємо в окріп креветки і відразу вимикаємо вогонь.
  5. Накриваємо креветки кришкою і настоюємо 30 хвилин.

Варені креветки з овочами

Інгредієнти:

  • 300 гр. креветок;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. нарізаної моркви;
  • 1 ст. л. нарізаної цибулі:
  • 1 ст. л. нарізаної петрушки;
  • 1 ч. л. естрагону;
  • лавровий лист, кріп, перець горошком.

Спосіб приготування:

Розморожені креветки обдати холодною водою, залити окропом, додати моркву, петрушку, цибулю, естрагон, лавровий лист, перець горошком, кріп і сіль.

Варити 7-8 хвилин.

Варені креветки до пива

Інгредієнти:

  • 1 кг варено-морожених креветок;
  • 12-15 шт. гвоздики;
  • 4 — 6 шт. лаврового листа;
  • 12 шт. горошок чорний;
  • 6 шт. горошок запашний;
  • 1/2 лимона;
  • 1 головка часнику;
  • 6-8 ст. л. томатної пасти, або ж 2 ст. л. сухий паприки;
  • сіль за смаком;
  • 2 ст. л. оливкової олії.

Спосіб приготування:

  1. 5-ти літрову каструлю на 2/3 заповнити водою.
  2. Поставити на вогонь і покласти: гвоздику, лавровий лист, гіркий перець горошком, перець запашний, порізаний великими шматками лимон, розрізану поперек головку часнику, томатну пасту, посолити за смаком.
  3. Дати закипіти воді і покласти креветки.
  4. Після закипання варити в бульйоні 10 хвилин.
  5. Відкинути на друшляк і висипати в піалу.
  6. Заправити оливковою олією і соком лимона.

Як варити креветки в мікрохвильовці

Варимо креветки в мікрохвильовій печі (1-й спосіб)

  1. Візьміть 500 г заморожених креветок.
  2. Помістіть в посудину для мікрохвильової печі.
  3. Залийте водою, покривши креветки.
  4. Посоліть за смаком і додайте лавровий лист.
  5. Поставте в мікрохвильову піч креветки і на максимальній потужності варіть 10 хвилин.
  6. Злийте воду з готових креветок.
  7. Викладіть на блюдо і полийте лимонним соком.

Варимо креветки в мікрохвильовій печі (2-й спосіб)

  1. Розморозьте креветки природним шляхом.
  2. Підігрійте креветки в мікрохвильовій печі 2 хвилини.
  3. Викладіть в піалу і полийте лимонним соком або соєвим соусом (за смаком).

Смажені креветки

Інгредієнти:

  • 500 г креветок (варено-морожені);
  • 3-4 зубки часнику (середнього розміру);
  • 4-5 ст. л. оливкової олії.

Спосіб приготування:

  1. Розігріти сковороду, налити оливкову олію.
  2. Покласти нарізаний пластиками часник і підсмажити до золотистого кольору.
  3. Потім кладемо креветки і смажимо їх до готовності.
  4. Подавати на великому блюді, прикрасивши креветки зеленню.

Якщо креветки дрібні, варені — смажимо 3-4 хвилини, а якщо креветки великі, не варені — смажимо 5-7 хвилин.

Смажені, замариновані в соусі креветки

Інгредієнти

  • 500 г креветок;
  • 4 ст. л. майонезу;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. л. гірчиці.

Спосіб приготування:

  1. Зробити соус з майонезу, змішавши з ним видавлений часник, гірчицю і сіль.
  2. Замаринувати креветки в соусі на 1 годину.
  3. Смажити 5 хвилин на середньому вогні.

Креветки «Бокано», смажені з часником (відеорецепт)

Для цієї страви нам знадобляться:

  • тигрові креветки — 10 шт.;
  • чищений часник — 100 гр.;
  • лимон — 1 шт.;
  • відварна картопля — 1 шт.;
  • оливкова олія — 300 гр.;
  • анісова настійка — 60 гр.;
  • сіль і перець — за смаком;
  • чебрець — 1 пучок.

Готуємо так:

  1. Ріжемо на дольки відварну картоплю і укладаємо його в лоток. Солимо і перчимо.
  2. Дрібно ріжемо три часточки часнику і посипаємо їм картоплю. Додаємо гілочки чебрецю.
  3. Поливаємо оливковою олією і ставимо на 10 хвилин запікатися при температурі 200 градусів.
  4. Ріжемо крупно часник, що залишився, а лимон нарізаємо довільно.
  5. У великій кількості оливкової олії обсмажуємо креветки з лимоном і часником не забувши поперчити і посолити їх на смак.
  6. Поки креветки смажаться викладаємо картоплю в тарілку.
  7. Знімаємо креветки з вогню поливаємо їх анісовою настійкою і підпалюємо. Так вони набувають анісовий аромат.
  8. Тепер викладаємо до картоплі частина часнику і лимона, а потім креветки.

Все, наше блюдо готове, приємного апетиту і смачного дня.

Соуси до креветок

Креветки з соусом

Креветки можна їсти просто так, або з різними соусами. Наприклад, можна їсти креветки з лимоном, вмокаючи їх у лимонний сік або в часточку лимона.

Соус до креветок 1

Інгредієнти

  • 1 пакет майонезу (400 г);
  • 1/3 г пакета соусу (400);
  • 1/2 лимона;
  • 2 зубчики часнику;
  • щіпка червоного перцю.

Спосіб приготування:

  1. З’єднати майонез, соус, сік лимона.
  2. Додати видавлений часник і трохи червоного перцю (для гостроти).
  3. Добре перемішати.

Соус до креветок 2

Інгредієнти:

  • 1 стакан молока;
  • 1 плавлений сирок;
  • 1/2 лимона;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Добре розігріти молоко.
  2. Натерти плавлений сирок на крупну тертку.
  3. Додати сирок в молоко і нагрівати до розчинення.
  4. Вимкнути вогонь, додати сік лимона.

Соус до креветок 3 (Іспанський соус)

Дуже смачний і простий у приготуванні креветочний соус.

Інгредієнти:

  • 1 стакан майонезу (бажано домашнього);
  • 1/3 склянки кетчупу;
  • 1 апельсин.

Спосіб приготування:

  1. Добре змішати майонез із кетчупом.
  2. Додати сік солодкого апельсина.

При відтворенні тексту статті «Креветки як вибирати, варити і готувати іншими способами », цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: креветки, як готувати


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті з порадами
    як готувати і вибирати продукти:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑