Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Як приготувати згущене молоко вдома і як варити готове





Згущене молоко — смак дитинства. Смачні ласощі, що полюбляють усі діти та чимало дорослих. Проте згущене молоко, виставлене на продаж на сучасних прилавках, дуже відрізняється від того радянського і за смаком, і за якістю.Тож, як приготувати таку смакоту вдома? Про це читайте у статті.

На цій сторінці:

Як приготувати «справжнє» згущене молоко вдома і чи варто це робити самостійно.

Сьогодні, як ніколи, домашнє згущення молока буде виправдане, оскільки фальсифікація згущеного молока підміною рослинними жирами молочних зустрічається досить часто.

Спершу виробники підміняли до 20% жиру, а зараз вміст рослинного жиру може доходити і до 100%, але на етикетках, як і раніше, напис «згущене молоко» буде красуватися натому ж місці, хоча цей продукт потрібно називати «молочно-рослинним».

На жаль, те, що зараз продається під найменуванням «згущене молоко», не відповідає ніякому ГОСТу. Тому, посидіти пару годин вдома біля плити, випаровуючи воду з молока, аж ніяк не така вже й погана ідея.

Смачне згущене молоко вдома

Важливо для приготування згущеного молока вдома:
Якісне молоко — це запорука успіху в готуванні згущеного молока. Воно має бути незбиране, високої жирності, обов’язково свіже і без яких би то не було добавок (на жаль, трапляється, що в молоко на ринках господині додають різні інгредієнти, що не дають молоку скиснути, а також змішують його з водою або знежиреним молоком після сепарації).

Рецепт смачного згущеного молока

Якщо приготувати згущенку за цим рецептом, то більше не захочеться її з магазину.

Для приготування домашньої згущенки нам потрібні:

  • 1 л вершків (25-30%);
  • 1,2 кг цукру;
  • 0,4 кг сухого молока;
  • 0,2 кг сухого молочного дитячого харчування (можна замінити на 0,2 кг сухого молока);
  • ванілін за бажанням (але і без нього згущене молоко надзвичайно смачне).

Готувати так:

  1. Додати в цукор, трішки води, перемішати на великому вогні до однорідної рідкої суміші (не кип’ятити, весь цукор не розчиниться).
  2. Згущенку обов’язково варити на паровій бані для того, щоб вона не пригоріла. Для цього візьмемо каструлю, в якій будемо варити згущене молоко, наллємо туди вершки, додамо, розмішуючи, нагрітий з водою цукор.
  3. Потім додаємо дитяче харчування і сухе молоко і ставимо нагріватися на парову баню.
  4. Помішуємо 15 хвилин для зменшення грудок сухого молока (можна використовувати міксер), потім помішуєму по 5 хвилин через кожні 10 хв.
  5. Додаємо ванілін і варимо до необхідної густоти. Час приготування 1:00, можливо і більше.

Згущене молоко — простий рецепт 1

Необхідні інгредієнти для приготування 0,5 л згущеного молока:

  • молоко — (краще домашнє) 0,25 літра;
  • сухе молоко — 1,5 склянки;
  • цукор 1,5 склянки.

Готувати так:

  1. Молоко наливаємо в каструлю і додаємо, розмішуючи, сухе молоко до отримання однорідної, без грудочок, маси (можна використовувати блендер).
  2. Насипаємо цукор і ставимо нагріватися на водяну баню.
  3. Готуємо на водяній бані 1 годину, часто помішуючи до загустіння.

Усе, згущене молоко готове.

Простий рецепт 2 готування згущенки вдома

Рецепт приготування згущеного молока без застосування трудомісткого випарювання.

Необхідні продукти для приготування 1 літра згущеного молока:

  • сухе молоко або сухі вершки — 4 ст. (По 200 мл);
  • цукор — 2 ст.;
  • вершкове масло — 50 г;
  • вода або молоко — 1 ст.

Готувати так:

  • Довести до кипіння воду або молоко (з молоком пальчики оближеш), додати масло, цукор і збити суміш блендером, міксером або віночком.
  • Не припиняючи збивання, потроху додати сухе молоко.
  • Коли в молочно-цукровій масі не залишиться грудок, збивання припинити.
  • Продовжувати готувати на водяній бані до загустіння молока.
  • Коли молоко охолоне, можна помістити його в холодильник, після холодильника воно зробиться значно густішим.

Згущене молоко в домашніх умовах

Як приготувати згущене молоко вдома

Приготувати його в домашніх умовах за класичним рецептом, який використовували ще наші бабусі, особливих труднощів не становить.

Для цього нам буде потрібно:

  • молоко високої жирності — 1 літр;
  • цукор — 0,5 кг.

Цукор необхідно розчинити в молоці, а потім поставити ємність на невеликий вогонь і варити 2-3 години, часто помішуючи, до тих пір, поки молоко не загусне (крапелька не повинна розтікатися).

Не можна збільшувати нагрів, щоб скоротити час приготування, — молоко може пригоріти.

Молоко швидше загусне, якщо збільшити кількість цукру до 0,7 кг, але буде значно солодшим (не всім це припаде до смаку).

Зроблене в домашніх умовах згущене молоко виходить не чисто молочного кольору і міститить менше вітамінів, оскільки його приготування відбувається при більш високих температурах, ніж на заводі, але воно буде смачніше магазинного і гарантовано не міститиме рослинних жирів.

Як готувати згущене молоко вдома

Рецепт схожий на попередній, але режим приготування дещо відрізняється.

Нам знадобиться:

  • молоко підвищеної жирності — 1 літр;
  • цукор — 0,3-0,5 кг.

Налити молоко в каструлю і поставити її на тихий вогонь. Краще варити в каструлі з товстим дном. Протягом 1-1,5 годин випаровуємо воду з молока, безперервно мішаючи, потім додаємо цукор і варимо ще 1 годину, продовжуючи помішувати.

З 0,3 кг цукру і одного літра молока виходить 450 г згущеного молока, а за смаком його не відрізнити від магазинного.

Згущене молоко в аерогрилі

Інгредієнти:

  • жирне незбиране молоко,
  • цукор.

Готувати так:

Цукор і молоко взяти в пропорції 2:1. Початкові 30 хвилин варити при найбільший швидкості і температурі в довільній каструлі з прикритою кришкою, потім варити ще 1-1,5 години при середній швидкості і температурі 205 градусів.

Згущене молоко в хлібопічці

Інгредієнти:

  • молоко — 1 літр (повинно бути незбиране, хазяйське),
  • цукор — 0,35 кг,
  • ванілін — 1 пакетик (за бажанням).

Готувати так:

  1. Нагріти молоко на плиті до кипіння в окремій каструлі і перелити його у форму для випічки встановлену в хлібопічку.
  2. Додати цукор і ванілін.
  3. Включаємо кілька разів режим «повидло-джем», до тих пір, поки молоко не загусне.

Як варити згущене молоко

Важливі рекомендації:

  • купуючи згущене молоко в магазині, переконайтеся, що воно зроблене без рослинних жирів;
  • якщо вода в процесі варіння википіла, нагрійте окремо невелику кількість і долийте;
  • категорично не дозволяється діставати і відкривати банку до повного охолодження води, щоб уникнути викиду гарячої згущенки з банки (можна отримати опіки).

Як зварити згущене молоко у залізній банці

Як варити згущенку

Залізну банку зі згущеним молоком опустити в 3-х літрову каструлю з водою (краще покласти її на бік).

Після закипання води збавити нагрів до найменшого кипіння і варити півтори-дві години, наглядаючи за тим, щоб вода завжди цілком покривала банку.

Важливо: якщо прогавите і вода википить, то банка може вибухнути з усіма витікаючими наслідками.

Вимкнути вогонь і дочекатися остигання води в каструлі, не виймаючи банку зі згущеним молоком.

Хоча цей спосіб і дуже простий, все ж ми не радимо його не використовувати, оскільки:

  • При варінні в банці утворюються оксиди, які потрапляють в згущенку.
  • При нагріванні руйнується олов’яне покриття банки, і в продукт можуть потрапити шкідливі речовини з металу.
  • Щоб зварити згущене молоко без загрози для здоров’я, треба перелити її з металевої банки в скляну і варити способом описаним нижче.

Як варити домашнє згущене молоко або куплене на розлив

Цей спосіб приготування абсолютно безпечний для вас і вашої кухні, а також цим способом можна зварити будь-яку кількість згущенки.

Варити так:

  1. Згущене молоко налити в скляну банку, накрити її кришкою більшою за розмір банки, щоб не виходила зайва волога, але не закривати щільно, щоб банка не лопнула під час варіння.
  2. Встановити банку в каструлю, попередньо поклавши на дно решітку для стерилізації банок, і налити води так, щоб її було за рівнем більше, ніж молока.
  3. Довести воду до кипіння і зменшити нагрів до мінімального кипіння. У міру википання, доливати гарячу воду.
  4. Варити згущене молоко до готовності 2 години і більше. Готовність можна перевіряти за кольором молока. Через дві години варіння колір повинен стати бежевим.

Важлива порада: не перемішуйте згущенку до закінчення варіння, може згорнутися.

Як варити згущене молоко в мікрохвильовці

Можна спробувати зварити згущене молоко в мікрохвильовці. Для цього потрібно вилити згущене молоко в посуд, поставити її в мікрохвильовку і встановити в мікрохвильовій печі середню потужність. Варити 10-15 хвилин, помішуючи кожні 2 хвилини.

Згущене молоко: склад

У 1810 році, француз Н. Аппер запропонував ідею згущення молока. Згущене молоко отримують випарюванням з нього частини води з додаванням цукру. При цьому, концентрація корисних речовин в готовому продукті збільшується. Сухих речовин (без цукру) стає в два рази більше, ніж у сировині, цілісному молоці.

Згущене молоко з цукром має у своєму складі:

  • 56% вуглеводів,
  • 43,5% сахарози;
  • не більше 26% вологи,
  • 28,5% сухих речовин,
  • до 9% жиру,
  • 8,1% білків,
  • вітаміни А1, В1, В2, В12, С, РР.

Калорійність згущеного молока:

  • 323 ккал в 100 р.

Важливо пам’ятати:

  • згущенка корисна тільки завдяки тому, що в ній міститься молоко, в якому є ряд вітамінів, які мало руйнуються при її згущуванні.
  • оскільки в згущеному молоці міститься дуже багато цукру, вживати її можна досить помірковано: 25-50 г в день, така її кількість піде вам виключно на користь.

При відтворенні тексту статті «Як приготувати згущене молоко вдома і як варити готове», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: як готувати


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті з порадами
    як готувати і вибирати продукти:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑