Вибір кухонного посуду і матеріалів з яких її виробляють в наш час, величезний. Трохи розповімо про основні матеріали які застосовуються при виготовленні кухонного посуду і про ті властивості якими вона володіє завдяки їм.
Посуд для кухні із покриттям з тефлону, або, по іншому, політетрафторетилену, фторополімер або ще ПТФЕ, зручний але примхливий. Поводитися з ним потрібно дбайливо, наприклад: користуватися дерев’яними лопатками якщо потрібно помішати продукти при готуванні. У посуді з тефлонона нічого не пригорить навіть без використання жирів і це її величезна перевага перед іншими посудними матеріалами.
Тефлоновий посуд безпечний якщо на ньому немає:
подряпин, інакше можуть виділятися токсичні, біологічно небезпечні речовини;
якщо його нагрівати не більше 260 градусів, інакше можуть виділятися канцерогени і отруйні гази.
Шкідливі речовини що виділяються можуть провокувати розвиток різних хвороб, в т.ч. і онкологічних. Тим не менш, масло або вода в посуді не дають нагрітися тефлону вище точки їх кипіння, і готувати буде безпечно.
Корисно пам’ятати:
чим важчий посуд з тефлоновим покриттям, тим він безпечніший, тому що у нього будуть кращі антідеформаціонниі властивості.
До речі, в США прийнято рішення припинити до 2015 року виробництво тефлоновою кухонного посуду.
Термолоновий посуд для кухні
Новий керамічний нанокомпозит термолон (thermolon) — менш шкідливий замінник тефлону.
Thermolon схожий з керамікою за своїми характеристиками, і за заявами виробника, не містить небезпечних сполук, по суті, це застиглий розплавлений пісок. Якщо його нагрівати не більше 450 градусів він не виділятиме шкідливих для людини речовин. У разі ж пошкодження покриття, здоров’ю людей нічого загрожувати не буде.
Посуд з термолоновим покриттям:
світло-сірого кольору;
володіє антипригарними властивостями;
легко миється;
стійка до стирання і корозії;
не відшаровується при максимальних температурах;
не сколюється при ударах;
має високий коефіцієнт тепловіддачі;
можна використовувати на плитах різних типів.
Корисно пам’ятати:
Сковороди з термолоновим покриттям виробляють з анодованого алюмінію, тому вони швидко нагріваються, з усіма наслідками, як позитивними, так і негативними.
Тефлонове покриття півстоліття теж вважалося нешкідливим!
Емальований посуд для кухні
Емаль посуду — тонке склоподібне покриття металу, отримується за допомогою високої температури.
Емальований посуд для кухні добре протистоїть харчовим кислотам, солям і лугам тому в ній можна зберігати і готувати будь-які страви. Але вона також як і тефлоновий посуд, вимагає дбайливого та обережного поводження. Тріщини й відколи можуть утворитися:
при випадкових ударах;
при нерівномірному нагріванні, якщо, наприклад, поставити емальовану, широку каструлю на малу конфорку;
при різкому нагріванні або охолодженні.
Емальований посуд з дефектами що утворилися використовувати не можна, в силу можливого попадання в їжу шкідливих сполук металів.
Корисно пам’ятати:
біла емаль посуду добре відбиває тепло, тому краще вибирати посуд темних кольорів або з прітемненним дном, в цьому випадку вміст посуду буде нагріватися швидше;
важкий, товстостінний емальований посуд буде краще протистояти деформації і на ньому емаль збережеться довше.
Алюмінієвий посуд
Алюмінієвий кухонний посуд має найнижчий рівень безпеки, але має гарну теплопровідність, придатний для нанесення тефлонових покриттів і мало важить. Метал цього посуду не тільки легкий, але і м’який, тому він легко дряпається і при не достатній товщині деформується.
Так само випускається посуд з оксидним, більш міцним покриттям, з анодованого і важко анодованого алюмінію, який безпечний, має антипригарі та інші унікальні властивості.
Існує алюмінієвий посуд зовсім без оксидного покриття (вироблявся за радянських часів), у такого посуду при контакті алюмінію з їжею метал потрапляє в їжу і може накопичуватися в організмі. У наш час такий посуд у продажу зустрічається рідко.
Корисно пам’ятати:
в алюмінієвому посуді через окислення продуктів не можна готувати деякі страви, наприклад російські щі;
в продуктах, які готуються в посуді з алюмінію, руйнуються деякі мікроелементи і вітаміни;
чим товще дно у алюмінієвого посуду, тим він кращий, в ньому буде краще розподілятися тепло.
іони алюмінію, якщо накопичаться в організмі людини, негативно впливають на нервову систему, порушують роботу мозку і призводять до ниркової недостатності.
Посуд для кухонні з нержавіючої сталі
Найбільш гігієнічний посуд, з легованої, стійкої до корозії сталі, що містить 17 і більше відсотків хрому. Готуючи в такому посуді можна не переживати про подряпини і відколи.
Кухонний посуд з нержавіючої сталі нешкідлиий, так як сталь, з якої він виготовлений, не вступає в реакцію з їжею яка в ньому готується і може використовуватися як для зберігання їжі, так і для її приготування.
Сучасний кухонний нержавіючий посуд не тільки красивий, а ще й зручний в експлуатації так як легко миється.
У дно у посуду з нержавіючої сталі, для кращого та більш рівномірного розподілу тепла, часто вбудовують спеціальний, багатошаровий теплорозподільній прошарок з декількох металів, тому продукти в ньому нагріваються рівномірно і страви швидко готуються.
Є у цього посуду один істотний мінус — якщо він якісний, то він досить дорогий.
Корисно пам’ятати:
дешеві моделі можуть виготовлятися з використанням міді, а це небезпечно для здоров’я;
найякісніша нержавійка буде виготовлена зі сплаву заліза з 18% хрому і 10% нікелю і все;
представлені на нашому ринку, більшість «європейських брендів» кухонної нержавійки, виготовлені в Китаї та Туреччині, а самі неякісні і відповідно дешеві, в Індії.
Посуд зі скла для кухні
Кухонний посуд з жаростійкого скла або склокераміки — самий безпечний, тому що скло хімічно нейтральне, не реагує з їжею і не виділяє шкідливих речовин. Завдяки прозорості такого посуду завжди видно, як готується їжа.
Миється такий посуд легко, на ньому не осідає накип. Його недолік — висока ціна, велика вага і крихкість.
Зі скла можна придбати каструлі і чайники. Каструлі можна ставити як на вогонь, так і в мікрохвильовку.
Корисно пам’ятати:
скло має погану теплопровідність, внаслідок цього, готуючи на вогні бажано використовувати розсікач полум’я;
посуд зі скла не можна ставити на вогонь без достатньої кількості води або масла;
гарячу скляну каструлю не можна ставити на мокру поверхню.
Не виконання цих рекомендацій може стати причиною того що скло лопне.
Чавунний посуд
Найперший метал з якого почали робити посуд промисловим способом — чавун. Чавунні сковорідки є на більшості кухонь наших мам та бабусь.
Чавунний посуд для кухні люблять за можливість тримати тепло і не погані антипригарні властивості.
Посуд з чавуну дуже важкий і іржавіє, але з останнім, можна впоратися. Якщо гарненько намазати сковороду рослинною олією і сильно її прожарити, то на ньому утвориться захисний шар чорного кольору, який додасть чавуну антикорозійності і поліпшить антипригарні властивості.
Корисно пам’ятати:
чавунний кухонний посуд один з найбільш довговічних і буде служити дуже довго, якщо його не впускати, тому що при падінні він може розколотися.
При відтворенні тексту статті «Кухонний посуд для кухні — вибір матеріалу», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Кращі виробники сучасного посуду
Елітний посуд, незважаючи на свій шикарний вигляд і довговічність, погано справляється з високими температурами, а їжа в ньому часто пригорає. Крім того, вода нагрівається в дорогій посуді довше, ніж в посуді середнього класу. Тож, як обрати якісний посуд і не "платити більше", читайте у статті.
Який колір посуду допоможе схуднути найкраще
Ви прагнете до стрункого, підтягнутого тіла? І постійно боритесь із зайвими кілограмами? Вашим союзником у цьому може стати навіть правильно обраний колір посуду. Якого кольору має бути тарілка, щоб менше хотілося їсти? Про це читайте у нашій статті.
Турки для кави, на що звернути увагу при виборі
Кожен любитель кави неодмінно має знати, як правильно її готувати. Для отримання справді смачного та ароматного напою головне - правильний посуд для її приготування. Про переваги різних видів турок та їх особливості ви дізнаєтесь, прочитавши цю статтю.
Антипригарний важкоанодований алюмінієвий посуд, його властивості
Антипригарний важкоанодований алюмінієвий посуд. Таке важке словосполучення - такий зручний і простий у використанні на кухні предмет. Якщо ви вирішили придбати нову каструлю чи сковорідку і не можете визначитись з тим, яку саме, то варто розглянути важкоанодований алюмінієвий посуд як один із найкращих варіантів. Дізнавайтесь про переваги такого посуду зі статті.
Як зробити миття посуду веселим та легким - 7 ідей
Мийка яка наповнена брудним посудом виглядає похмуру, проте краще одразу покінчіти з цією не дуже приємною справою. Кілька порад та ідей, як зробити цю роботу веселіше.
Інтелектуальний інноваційний столовий посуд майбутнього
Розвиток науки і техніки на сьогоднішньому етапі розвитку людства просто вражає. Саме завдяки цьому наше життя стає цікавішим, щоденні клопоти легшими, а діяльність у будь-якій сфері продуктивнішою. Крім того, розвиток науки і техніки дозволяє нам слідкувати за своїм здоров’ям, чи навіть допоможе у намаганнях схуднути. Саме з цією метою вже створено унікальний інноваційний набір столового посуду Алекса Шульца.
Маркування та шкода пластикового посуду
Що означають позначки на пластиковому посуді? І взагалі навіщо його маркують? Який посуд безпечний, а який може нанести шкоду нашому здоров'ю? Відповіді на всі ці питання шукайте у статті.
Порцеляновий посуд - як його обрати і доглядати
Порцеляна - символ багатства і розкоші. Чайний сервіз із білої порцеляни надасть звичайному чаюванню урочистості, а вам неодмінно принесе естетичне задоволення. Проте як обрати справжню порцеляну, як відрізнити її від підробок, а головне - як доглядати за таким посудом, щоб він прослужив якомога довше? Про це читайте у статті.
Властивості мідного посуду, його переваги та недоліки
Мідний посуд - чудове рішення при виборі посуду. Такий посуд стане в нагоді на будь-якій кухні, оскільки має чимало переваг у порівнянні з іншими видами. Дізнайтесь детальніше як доглядати за посудом з міді та про його особливості, прочитавши статтю.