Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Кухонний посуд - вибір матеріалу





Вибір кухонного посуду і матеріалів з яких її виробляють в наш час, величезний. Трохи розповімо про основні матеріали які застосовуються при виготовленні кухонного посуду і про ті властивості якими вона володіє завдяки їм.

На цій сторінці:

Тефлоновий кухонний посуд

Посуд для кухні із покриттям з тефлону, або, по іншому, політетрафторетилену, фторополімер або ще ПТФЕ, зручний але примхливий. Поводитися з ним потрібно дбайливо, наприклад: користуватися дерев’яними лопатками якщо потрібно помішати продукти при готуванні. У посуді з тефлонона нічого не пригорить навіть без використання жирів і це її величезна перевага перед іншими посудними матеріалами.

Тефлоновий посуд безпечний якщо на ньому немає:

  • подряпин, інакше можуть виділятися токсичні, біологічно небезпечні речовини;
  • якщо його нагрівати не більше 260 градусів, інакше можуть виділятися канцерогени і отруйні гази.

Шкідливі речовини що виділяються можуть провокувати розвиток різних хвороб, в т.ч. і онкологічних. Тим не менш, масло або вода в посуді не дають нагрітися тефлону вище точки їх кипіння, і готувати буде безпечно.

Корисно пам’ятати:
чим важчий посуд з тефлоновим покриттям, тим він безпечніший, тому що у нього будуть кращі антідеформаціонниі властивості.

До речі, в США прийнято рішення припинити до 2015 року виробництво тефлоновою кухонного посуду.

Термолоновий посуд для кухні

Новий керамічний нанокомпозит термолон (thermolon) — менш шкідливий замінник тефлону.

Thermolon схожий з керамікою за своїми характеристиками, і за заявами виробника, не містить небезпечних сполук, по суті, це застиглий розплавлений пісок. Якщо його нагрівати не більше 450 градусів він не виділятиме шкідливих для людини речовин. У разі ж пошкодження покриття, здоров’ю людей нічого загрожувати не буде.

Посуд з термолоновим покриттям:

  • світло-сірого кольору;
  • володіє антипригарними властивостями;
  • легко миється;
  • стійка до стирання і корозії;
  • не відшаровується при максимальних температурах;
  • не сколюється при ударах;
  • має високий коефіцієнт тепловіддачі;
  • можна використовувати на плитах різних типів.

Корисно пам’ятати:

  • Сковороди з термолоновим покриттям виробляють з анодованого алюмінію, тому вони швидко нагріваються, з усіма наслідками, як позитивними, так і негативними.
  • Тефлонове покриття півстоліття теж вважалося нешкідливим!

Емальований посуд для кухні

Емаль посуду — тонке склоподібне покриття металу, отримується за допомогою високої температури.

Емальований посуд для кухні добре протистоїть харчовим кислотам, солям і лугам тому в ній можна зберігати і готувати будь-які страви. Але вона також як і тефлоновий посуд, вимагає дбайливого та обережного поводження. Тріщини й відколи можуть утворитися:

  • при випадкових ударах;
  • при нерівномірному нагріванні, якщо, наприклад, поставити емальовану, широку каструлю на малу конфорку;
  • при різкому нагріванні або охолодженні.

Емальований посуд з дефектами що утворилися використовувати не можна, в силу можливого попадання в їжу шкідливих сполук металів.

Корисно пам’ятати:

  • біла емаль посуду добре відбиває тепло, тому краще вибирати посуд темних кольорів або з прітемненним дном, в цьому випадку вміст посуду буде нагріватися швидше;
  • важкий, товстостінний емальований посуд буде краще протистояти деформації і на ньому емаль збережеться довше.

Алюмінієвий посуд

Алюмінієвий кухонний посуд має найнижчий рівень безпеки, але має гарну теплопровідність, придатний для нанесення тефлонових покриттів і мало важить. Метал цього посуду не тільки легкий, але і м’який, тому він легко дряпається і при не достатній товщині деформується.

Так само випускається посуд з оксидним, більш міцним покриттям, з анодованого і важко анодованого алюмінію, який безпечний, має антипригарі та інші унікальні властивості.

Існує алюмінієвий посуд зовсім без оксидного покриття (вироблявся за радянських часів), у такого посуду при контакті алюмінію з їжею метал потрапляє в їжу і може накопичуватися в організмі. У наш час такий посуд у продажу зустрічається рідко.

Корисно пам’ятати:

  • в алюмінієвому посуді через окислення продуктів не можна готувати деякі страви, наприклад російські щі;
  • в продуктах, які готуються в посуді з алюмінію, руйнуються деякі мікроелементи і вітаміни;
  • чим товще дно у алюмінієвого посуду, тим він кращий, в ньому буде краще розподілятися тепло.
  • іони алюмінію, якщо накопичаться в організмі людини, негативно впливають на нервову систему, порушують роботу мозку і призводять до ниркової недостатності.

Посуд для кухонні з нержавіючої сталі

Найбільш гігієнічний посуд, з легованої, стійкої до корозії сталі, що містить 17 і більше відсотків хрому. Готуючи в такому посуді можна не переживати про подряпини і відколи.

Кухонний посуд з нержавіючої сталі нешкідлиий, так як сталь, з якої він виготовлений, не вступає в реакцію з їжею яка в ньому готується і може використовуватися як для зберігання їжі, так і для її приготування.

Сучасний кухонний нержавіючий посуд не тільки красивий, а ще й зручний в експлуатації так як легко миється.

У дно у посуду з нержавіючої сталі, для кращого та більш рівномірного розподілу тепла, часто вбудовують спеціальний, багатошаровий теплорозподільній прошарок з декількох металів, тому продукти в ньому нагріваються рівномірно і страви швидко готуються.

Є у цього посуду один істотний мінус — якщо він якісний, то він досить дорогий.

Корисно пам’ятати:

  • дешеві моделі можуть виготовлятися з використанням міді, а це небезпечно для здоров’я;
  • найякісніша нержавійка буде виготовлена ​​зі сплаву заліза з 18% хрому і 10% нікелю і все;
  • представлені на нашому ринку, більшість «європейських брендів» кухонної нержавійки, виготовлені в Китаї та Туреччині, а самі неякісні і відповідно дешеві, в Індії.

Посуд зі скла для кухні

Кухонний посуд з жаростійкого скла або склокераміки — самий безпечний, тому що скло хімічно нейтральне, не реагує з їжею і не виділяє шкідливих речовин. Завдяки прозорості такого посуду завжди видно, як готується їжа.

Миється такий посуд легко, на ньому не осідає накип. Його недолік — висока ціна, велика вага і крихкість.

Зі скла можна придбати каструлі і чайники. Каструлі можна ставити як на вогонь, так і в мікрохвильовку.

Корисно пам’ятати:

  • скло має погану теплопровідність, внаслідок цього, готуючи на вогні бажано використовувати розсікач полум’я;
  • посуд зі скла не можна ставити на вогонь без достатньої кількості води або масла;
  • гарячу скляну каструлю не можна ставити на мокру поверхню.

Не виконання цих рекомендацій може стати причиною того що скло лопне.

Чавунний посуд

Найперший метал з якого почали робити посуд промисловим способом — чавун. Чавунні сковорідки є на більшості кухонь наших мам та бабусь.

Чавунний посуд для кухні люблять за можливість тримати тепло і не погані антипригарні властивості.

Посуд з чавуну дуже важкий і іржавіє, але з останнім, можна впоратися. Якщо гарненько намазати сковороду рослинною олією і сильно її прожарити, то на ньому утвориться захисний шар чорного кольору, який додасть чавуну антикорозійності і поліпшить антипригарні властивості.

Корисно пам’ятати:
чавунний кухонний посуд один з найбільш довговічних і буде служити дуже довго, якщо його не впускати, тому що при падінні він може розколотися.

При відтворенні тексту статті «Кухонний посуд для кухні — вибір матеріалу», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.



Добірка цікавих статей про кухонний посуд:

    • Посуд для готування - який потрібен на кухні
      Стаття розповідає про те, який комплект посуду має мати на кухні кожна родина для приготування найрізноманітніших страв.
    • Кращі виробники сучасного посуду
      Елітний посуд, незважаючи на свій шикарний вигляд і довговічність, погано справляється з високими температурами, а їжа в ньому часто пригорає. Крім того, вода нагрівається в дорогій посуді довше, ніж в посуді середнього класу. Тож, як обрати якісний посуд і не "платити більше", читайте у статті.
    • Який колір посуду допоможе схуднути найкраще
      Ви прагнете до стрункого, підтягнутого тіла? І постійно боритесь із зайвими кілограмами? Вашим союзником у цьому може стати навіть правильно обраний колір посуду. Якого кольору має бути тарілка, щоб менше хотілося їсти? Про це читайте у нашій статті.
    • Турки для кави, на що звернути увагу при виборі
      Кожен любитель кави неодмінно має знати, як правильно її готувати. Для отримання справді смачного та ароматного напою головне - правильний посуд для її приготування. Про переваги різних видів турок та їх особливості ви дізнаєтесь, прочитавши цю статтю.
    • Антипригарний важкоанодований алюмінієвий посуд, його властивості
      Антипригарний важкоанодований алюмінієвий посуд. Таке важке словосполучення - такий зручний і простий у використанні на кухні предмет. Якщо ви вирішили придбати нову каструлю чи сковорідку і не можете визначитись з тим, яку саме, то варто розглянути важкоанодований алюмінієвий посуд як один із найкращих варіантів. Дізнавайтесь про переваги такого посуду зі статті.
    • Як зробити миття посуду веселим та легким - 7 ідей
      Мийка яка наповнена брудним посудом виглядає похмуру, проте краще одразу покінчіти з цією не дуже приємною справою. Кілька порад та ідей, як зробити цю роботу веселіше.
    • Інтелектуальний інноваційний столовий посуд майбутнього
      Розвиток науки і техніки на сьогоднішньому етапі розвитку людства просто вражає. Саме завдяки цьому наше життя стає цікавішим, щоденні клопоти легшими, а діяльність у будь-якій сфері продуктивнішою. Крім того, розвиток науки і техніки дозволяє нам слідкувати за своїм здоров’ям, чи навіть допоможе у намаганнях схуднути. Саме з цією метою вже створено унікальний інноваційний набір столового посуду Алекса Шульца.
    • Маркування та шкода пластикового посуду
      Що означають позначки на пластиковому посуді? І взагалі навіщо його маркують? Який посуд безпечний, а який може нанести шкоду нашому здоров'ю? Відповіді на всі ці питання шукайте у статті.
    • Порцеляновий посуд - як його обрати і доглядати
      Порцеляна - символ багатства і розкоші. Чайний сервіз із білої порцеляни надасть звичайному чаюванню урочистості, а вам неодмінно принесе естетичне задоволення. Проте як обрати справжню порцеляну, як відрізнити її від підробок, а головне - як доглядати за таким посудом, щоб він прослужив якомога довше? Про це читайте у статті.
    • Властивості мідного посуду, його переваги та недоліки
      Мідний посуд - чудове рішення при виборі посуду. Такий посуд стане в нагоді на будь-якій кухні, оскільки має чимало переваг у порівнянні з іншими видами. Дізнайтесь детальніше як доглядати за посудом з міді та про його особливості, прочитавши статтю.

Мітки до статті: для кухні, посуд



Головні розділи сайту:
  • Останні статті
    підрозділу Кухонний посуд:

  • Цікаві статті цього підрозділу:

    Як обирати турки для кави

    Посуд який потрібен на кухні

    Кращі виробники посуду

       Про їжу просто | Карта сайту
    © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑