Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Посуд пластиковий: маркування та шкода





Пластик міцно зайняв місце на наших кухнях, на полицях яких з’явилися різні миски, ємності для зберігання, форми для випічки, тарілки і чашки з цього матеріалу. З пластику ми п’ємо, їмо, зберігаємо в ньому продукти, підігріваємо в ньому їжу за допомогою мікрохвильовки. В наш час в окремих європейських країнах до 70% жителів їдять вдома з разового посуду.

На цій сторінці:

Висока популярність посуду з пластику обумовлена тим що, він зручний, легкий і дешевий, а якщо він одноразовий, то і немає необхідності його мити.

Позначки на пластиковому посуді (маркування)

Для сортування пластику була розроблена інтернаціональна система маркування. Трикутник утворений стрілками з цифрою всередині. Під трикутником разом із цифрою, або замість цифри може бути вказаний літерний код пластика. Пластик мажна поділити на 7 видів.

ПоліетилентерефталатПоліетилентерефталат PET (E) або ПЕТ застосовують для виробництва одноразових пляшок для:

  • води,
  • газованої води і пива,
  • косметичної продукції,
  • молочних продуктів,
  • рослинних олій.

Повністю забороняється повторне використання пластику PET, тому що він може виділяти фталати.

Фталати — група хімічних речовин, дію яких пов’язують з нанесенням шкоди репродуктивній здатності. Експерти Європейської комісії з охорони здоров’я провели щонайширші дослідження ринку косметики, і виявилося, що фталати містяться, як мінімум, у кожному третьому лаку для нігтів.

Поліетилен високого тискуПоліетилен високого тиску PEHD (HDPE) або ПВТ використовують для виробництва:

  • фасувальних пакетів,
  • мішків для сміття,
  • упаковки для молока.

Шкода поліетилену високого тиску полягає у тому, що він може виділяти канцерогенний формальдегід.

ПолівінілхлоридПолівінілхлорид V, PVC або ПВХ використовують для виробництва:

  • оздоблювальних і будівельних матеріалів,
  • взуття,
  • меблів,
  • пляшок для води,
  • медичної продукції,
  • плівки для загортання продуктів.

Цей пластик практично не піддається повторній переробці. Може виділяти при контакті з жирними або гарячими продуктами фталати, важкі метали і вінілхлорид.

Вінілхлорид справляє комплексний токсичний вплив на організм, викликаючи ураження кісткової і Центральної нервової систем, системне ураження сполучних тканин мозку і серця, вражає печінку, викликає імунні зміни і пухлини, надає канцерогенну, мутагенну та тератогенну дію.

Поліетилен низького тискуПоліетилен низького тиску PELD (LDPE) або ПНТ застосовують для виробництва:

  • пляшок для миючих засобів,
  • труб,
  • іграшок,
  • пакетів і плівки для загортання продуктів.

Може виділяти шкідливі формальдегіди.

ПоліпропіленПоліпропілен PP або ПП використовують для виробництва:

  • склянок і баночок,
  • медичної продукції,
  • посуду для гарячих страв,
  • пакувальної харчової плівки,
  • контейнерів для продуктів.

Може виділяти формальдегід.

Формальдегід — безбарвний газ з різким запахом, добре розчинний у воді, спиртах та розчинниках, токсичний. Формальдегід чинить негативний вплив на органи дихання, викликаючи зупинку їх роботи. Впливаючи на шкірний покрив, викликає дерматити, екземи і виразки. Впливає на роботу нирок, печінки і центральної нервової системи. Накопичується в організмі і важко виводиться.

ПолістиролПолістирол PS або ПС застосовують для виробництва:

  • стаканів для гарячих напоїв (схожі на пінопласт),
  • лотків для продуктів (схожі на пінопласт),
  • стаканчиків для молочних продуктів,
  • електроізоляційної плівки,
  • контейнерів для їжі,
  • виделок і ложок.

Може бути шкідливим, виділяючи хімічні естрогени і стирол.

Стирол — отрута яка володіє дратівливою, мутагенною і канцерогенною дією. При хронічній інтоксикації бувають вражені центральна і периферична нервові системи, система кровотворення, травний тракт, порушується азотисто-білковий, холестериновий і ліпідний обмін, у жінок відбуваються порушення репродуктивної функції.

Полікарбонат та інші пластмасПолікарбонат та інші пластмаси O, OTHER або ІНШЕ, застосовують для виробництва:

  • дитячих пляшечок,
  • багатошарової упаковки,
  • комбінованого пластика,
  • пляшок для води багаторазового вживання.

Може виділяти бісфенол-А, який небезпечний навіть у дуже малих кількостях.

Бісфенол-А через структурну схожість з жіночим гормоном естрогеном робить його вплив на мозок і репродуктивну систему негативним. Також він служить причиною ряду онкологічних захворювань. Ще він шкідливий тим, що при нагріванні або при тривалому зберіганні харчових продуктів у посуді, бісфенол-А переходить в їжу.

Шкода пластикового посуду

Проведені дослідження виявили, що пластики можуть бути небезпечні для здоров’я. Шкідливі речовини із пластику починають потрапляти в їжу вже при найменшому нагріванні, а нерідко і при кімнатній температурі.

Поліетилентерефталату (PET)

Одноразові стаканчики і тарілочки для закладів швидкого харчування виробляють з поліетилентерефталату (ПЕТ). Його забороняється використовувати в мікрохвильовці і заповнювати гарячою їжею. У ПЕТ посуду є термін придатності — один рік, після закінчення якого можуть почати виділятися шкідливі речовини, внаслідок цього не можна робити запаси такого посуду.

Полістирол (PS)

Полістироловий (PS) посуд також не любить високих температур, а призначений для холодної їжі і напоїв.

Поліпропілен (РР)

Посуд з поліпропілену (РР), може витримати високі температури, тому в ньому можна підігрівати їжу в мікрохвильовці. Стаканчик з гарячим чаєм можна утримувати в руці, і не буде гаряче. Великим мінусом цього посуду можна вважати його не любов до жирів, при стиканні з ними поліпропілен руйнується і виділяє токсичні речовини.

Полікарбонат (РС)

Полікарбонатний (РС) посуд найбільш безпечний і дуже практичний. На вигляд він схожий на керамічний або порцеляновий посуд. Полікарбонатний посуд не б’ється і не окислюється. З нього виготовляють ємності для зберігання і форми для випікання.

Силікон

Силіконовий посуд впорається з температурою від −60 до +280 градусів. З цього матеріалу роблять форми для кексів желе і льоду. Посуд з силікону м’який, дуже слизький і володіє антипригарними властивостями, тому його не треба змащувати перед вживанням.

Бісфенол А і фталати

Дитячі пляшечки з полікарбонату витіснили скляні. Але не всі знають, що з полікарбонату в рідини може надходити бісфенол А (BPA), який застосовують при виробництві полікарбонату.

BPA за своєю дією сильно схожий на жіночі статеві гормони, він перешкоджає роботі нормальних гормонів і сприяє ожирінню, формуванню раку грудей, захворювання серця і діабету. Особливо він небезпечний для розвитку статевої системи хлопчика, коли він знаходиться в животі у мами.

У США навіть заборонили використовувати дитячі пляшки, при виробництві яких використовували бісфенол.

Три роки тому канадські вчені перші висловили застереження про шкоду ВРА. Вони довели, що речовина, використовувана у виготовленні посуду із пластику, призводить до видозмін в мозку і піддає організм ризику виникнення раку грудей або простати.

Фталати теж необхідно занести в список токсичних речовин, які можуть переходити в жири з пластикового посуду. Вони надають пластмасам еластичності. Фталати так само токсичні, як бісфенол. Вони є в плівках, в які пакують ковбасу, сир та інші продукти.

Безпечне використання пластикового посуду

Принісши продукти з магазину, їх потрібно негайно перекласти з упаковки в скляний, металевий або керамічний посуд.

Якщо і користуватися вдома пластиковим посудом, то лише для холодної їжі і води, оскільки при приготуванні кави або супів вода нагрівається до 100 °С. А за ДСТУ посуд досліджують при температурі до 75 °С, а це означає, що випробування більш м’яке, ніж справжні обставини на кухні.

Для варіння і для гарячої їжі можна застосовувати тільки той посуд, у якого відбулося засклення поверхні, і він став завдяки цьому інертним до їжі. Так само пасивно поводиться нержавіюча сталь та скло.

При відтворенні тексту статті «Посуд пластиковий: маркування та шкода», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: посуд, шкода


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті
    підрозділу про Посуд для кухні

  • Цікаві статті цього підрозділу:

    Властивості мідного посуду

    Посуд який потрібен на кухні

    Кращі виробники посуду

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑