Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Антипригарний важкоанодований алюмінієвий посуд





Сковорідки та каструлі із важко анодованим алюмінієвим покриттям - вдалий вибір для будь-якої кухні. Такий посуд має чимало унікальних характеристик та переваг, порівняно зі звичайним антипригарним. Цей посуд абсолютно безпечний для здоров'я, всупереч побоюванням деяких споживачів щодо його токсичності. Детальніше про його переваги читайте у статті.

На цій сторінці:

Важко анодований посуд - загальна назва для металевих каструль і сковорідок з електрохімічного загартованого алюмінію.

Ця назва посуду походить від англійського «hard anodized aluminum cookware», що дослівно означає тверде анодоване покриття, а не тяжко анодоване. Тому «Hard» вживається для наголошення на товщині і міцності шару анодування, який більший, ніж у іншого посуду з анодованим алюмінієвим покриттям. Тож «hard», в даному випадку, до тяжкості або складності анодування відношення не має.

Про важке анодування для тих, хто хоче знати більше

Процес важкого анодування спочатку був розроблений для застосування в ресторанній індустрії. Кухарям потрібні були легкі і зносостійкі каструлі, для приготування великої кількості страв щодня.

Електрохімічний процес важкого анодування відносно простий. Шматок алюмінію спочатку занурюють в бак із сірчаною кислотою, після чого він піддається впливу низьких електричних струмів. Алюмінієва поверхня сполучається з киснем, выдбуваэться природна реакції окислення, яка створює плівку з оксиду алюмінію.

Кислоту потім охолоджують до температури замерзання води. Електричний струм радикально збільшується, в результаті утворюється важко анодована поверхня алюмінію, яка, до речі,твердіша нержавіючої сталі вдвічі.

Переваги важко анодованого посуду

Посуд з важко анодованого алюмінію має значно триваліший термін використання в порівнянні з посудом з традиційним антипригарним покриттям, у такому покритті практично відсутні пори. Саме завдяки цій влостивості, їжа до такого посуду не прилипає, навіть якщо переварилася або пригоріла.

Крім того, стійкість до механічних пошкоджень і подряпин важко анодованих сковорідок і каструль вища, ніж в іншого найміцнішого посуду, оскільки, на відміну від нанесеного антипригарного покриття, у важко анодованої поверхні буде не лише тонкий шар або тонка плівка на поверхні, яка і виконує захисну функцію, а й уся поверхня є захисним шаром.

Посуд з анодованим алюмінієвим покриттям

Важко анодована поверхня не токсична і стійка до нагрівання. Її можна нагрівати до температури плавлення алюмінію (660 градусів Цельсія).

Алюміній, як відомо, відмінний провідник тепла. Тому алюмінієвий посуд нагрівається рівномірно так, що окремих гарячих точок в каструлі не з'являється, тому і їжа готується більш рівномірно та швидко. Це ще одна з багатьох переваг важко анодованого посуду, як і будь-якого іншого алюмінієвого.

Цей посуд має надзвичайно довгий термін служби і довгий час не піддається зносу і корозії. Плівка на поверхні не буде відшаровуватися, і її можна експлуатувати при дуже високому нагріванні, що не пошкодить покриття.

Анодоване покриття алюмінію має значно меншу теплопровідність і коефіцієнт лінійного розширення, ніж алюміній. У результаті покриття може тріснути від теплового навантаження при впливі температури вище 80 °C. Покриття вразливе до утворення тріщин від різких перепадів температури і може тріснути, але не відшарується, і кірка не утвориться.

На відміну від посуду пластикового чи з традиційним антипригарним покриттям, для посуду з важко анодованого алюмінію не потрібно застосовувати спеціальні ложки, лопатки з дерева або інших м'яких матеріалів.

Застосування важко анодованого алюмінію

На противагу до звичайних каструль і сковорід, важко анодований алюміній використовують також для виготовлення електричних побутових приладів для приготування їжі.

Завдяки своїй непористсті, антипригарній і стійкій до подряпин природі, важко анодований алюміній є ідеальним матеріалом для виробництва малої побутової техніки для кухні. Для тих приладів, які не можна мити повністю зануренням у воду через наявні в них електронні й електричні деталі, легка очистка поверхні буде дуже зручною.

Сьогодні чимало компаній займаються виготовленням такого посуду, і ціновий діапазон на нього досить широкий. Хоча, звичайно, посуд з анадованим алюмінієвим покриттям у будь-якому випадку дещо дорожчий за звичайний.

Як доглядати

Як і для всіх інших кухонних предметів, для посуду з важко анодованого алюмінію слід дотримуватися порад виробника щодо правильного догляду за ним.

Хоча покриття пошкодити складно, все ж не потрібно дряпати його металевими предметами.

Посуд з анодованого алюмінію потрібно мити тільки вручну. Навіть якщо виробники запевняють, що їх продукцію можна мити в посудомийній машині, все ж, краще мити його вручну м'якою губкою у мильній теплій воді.

Нешкідливість важко анодованого посуду

Існують побоювання, що алюміній і деякі його сполуки токсичні. Часто люди побоюються, що внаслідок  цього можуть виникати захворювання, такі як, наприклад, хвороба Альцгеймера. Тому і відмовляються купувати посуд з алюмінію.

Жорстке анодування алюмінію робить його використання безпечним для здоров'я, оскільки покриття, в хімічному відношенні, стабільне, не розкладається і абсолютно нетоксичне.

Важко анодований посуд є антипригарним і таке антипригарне покриття не буде з часом відшаровуватися внаслідок зношування або механічних пошкоджень (як це може статися з іншими антипригарними покриттями алюмінію, через що алюміній під покриттям піддається окисленню). Саме тому, на наш погляд, такий посуд більш безпечний.

Таким чином, як запевняють виробники, посуд з тяжкого анодованого алюмінію абсолютно безпечний і не впливає на смак страв. У той же час всі переваги алюмінієвого посуду зберігаються.

Як роблять алюмінієвий посуд для кухні (відео)

Відео про те як на виробництві виготовляють посуд з алюмінію, технології та прийоми виготовлення каструль, ковшів, сотейників, форм для запікання та ін.

При відтворенні тексту статті «Название», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов'язкове.



    Мітки до статті: посуд


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті
    підрозділу про Посуд для кухні

  • Цікаві статті цього підрозділу:

    Властивості мідного посуду

    Посуд який потрібен на кухні

    Кращі виробники посуду

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑