Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Властивості мідного посуду





У посуду з міді спокусливий зовнішній вигляд, він надає яскравий акцент і додає елегантності будь-якій кухні. Такий ефектний інвентар для кухні вартий витрачених коштів.

З міді виготовляють сковорідки, каструлі, фондюшниці, турки, кавники, чайники — усе те, що і з інших матеріалів. Комбінування міді з іншими матеріалами, з яких виготовляють ручки або кришки, подовжує термін використання мідного посуду і спрощує догляд.

Щойно кухарі починають використовувати мідь, можна помітити різницю в приготуванні їжі відразу.

На цій сторінці:

Визнання мідного посуду

Прихильність до мідного посуду в кулінарії пояснюється, окрім її чудового вигляду, особливими властивостями матеріалу. Кухарі-професіонали цінують такий посуд за швидкість і рівномірність приготування в ньому їжі, завдяки дуже гарній провідності міддю тепла. Це робить посуд з міді бездоганним для делікатного готування.

Мідь проводить тепло в 2 рази краще, ніж алюміній, і в 10 разів краще, ніж нержавіюча сталь. Мідь, завдяки цій властивості, дозволяє готувати на найменшому вогні, але слід бути точним з нагрівом, в іншому випадку можна зіпсувати страву.

Мідний посуд

У дорогих ресторанах найчастіше використовують посуд мідний. Крім високої теплопровідності, у міді значна теплоємність, в такому посуді зручно готувати, чудово все пропікається і не пригорає. Мідний посуд, як і срібний, володіє антибактеріальними властивостями, їжа не так псується і довше зберігає свої смакові властивості.

Каструлі з міді легкі в повсякденному використанні та довговічні, а якщо вам дісталася каструля, виготовлена методом карбування або кування, то це ще більше подовжить її термін придатності.

На що звернути увагу при покупці
Мідний посуд повинен бути важким, оскільки мідь від природи важкий метал. Якщо посуд з міді важить стільки ж, скільки такий же за обсягом посуд із алюмінію або нержавійки, то це, скоріше за все, дешева імітація з тонким мідним покриття.

Посуд з міді — недоліки

У мідного посуду є кілька істотних недоліків (куди ж без них), що полягають у високій ціні та примхливості в експлуатації, що робить його дещо незручним у щоденному використанні.

Звернемо увагу на те, що міді необхідній особливий догляд. Виробники роблять все для того, щоб в магазинах мідні каструлі сяяли, красуючись на вітринах. Для цього посуд покривають із зовнішньої сторони захисною плівкою, яку перед приготуванням необхідно видалити. Щойно плівку змито, посуд доведеться чистити раз за разом після кожного його використання.

Захисне покриття мідного посуду

Недосконалість міді як матеріалу для посуду полягає в його окисленні при взаємодії з кислими середовищем. Через таку властивість міді, внутрішню частину посуду нерідко покривають оловом або нержавіючою сталлю. Сталеве покриття більш довговічне в порівнянні з олов’яним, але олов’яне можна при потребі реставрувати.

Олово легкоплавкий метал, тому для покриття мідних сковорідок він підходить погано, оскільки при перегріванні олов’яне покриття може зіпсуватися. Для смаження краще надати перевагу посуду з міді зі сталевим покриттям.

У мідної каструлі стінки не нагріваються, більша температура закипання води, завдяки цьому олов’яне покриття для каструлю підійде чудово.

Мідний посуд без покриття чудово підходить для приготування холодних, не кислих страв. Зокрема, білки яєць збиті в мідній місці без покриття будуть суттєво щільніші, ніж збиті в посуді з іншого матеріалу. Є десерти, які можна приготувати тільки в посуді з міді, оскільки теплопровідність міді дозволяє їм охолонути дуже швидко.

Посуд мідний — як доглядати

Мідний посуд надзвичайно довговічний, але він прослужить ще довше якщо:

  • використовувати дерев’яні або інші лопатки, які не будуть дряпати внутрішнє покриття посуду;
  • для чищена застосовувати спеціальні очищувачі, але за їх відсутності можна користуватись сумішшю з води, дрібної солі та борошна;
  • мити посуд з міді тільки в мильній воді та вручну;
  • не вживати очищувачі, що містять хлор;
  • не використовувати абразивні пасти, металеві щітки та мочалки, які можуть видалити шар олова або шар нержавіючої сталі;
  • готуючи їжу, солити її після закипання води або вже готову страву;
  • не залишати порожній посуд на включеній плиті;
  • не заливати окріп в сухий посуд;
  • при окисленні міді для того, щоб повернути сяйво посуді, використовувати спеціальну поліроль.

Якщо з’явилися плями

Миючий засіб, який допоможе позбутися плям, що важко видаляються звичайним миттям, можна приготувати в домашніх умовах. Для його приготування знадобиться сік половини лимона і дрібна сіль, а в якості тампона можна використовувати другу половинку лимона. До речі, томатний сік є також ефективним природним миючим засобом.

Здоров’я та мідь

Мідь — пластичний метал золотисто-рожевого кольору, на повітрі досить швидко покривається плівкою оксиду, завдяки якій цей метал має жовтувато-червоний відтінок. Це один з перших металів освоєних людиною через доступність отримання з руди і малої температури плавлення.

Мідь — мікроелемент, який бере участь в регулюванні роботи всього організму. В організмі дорослої людини міститься до 100 г міді. Мідь, не накопичуючись, виходить з організму, беручи участь в обмінних процесах, тому людині необхідно отримувати з їжею за різними оцінками від 0,9 до 2-х мг міді на день.

Токсичність міді

Частина токсичних розчинних сполук міді при перевищенні їх граничних концентрацій в їжі або воді можуть бути небезпечними. Вміст же самої міді в воді не повинен перевищувати 2 мг/л (Такої концентрації при готуванні в мідному посуді практично не може бути).

У 1998 р ВООЗ було повідомлено так: «Дефіцит міді створює на багато більше ризиків для здоров’я людини, ніж число ризиків від її надлишку», а в 2003 р, за підсумками досліджень, ВООЗ переглянув оцінку токсичності міді в бік її зниження.

З цього можна зробити висновок, що, застосовуючи мідний посуд для готування їжі, не може відбутися передозування міддю, але кислота, що міститься в окремих продуктах, може реагувати з міддю та створювати шкідливі сполуки, а покрив змінювати забарвлення і смакові якості страв, що в ній готуються.

Внаслідок цього не рекомендується готувати овочі та фрукти в мідному посуді без покриття. Сталеве покриття та покриття з олова не реагують з продуктами і абсолютно безпечні для здоров’я.

Бактерицидність

Бактерицидність міді була відома здавна. У 2008 р, за результатами досліджень, Американське агентство охорони навколишнього середовища присвоїло міді офіційний статус речовини, що володіє бактерицидною поверхнею. Особливо вразив бактерицидний вплив мідної поверхні проти золотистого стафілокока. У 2009 р була встановлена роль міді в протиактивуванні вірусу «свинячого грипу».

Мідь — любителям алкоголю

Вчені виявили занадто великий вміст міді в організмі при цирозі печінки. Проблема для любителів алкоголю в тому, що при зміні фізіології організму, мідь починає інтенсивніше засвоюватися, що може спровокувати розвиток цирозу. Якщо мідь надходить в організм у кількостях, що не перевищують норму, то особливих проблем це не створить.

При відтворенні тексту статті «Властивості мідного посуду», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: посуд


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті
    підрозділу про Посуд для кухні

  • Цікаві статті цього підрозділу:

    Властивості мідного посуду

    Посуд який потрібен на кухні

    Кращі виробники посуду

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑