Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Як обирати турки для кави





Якщо ви звикли починати свій день з філіжанки гарячої запашної кави, якщо ви не уявляєте свого життя без цього напою, що бадьорить, то ви неодмінно повинні знати секрет справді смачної, наповненої насиченим ароматом кави. А секрет цей дуже простий: головне — правильно обрати посуд (турку, джезву) для заварювання вашого улюбленого напою. Допомогти розібратися в цьому питанні й покликана наша стаття.

У цій статті про турки (джезва):

Що таке турка (джезва)
Невеликий кухлик з широким дном, вузькою шийкою та довгою ручкою, що звужується догори, призначений для приготування з розмеленої кави — кави по-турецьки (по-східному).

Класичні турки — з кованої міді з дерев’яною ручкою та товстими стінками і призначені для приготування однієї чашки кави. Сучасні ж моделі, рясніють величезною різноманітністю форм, розмірів і матеріалів, з якого вони виготовлені.

Форма джезви дуже важлива

Для приготування кави по-східному найкраще підійде турка конічної форми, з вузькою шийкою, що ризширюється догори.

Конічна форма

Конічна форма була обрана не випадково, вона сприяє швидкому осіданню кавової гущі на дно, а також у такої форми судини мала площа випаровування, і всі ароматичні речовини залишаться в каві.

Фізичні закони пояснюють це так: дрібні частинки кави, нагріваючись, піднімаються з водою вгору, доходячи до похилих стінок, охолоджуються і опускаються на дно. Таким чином, більша частина кавових частинок не досягає поверхні. Завдяки цьому пінка виходить більш чистою, і надалі кавова гуща осяде в 4 рази швидше ніж у звичайному посуді (як вариться кава в турках — для допитливих).

Велика площа дна і мала у горлечка

Велика площа денця забезпечує прискорений нагрів, допомагає утворенню піни. Піна, у свою чергу, піднімаючись, створює «затор» у вузькій шийці і також перешкоджає випаравовунню ароматів. У якісної турки для гарантованого утворення щільної піни діаметр дна повинен бути в 2-3 рази більшим за діаметр найвужчої її частини.

Порада: Для приготування кави на плиті варто підбирати джезви з більш широким дном, це потрібно для більш інтенсивного нагріву. А для кави в піску підійдуть турочки більш високі, їх буде легше «прикопати» в розпечений пісок.

Розмір турок має значення

Майте на увазі: універсального розміру турок не існує.

Найчастіше вони бувають об’ємом від 100 до 600 мл. Краще мати на кухні їх декілька різних розмірів. Тоді ви завжди зможете підібрати турку для приготування кави на ту кількість людей, яку ви хочете почастувати смачний напоєм. Кількість порцій, на яку розрахована турка, часто вказують на денці посудини.

Кращою туркою щодо смаку та аромату буде та, яка розрахована на одну чашку кави і має обсяг 100 мл. У неї поміститься 75 мл води і 1 ч. ложка дрібномеленої кави. Власне, у такій джезві кава виходить найбільш ароматною і максимально смачною.

Зручна ручка

Бажано, щоб ручка турки не проводила тепло інакше можна обпектися. Металеві ручки, відповідно, підходять найменше, тому їх, як правило, роблять з дерева. Розмір ручки також важливий, зручніше коли вона довга.

Порада: якщо ви будите готувати каву на газовій плиті або на вугіллі, то обирайте джезву, у якої ручка спрямована вгору під невеликим кутом — рука буде менше відчувати жар вогню, а якщо вам потрібна посудина для заварювання кави в піску, то зручніше користуватися більш вертикальною ручкою.

Обираючи джезву в магазині, зверніть увагу на те, як кріпиться до неї ручка. Кріплення повинне бути надійним, це уразливе місце подібного посуду. Для зручного зберігання та догляду дуже добре коли ручку можна від’єднати, відкрутивши її.

Матеріал для турок

Матеріалів, із яких виготовляють турки, багато. З цією метою використовують: кераміку, мельхіор, глину, мідь, нержавіючу сталь, алюміній. Будь-який із перерахованих матеріалів має свої переваги. Але, на наш погляд, кращими матеріаламидля турки будуть: кераміка, ісинська глина і мідь. Саме на них ми зупинимось детальніше.

Керамічні турки

Керамічна джезва

Керамічні турки з’явилася не так давно, але своєю універсальністю заслужено завоювали популярність серед любителів кави. У них можна заварити будь-яку каву, не переживаючи за змішання ароматів. Якість напою, звареного в керамічній турці, завжди буде на висоті.

Позитивні властивості:

  • Кераміка пропускає повітря, дозволяючи напою збагатиться киснем, за рахунок чого посилюється смак.
  • Товсті керамічні стінки запасають багато тепла, завдяки чому процес приготування триває і після зняття турки з вогню. Кава, заварена у такій турці, близька за смаковими характеристиками до кави, яку готували на піску, оскільки товсті стінки кераміки діють, як розігрітий пісок.
  • Керамічні джезви можна мити, як будь-який інший посуд, і вони не потребують спеціального догляду.

Недоліки:

  • Через фізичні властивості, що притаманні цьому матеріалу, турка володіє тепловою інерцією. Вода в ній і нагрівається, і охолоджується повільніше. Завдяки цьому, до готування в такому посуді потрібно пристосуватися. Може вийде так: ви вже зняли керамічну джезву з вогню, а кава продовжує кипіти і може навіть «втекти». Знаючи про цю особливість, потрібно більш уважно стежити за процесом і прибирати каву з вогню трохи раніше звичайного.
  • Впавши, керамічні турки можуть лопнути або розбитися, тому користуватися нами потрібно обережно і зберігати дбайливо.

Мідні турки

Мідна джезва

Товстостінні мідні турки стали класикою в кавоваріння. Кращі з них виготовляються методом кування або карбування.

Позитивні властивості:

  • Турки з міді найбільш довговічні і невибагливі у використанні. Вони не лопнуть і не розіб’ються.
  • Більшість мідних турок мають найвужчі горлечка в порівнянні з турками з інших матеріалів, що для приготування кави дуже важливо.
  • Теплопровідність міді одна з кращих серед інших металів. Вона вище в 10 разів, ніж у сталі, і в 2 рази, ніж в алюмінію. Завдяки цій властивості тепло краще розповсюджується по всьому корпусу турки, і тим самим забезпечується рівномірний нагрів.

Ндоліки:

  • Усередині мідна турка обов’язково повинна бути покрита оловом, оскільки мідь, взаємодіючи з їжею, розчиняється, а розчинні мідні сполуки вкрай небезпечні для людини.
  • Олово — легкоплавкий матеріал, тому турку можна зіпсувати, залишивши її без нагляду на вогні.

Корисні поради:

  • Щоб ручка прослужила довго, не допускайте прямої дії вогню на ручку і на місце її кріплення.
  • Олов’яне покриття нанесене вручну прослужить довше, ніж гальванічне.
  • Щоб визначити, чи потрібно міняти олов’яне покриття, нанесіть на нього невелику кількість миючого засобу. Якщо з’явиться мідь, прийшов час міняти покриття або турку.

Турки з ісинської, китайської глини

Джезва з китайської глини

Що таке ісинська глина
Китайська ісинська глина, або Цзи Ша — природний, натуральний матеріал, що видобувається поблизу міста Ісин в Китаї.

У глиняних турках з ісинської глини кава виходить незвичайною. Такі моделі турок володіють деякими властивостями, які відсутні у їх сестричок з інших матеріалів.

Позитивні властивості:

  • Завдяки підвищеній пористості, ісинська глина насичується ароматом і смаком кави, тому напій виходить по-справжньому смачним.
  • Посуд з ісинської глини прекрасно пропускає повітря, даючи можливість каві насититься киснем, що підсилює смак напою.
  • Завдяки наявності дрібних силікатних частинок в китайській глині, вироби мають два типи пір — відкриті і закриті. Завдяки їм турки поволі охолоджуються і дозволяють «дихати» каві при заварці.
  • Глина Цзи Ша містить багато каоліну, що дає можливість обпалювати її при високій температурі, за якої вироби зі звичайної глини розплавляться. Завдяки цьому, джезви мають підвищену твердість.

Недоліки:

  • Пористість ісинської китайської глини може стати недоліком, оскільки в ній можна готувати тільки один сорт кави. Приготувавши певну каву в такій турці вперше, надалі в ній можна заварювати тільки такий сорт. Інакше кава буде містити букет смаків усіх сортів колись зварених в цій турці.
  • Через високу твердість обпаленої ісинської глини, глиняні турки — тендітні вироби, і їх легко розбити.

    Мітки до статті: посуд


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті
    підрозділу про Посуд для кухні

  • Цікаві статті цього підрозділу:

    Властивості мідного посуду

    Посуд який потрібен на кухні

    Кращі виробники посуду

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑