Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Кекс в хлебопічці: адаптовані рецепти





Домашня випічка в наш час стала дорогим задоволенням, тому що вимагає багато часу і старанності. Не кожна господиня зможе дозволити собі випікати вдома хліб, булочки, кекси та інші смачні різновиди випічки. Але якщо скористатися автоматичною хлібопічкою, це значно знизить трудовитрати. Кекси приготовлені вдома, не дешевше магазинних, але зате вони відрізняються своїм неповторним смаком і ароматом.

На цій сторінці:

Що таке кекс

Кекс — солодкий кондитерський виріб з родзинками, джемом або горіхами, випікається зазвичай з дріжджового або бісквітного тіста. Його традиційно подають на весілля або Різдво. Кекси можуть випікатися прямокутної або круглої форми (з отвором в центрі). Найближчий родич кексу — це російська паска.

Рецепт кексу в хлібопічці DeLonghi 125S

Кекс в хлібопічці

Далеко не в кожній хлібопічці можна випікати кекси щоб всі етапи приготування відбувалися автоматично. Але програмована хлібопічка DeLonghi 125S для цього підходить як найкраще.

Інгредіети:

  • борошно — 107 г;
  • цукор — 100 г;
  • родзинки — 107 г;
  • масло — 87 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • коньяк — 2/3 ст. ложки;
  • сіль — трохи;
  • сода — трохи.

Все зважити на електронних вагах.

Як підготувати інгредієнти: що-небудь окремо збивати і гріти не обов’язково, хоча і бажано (про це нижче).

І так, приступимо:

  1. Випустити у форму яйця, і додати масло (можна відразу з холодильника, але краще нагріти до розм’ягчення).
  2. Влити коньяк.
  3. Насипати цукор, борошно та інші продукти.
  4. Ізюм додаємо в діспенсор.

Порада: бажано яйця розтерти з цукром, щоб білок не згортався, (якщо поспішайте можна і не розтирати — хлібопічка все рівномірно розмішає). А цукор бажано розтирати тому, що він сильно тре по дну, доводиться зупиняти процес і лопаткою вигрібати його з-під лопаті тістоміса.

Тепер потрібно запрограмувати хлібопічку на випічку кексу за індивідуальною програмою (DeLonghi 125S дозволяє це робити). Для цього беремо програму для випічки кексів (8) так як в ній найвища температура, 127 градусів, і робимо зміни.

У результаті повинно вийти:

  • нагрівання — 15 хв;
  • первинний заміс — 1 хв;
  • вторинний заміс (на високій швидкості) — 15 хв;
  • випікання — 40 хв.

Думається, що можна робити ще так: обійтися без первинного нагріву (перший етап роботи хлібопічки), поставити первинний заміс на хвилин 10. Додавати інгредієнти вже коли пічка включена. Тоді вона відразу почне все змішувати, яйця, масло, цукор. Швидкість замісу невисока і цукор сипати потроху. Це якщо не хочеться в окремій посуді возитися з яйцями і сахаром. Навіщо мити зайве? А нагрів, вже потім, використовувати той, який береться від підйому тіста, після включити швидкий проміс (як вторинний заміс у зміненій програмі).

Кекс буде смачнішим коли повністю охолоне. Для поліпшення смаку дайте йому відстоятися подовше. Такий кекс можна спекти «руками», але в хлібопічці виходить помітно краще.

Сирний кекс в хлібопічці

Будь-яка сирна випічка завжди ніжна і має легкий аромат сиру. Готується вона на диво швидко. Сирний кекс в хлібопічці не буде в цьому плані винятком, він виходить неменш смачним і також готується швидко, а праці витрачається набагато менше.

Сирний кекс в хлібопічці

Рецепт приготування:

Щоб спекти сирний кекс в хлібопічці, необхідні такі інгредієнти:

  • сир — 200 гр.;
  • борошно — 200 гр.;
  • цукор — 200 гр.;
  • масло — 150 гр.;
  • яйця — 3 шт.;
  • розпушувач тіста — 1 ч.л.;
  • ванільний цукор — за смаком;
  • родзинки — одна жменя.

Ізюм цілком можна замінити маком або горіхами.

Рецепт приготування:

  1. Борошно змішуємо з розпушувачем тіста, сир розминаємо за допомогою виделки, масло необхідно розтопити.
  2. Всі продукти кладемо у форму хлібопічки.
  3. Випікати потрібно на програмі «Кекс», яка зазвичай триває від 1 години 20 хвилин + заміс протягом 20 хвилин.

Як бачимо, нічого складного для того, щоб приготувати сирний кекс в хлібопічці, немає. Мінімум зусиль, максимум задоволення і посмішок на обличчях рідних.

Цю випічку гідно оцінять не лише діти, а й дорослі. Виходить кекс щільним але одночасно пористим та смачним. Тим, хто стежить за фігурою, шматочок сирного кексу шкоди не принесе, адже він містить сир, що вже ставить його поряд з дієтичними продуктами (якщо, звичайно, сир використовувався знежирений).

Кекс з родзинками в хлібопічці

Кількість продуктів з розрахунку на 1 кг:

  • яйця — 4 шт.;
  • вершкове масло — 150 г (м’яке);
  • цукор — 150 г;
  • борошно — 450 г;
  • розпушувач — 1 пакет;
  • ванільний цукор — 1 пакет;
  • родзинки — 1 стакан.

Приготування:

  1. Яйця з цукром збиваємо міксером, виливаємо у форму.
  2. Додаємо все інше і включаємо режим «Кекс».
  3. Після закінчення випічки, залишаємо ще на хвилин 20-30 в режимі прогріву.
Кекс з родзинками у хлібопічці

Виходить смачно!

Поради: всі складові рецепту зважуємо на електронних вагах. Ізюм кладем відразу, так як диспенсер чомусь у багатьох хлібопічок в режимі «Кекс» не спрацьовує, хоча на інших програмах працює як належить.

Цікаві факти про кекси

  • — У Книзі рекордів Гінеса зареєстрований найбільший кекс у світі — розміром 25×1,5 метра. Він був випечений до Різдва в Іст-Лондоні (Південна Африка). Його виготовлення зайняло 4 доби.

Було витрачено:

    • 50 л води,
    • 150 кг борошна,
    • 1675 яєць,
    • 70 кг маргарину,
    • 100 кг цукрової глазурі.
  • — Перший рецепт кексу можна знайти в стародавньому Римі, коли гранат, горіхи і родзинки змішувалися в ячмінному пюре.
  • — Сама назва виникла в середні віки від словосполучень «фрукти» (латинська: fructus, старофранцузька: frui) та «пиріг» (староскандинавська: кака, англійська: kechel).

При відтворенні тексту статті «Кекс в хлібопічці: адаптовані рецепти», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Кілька статей схожої тематики:

  • Не виходить хліб в хлібопічці — як вирішити проблеми — буває що хліб у початківців в хлібопічці не виходить: як вирішити проблеми при випіканні.
  • Хліб з житнього борошна в хлібопічці — хлібопічка сама встановить потрібні цикли виходячи з густоти тіста та закладених продуктів.
  • Житній хліб — рецепт для хлібопічки — особливість випікання цього хліба на заквасці — повна відсутність пшеничного борошна.

      Мітки до статті: страви, хлібопічка, як готувати


      
      Головні розділи сайту:
    • Останні статті
      підрозділу про Хлібопічки

    • Цікаві статті цього підрозділу:

      Огляд хлібопічки Delonghi BDM 1500

      Можливості хлібопічок та їх використання

      Яка краща хлібопічка, як її вибирати і купляти

      Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
         © 2012-2014 - Просто Про їжу
       
      ↑ Вгору ↑