Житній хліб - в якій хлібопічці можна приготувати
Хліб з житнього борошна має ряд переваг для здоров’я, в порівнянні з пшеничним. У ньому більше харчових волокон і більше білка. Він не збільшує рівень цукру в крові. Його можна приготувати в домашніх умовах використовуючи хлібопічку. Які моделі підходять краще, про це нижче. А спочатку трохи про житній хліб і деякі особливості приготування.
У цій статті:
Що таке житній хліб
Житній або «чорний» хліб — вид хліба з житнього борошна, води і солі, що отримується випічкою розпушеного за допомогою закваски тіста. З одного житнього борошна виходить більш щільний та темний хліб незалежно де ви його приготуєте, в духовці хлібопечі або ще де.
Чисто житній хліб містить тільки житнє борошно, без пшеничного. Але, в більшості випадків, житній хліб — це хліб, приготовлений з суміші житнього та пшеничного борошна. Він може бути більш світлим або більш темним, залежно від типу і процентного співвідношення борошна і доданих барвників, наприклад, патоки або кави.
Особливості приготування житнього хліба
Хліб з житнього борошна готують з використанням кислотного або спиртового бродіння що протікає в тісті, яке і забезпечує його розпушення. Кислий смак хліба з житнього борошна виходить завдяки молочнокислим бактеріям, з якими дріжджі в заквасці живуть в симбіозі. Для отримання добре розпушеного житнього хліба, розстійка тіста триває до 2-х годин.
Особливості випічки житнього хліба в хлібопічці
Найпростіше спекти хліб з житнього борошна в хлібопічці, в якій виробником передбачена спеціальна програма — «житній хліб».
При роботі хлібопічки за цією програмою, піч сама встановить час роботи кожного циклу приготування виходячи з необхідної густоти тіста, продуктів, та інших інгредієнтів що входять в нього.
Для полегшення роботи двигуна при замісі тіста з житнього борошна деякі хлібопічки комплектуються спеціальною змінною лопаткою.
Якщо така програма є у вашому пристрої тоді все просто — знаходите рецепт в інструкції, або в книзі рецептів яка додавалася до вашої хлібопічки, і точно, дотримуючись рецепта закладаєте всі продукти та інгредієнти саме в тій послідовності і в тих кількостях (бажано використовувати кухонні ваги, на око вийде не завжди).
Потім вибираєте режим «житній хліб», запускаєте програму і дочекавшись закінчення роботи насолоджуєтеся результатом своєї «непосильної праці».
Але якщо ви не є щасливими власниками хлібопечі у якої є режим випікання з житнього борошна, це не означає що такий хліб спекти в ній не можна. Радимо ознайомитись з однією із статей нашого сайту у ній ви знайдете деякі рецепти і поради як спекти житій хліб.
Хлібопічки з режимом «житній хліб»
Цей список популярних моделей хлібопічок полегшить майбутню покупку, якщо ви хочете мати вдома пристрій з режимом випічки житнього хліба:
Хлібопічки Moulinex з програмою «Бородинський»
Baguette and co ow600230
|
Потужність 1650 Вт, 19 програм: багет, італійська, хрусткі палички, лаваш, американські булочки, іспанські булочки, звичайні булочки, бородинський, білий, французька, з цільнозерновий борошна, швидка випічка, без солі, кекс, джем, дріжджове тісто, тісто для макаронів, пиріг, випічка. |
Home bread baguette ow502430
|
Потужність 1650 Вт, 16 програм: багет, здобні булочки, випікання булочок, бородинський хліб, хліб французький, швидкий хліб, з цільнозерновий борошна, без солі, хліб білий, з Омега-3, здобний і солодкий, кекс, повидло, дріжджове тісто, тісто для макаронних виробів, випічка. |
XXL Baguette ow5004
|
Потужність 1650, 14 програм: багет, бородинський, білий, французька, з цільнозерновий борошна, солодкий, швидка випічка, без глютену, без солі, з Омега 3, кекс, варення, дріжджове тісто, випікання. |
XXL Home bread ow5002
|
Потужність 860 Вт, 14 програм: бородинський хліб, білий хліб, французький, хліб цільнозерновий, солодкий, швидкий хліб, без глютеновою, хліб без солі, Омега 3, кекс, варення, прісне і дріжджове тісто, тільки випікання. |
Хлібопічки Panasonic з програмою «Житній»
Panasonic SD-257 і Panasonic SD-255
|
|
Потужність 550 Вт, 8 програм для тіста, 9 програм для хліба: основний, дієтичний, житній, французька, без глютену, варення, пельмені, піца, випічка. |
При відтворенні тексту статті «Хліб з житнього борошна в хлібопічці», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Мітки до статті: хлібопічка
|
Головні розділи сайту: |
|
Останні статті
підрозділу про Хлібопічки |
|
Цікаві статті цього підрозділу: |
|
|
|