Просто про їжу - Головна Карта сайту
Просто Про їжу

Житній хліб, рецепти для хлібопічки





Кілька слів про житній хліб:
вміст вуглеводів в хлібові з 100% житнього борошна доходить до 45%. Він не такий калорійний, як пшеничний — 200 ккал в 100 г, але цінність житнього хліба вища, ніж пшеничного, як по складу так і по кількості вітамінів, мікроелементів та амінокислот, а ось засвоюється він гірше і кислотність у нього вища.

На цій сторінці:

Особливості приготування житнього хліба

Приготування хліба з житнього борошна має свої особливості:

  1. Житня мука майже не містить клейковину, завдяки цьому тісто з неї не потрібно довго вимішувати.
  2. Друга відмінна особливість тіста — воно завжди липке.
  3. Третя особливість — тісто має бути більш рідке щоб вийшов гарний, ніздрястий житній хліб.

Але найважливіша особливість житнього тіста — закваска, яку готують завчасно і використовують замість дріжджів. Без неї неможливо досягти якості випічки.

Житній хліб - рецепт для хлібопічки на заквасці

Закваска грає сильніше, ніж дріжджі і для того щоб тісто не перекісло, в хлібопічках які мають режим житнього хліба, спеціально зменшено час відведений для розстойки і встановлюється більш низька температура під час підйому теста. А от час для випічки збільшено, так як житнє тісто більш сире і довше буде пропікатися.

Житній хліб — рецепт для хлібопічки на заквасці

Особливість рецепта цього хліба — повна відсутність пшеничного борошна, а в процесі приготування не застосовуються дріжджі, їх роль виконує закваска. Використання закваски дає можливість спекти хліб, який буде довше не черствіти і буде більш корисним для здоров’я на відміну від дріжджового.

Закваска для хліба з житнього борошна

Якщо немає готової закваски, то потрібно трохи терпіння. Закваска готується кілька діб, але надалі потрібно буде тільки «оживляти» її і зберігати до наступної випічки в холодильнику.

Як готувати закваску для житнього хліба

Продукти для закваски:

  • житнє обдирне борошно — 100 г;
  • тепла вода — 100 мл (35-40 град).

Готуємо закваску з житнього борошна так:

Змішати борошно з водою. Суміш повинна вийти як для оладок.

Накриваємо, залишивши невелику щілину (обов’язково даємо можливість заквасці дихати), і ставимо в тепле місце. Перемішуємо раз на добу. Через 2-3 доби закваска повинна почати пузиритися, стане більш рідкою і буде пахнути кислим. Якщо розшарувалася — перемішайте.

Коли з’являться бульбашки і кислий запах — потрібно почати «годувати закваску». Для цього додаємо за раз по 1 стакану борошна і ½ стакана теплої (кімнатної температури) води і перемішуємо. Консистенція повинна залишатися як для оладок.

Залишаємо ще на добу в теплому місці (близько 26 град). Закваска повинна продовжувати активно виділяти бульбашки. Якщо це так — значить все йде нормально.

Як зберігати закваску для хліба

Зберігати закваску зручно в холодильнику в скляній банці, не закриваючи її герметично. Можна до 2-х тижнів її не чіпати. Зверху утворюється шар без плісняви, який містить спирт.

Час від часу або перед використанням можна «оживити» закваску. Для цього потрібно вилити більшу її частину або використати для млинців і замінити відсутню частину порцією борошна з водою.

Густота закваски повинна зостатися, як у рідкої сметани, якщо буде густіша — може вилізти при бродінні з банки.

Оновлену закваску поставити в тепло. Коли закінчить виділяти бульки — треба помістити її в холодильник.

Поради та зауваження:

  • чим частіше «підгодовувати» закваску або використовувати за призначенням, тим тісто з нею буде підніматися швидше, так як вона стане більш активна;
  • житня закваска сильно не пінує на відміну від пшеничної. Закваска збільшиться в 1,5 рази в об’ємі, і з’являються невеликі бульбашки;
  • якщо у закваски з’явився різкий запах, то вона вже стала погана, і її краще позбутися;
  • закваску можна приготувати відразу в хлібопічці. Потрібно помістити борошно і воду в форму для випікання, включити «заміс» для перемішування, вимкнути хлібопічку і залишити її для дозрівання.

Печемо житній хліб на заквасці — рецепт для хлібопічки

Особливістю цього житнього хліба на заквасці можна назвати те, що це порівняно примхливий хліб і тісто дозріває досить тривалий час. Але вашою винагородою буде — натуральний і дуже смачний хліб.

Необхідні такі продукти:

  • житнє обдирне борошно — 300 г;
  • вода — 300 мл;
  • сіль — 1 ч. ложка;
  • висівки, зелень (за бажанням) — 1 жменя (додавати при останньому замісі);
  • спеції — за смаком.

Готуємо житнє тісто так:

1. Беремо закваску, воду і житнє борошно — все по 100 г і в тепле місце (26-30 градусів) на 6-8 годин.

2. Додаємо борошно і воду — все по 100 г, перемішуємо і залишаємо в теплі, але зменшуємо температуру на 2-3 градуси (можна відсунути закваску від джерела тепла) ще на 6-8 годин.

3. Додаємо житнього борошна і води — знову по 100 г, перемішуємо і залишаємо ще н, 3-4 години, зменшивши до 20-22 градусів температуру.

Важливо пам’ятати: Температура з кожним разом повинна знижуватися. Якщо це зробити важко і температура на другому та третьому кроках буде вищою — можливо доведеться скоротити тривалість кроків.

4. Тепер 200 г уже готового тіста прибираємо в холодильник до наступного разу, а тісто що залишилося виливаємо (воно буде рідкуватим) в форму хлібопічки, додаємо ½ стакана води, 2,5-3 стакана житнього борошна і сіль (воду і борошно — на око).

5. Додаємо зелень, спеції або розсипчастих житніх висівок (на ваш смак і бажання).

6. Випікаємо в хлібопічці так само як і звичайний хліб. Колір скоринки встановлюємо — «темна».

Поради:

  • гарне тісто з житнього борошна має бути більш липке, рідке й важче, ніж пшеничне, тому не потрібно сипати надмірно багато борошна;
  • занадто пружним і крутим тісто бути не повинно, інакше може вийти не хліб, а цегла;
  • різати буханець поки він ще теплий не можна — ніж буде липнути, і не буде користі для здоров’я.

Житній хліб бородинський — відео-рецепт для хлібопічки

Відео про те, як в хлібопічці Philips HD 9040 за 3 години приготувати Бородинський житній хліб за рецептом згідно ДСТУ.

Інгредієнти для Бородінського хліба:

  • житнє борошно — 470 г;
  • вода — 450 мл;
  • пшенична мука 2-й або 1-й сорт — 100 г;
  • солод житній — 3 ст. ложки;
  • цукор — 3 ст. ложки;
  • рослинне масло — 3 ст. ложки;
  • патока — 2 ст. ложки;
  • закваска «Екстра-Р» — 1,5 ст. ложки;
  • мелений коріандр — 1 ст. ложка;
  • сухі дріжджі — 2 ч. ложки;
  • сіль — 1 ч. ложка;
  • зерна коріандру — посипати.

Режими хлібопічки:

  • вага випічки — 1,25 кг;
  • програма для випікання — «Без клейковини».

Послідовність закладки інгредієнтів:

  • всі рідкі — вода, рослинна олія, патока;
  • всі сухі, крім дріжджів і борошна;
  • борошно;
  • дріжджі.

При відтворенні тексту статті «Житній хліб — рецепти для хлібопічки», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: хлібопічка


    
    Головні розділи сайту:
          Останні статті
          підрозділу про Хлібопічки

          Цікаві статті цього підрозділу:

          Огляд хлібопічки Delonghi BDM 1500

          Можливості хлібопічок та їх використання

          Яка краща хлібопічка, як її вибирати і купляти

          Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
          © 2012-2014 - Просто Про їжу
          ↑ Вгору ↑