Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Білкові продукти - таблиця вмісту білків





Всі продукти, які ми їмо, складаються з жирів, білків і вуглеводів. «Білкової їжею» можна назвати ті продукти, в яких білка багато більше, ніж в інших.

На цій сторінці:

Цінність білкової їжі

Людина з їжею повинна отримувати достатню кількість білків, так як вони їй потрібні:

  • як джерело енергії — в цій ролі крім жирів і вуглеводів можуть виступати і білки, але вкрай марнотратно їх використовувати для цих цілей.
  • для створення нових клітин — старі клітини руйнуються, і людині постійно потрібні білки для побудови нових.
  • як єдине джерело азоту — без цього хімічного елементу організм не може виробляти інші білки.

Цінність білків для людини можна визначити за легкістю їх засвоєння, складу та кількості незамінних амінокислот. Рослинні білки мають меншу цінність, а тваринні — більшу. Але, щоб повністю забезпечити організм, незамінними амінокислотами потрібно їх споживати з різних продуктів.

Цінність білкової їжі

Брак білка в їжі веде до розщеплення тканин, коли організм змушений використовувати власний азот і білки на покриття життєво-важливих потреб. Для прикладу, це можна представити так: будівельники будують будинок, їм бракує матеріалів, і щоб робота не стояла вони розбирають вже побудовані стіни і будують з отриманих матеріалів інші.

Звичайно, нічого гарного в цьому випадку не вийде. При цьому виникне дисбаланс гормонів, порушиться робота нервової системи, відбудеться розпад м’язової тканини, буде відкладатися жир у внутрішні органи, оганізм буде заміщувати їм руйнування.

Надлишок білкової їжі також загрожує наслідками і користі не принесе, тому що це навантажує нирки і печінку продуктами розкладання білків.

У їжі яка багата на білки є ще одна важлива властивість — вона підвищує основний обмін речовин до 40%, так як вона довго перетравлюється і організм витрачає багато енергії на її засвоєння. Це означає, що жири і вуглеводи, що надійшли з їжею, будуть витрачені на забезпечення енергетичних потреб і ви не будете гладшати.

Основний обмін підвищується після надходження білкової їжі через 1,5-2 години, і триває 6-7 годин.

Таблиця вмісту білків в продуктах

Ця таблиця вмісту білків в продуктах може стати в нагоді, тим хто вирішить забезпечити свій "здоровий раціон«Достатньою кількістю білків. Продукти в таблиці розташовані в порядку зменшення його кількості.

Вміст білка в продуктах, таблиця (г білка в 100 г продукту):

Продукт

Білки

Ккал

Яєчний порошок 45,0 544
Ікра пробійна осетрова 36,0 235
Соя 34,9 401
Сухий жовток 34,2 624
Ікра кети зерниста 31,6 250
Ікра осетра зерниста 28,9 202
Ікра минтая пробійна 28,4 130
Сервелат 28,2 360
Гриби білі сушені 27,6 211
Сир голландський 27,0 468
Арахіс 26,3 550
Сир пошехонський 26,0 446
Молоко сухе незбиране 25,6 485
Сир швейцарський 25,0 433
Ковбаса Московська сирокопчена 24,8 472
Сочевиця 24,8 323
Ікра ляща пробійна 24,7 142
Сир плавлений 24,0 501
Горох лущений 23,0 337
Ковбаса Мінська напівкопчена 23,0 259
Сир російський 23,0 497
Тунець 23,0 101
Шинка 22,6 278
Квасоля 22,3 322
Кета 22,0 138
Креветки 22,0 97
Індичка 21,6 197
Горбуша 21,0 147
Ковбаса Любительська сирокопчена 20,9 513
Курка 20,8 164
Сьомга 20,8 219
Кролик 20,7 198
Насіння соняшнику 20,7 578
Сніданок туриста (яловичина) 20,5 175
Риба-шабля 20,3 110
Конина 20,2 143
Телятина нежирна 20,0 89
Рибець каспійський 19,2 98
Вугор морський 19,1 93
Сиг 19,0 143
Судак 19,0 83
Телятина жирна 19,0 148
Яловичина 18,9 187
Палтус 18,9 102
Минь 18,8 80
Свиняча печінка 18,8 107
Щука 18,8 81
Бараняча печінка 18,7 100
Курчата 18,7 146
Мигдаль 18,6 648
Сайра 18,6 182
Річковий окунь 18,5 82
Ставрида 18,5 119
Сазан 18,4 121
Язь 18,2 81
Кальмар 18,0 74
Скумбрія 18,0 153
Сир нежирний 18,0 96
Бринза 17,9 252
Карась 17,7 87
Оселедець 17,7 246
Морський окунь 17,6 117
Тріска 17,5 75
Печінка яловича 17,4 97
Ковбаса Любительська варено-копчена 17,3 420
Салака 17,3 119
Лящ 17,1 105
Стерлядь 17,0 122
Сніданок туриста (свинина) 16,9 206
Яловичина тушкована 16,8 231
Сом 16,8 143
Сир напівжирний 16,7 153
Хек 16,6 86
Ковбаса Українська напівкопчена 16,5 375
Свинина нежирна 16,5 259
Утятина 16,5 345
Ковбаса Полтавська напівкопчена 16,4 416
Осетер 16,4 163
Свинина 16,4 315
Баранина 16,3 202
Ковбаса Краківська напівкопчена 16,2 466
Гусятина 16,1 364
Камбала 16,1 87
Навага 16,1 73
Путасу 16,1 72
Сир знежирений 16,1 80
Фундук 16,1 706
Карп 16,0 96
Краб 16,0 68
Минтай 15,9 69
Корюшка 15,5 90
Крижана 15,5 74
Ковбасний фарш 15,2 213
Серце свиняче 15,1 89
Свинина тушкована 15,0 348
Серце яловиче 15,0 87
Нототенія мармурова 14,8 155
Мінога 14,7 165
Вугор 14,5 332
Язик свинячий 14,2 208
Сир жирний 14,0 223
Волоський горіх 13,8 647
Ковбаса Докторська варена 13,7 260
Баранячі нирки 13,6 76
Язик яловичий 13,6 163
Бараняче серце 13,5 76
Мойва 13,4 157
Макрурус 13,2 60
Вугільна риба 13,2 157
Геркулес 13,1 371
Нирки свинячі 13,0 79
Бички 12,8 144
Крупа пшенична 12,7 343
Халва тахіна 12,7 522
Яйце куряче 12,7 157
Крупа гречана 12,6 345
Ковбаса Теляча варена 12,5 316
Нирки яловичі 12,5 66
Вим’я яловиче 12,3 172
Сосиски Молочні 12,3 276
Ковбаса Любительська варена 12,2 300
Толокно 12,2 374
Крупа вівсяна 12,0 370
Пшоно 12,0 351
Сардельки яловичі 12,0 191
Сосиски Російські 12,0 219
Яйце перепелине 11,9 167
Сосиски Свинячі 11,8 324
Ковбаса Молочна варена 11,7 252
Борошно пшеничне (2-й сорт) 11,7 346
Халва соняшникова 11,6 529
Свинина жирна 11,4 489
Крупа манна 11,3 344
Макаронні вироби 11,0 348
Жито 11,0 330
Сухарі пшеничні 11,0 350
Сушки 11,0 347
Борошно пшеничне (1-й сорт) 10,6 346
Корейка сирокопчена 10,5 466
Крупа ячна 10,4 340
Борошно пшеничне (висш. сорт) 10,3 346
Ковбаса Окрема варена 10,1 228
Сардельки свинячі 10,1 332
Баранки 10,0 334
Мізки яловичі 9,5 123
Крупа перлова 9,3 341
Просо 9,1 350
Пшениця цільна 9,0 262
Сухарі вершкові 8,5 414
Крупа кукурудзяна 8,3 344
Рис 8,0 345
Здобна випічка 8,0 367
Хліб пшеничний (борошно 1-й сорт) 7,7 266
Грудинка сирокопчена 7,6 631
Згущене молоко з цукром 7,2 329
Маса сирна 7,1 345
Сирки сирні 7,1 345
Згущене молоко 7,0 137
Трепанг 7,0 37
Борошно житнє 6,9 345
Шоколад молочний 6,9 558
Миндальний торт 6,6 535
Часник 6,5 110
Боби 6,0 58
Шоколад темний 5,4 549
Курага 5,2 284
Оливки 5,2 519
Горошок зелений 5,0 75
Йогурт 1,5% жирності 5,0 47
Бісквітне тістечко з фруктовою начинкою 5,0 350
Листкове тістечко з кремом 5,0 564
Листкове тістечко з фруктовою начинкою 5,0 465
Пряники 5,0 351
Урюк 5,0 290
Бісквітний торт з фруктовою начинкою 4,7 398
Хліб житній 4,7 224
Хліб житній грубий 4,2 196
Зелена стручкова квасоля 4,0 33
Печінка тріски 4,0 610
Шипшина сушена 4,0 256
Драже фруктове 3,7 399
Петрушка (зелень) 3,7 47
Гриби підосичники (свіжі) 3,3 31
Ірис 3,3 407
Гриби білі (свіжі) 3,2 25
Майонез 3,1 625
Вафлі з жировмісними начинками 3,0 538
Вафлі з фруктовими начинками 3,0 377
Кефір нежирний 3,0 28
Цукерки шоколадні 3,0 460
Лук порей 3,0 41
Персики 3,0 286
Ряжанка 3,0 82
Вершки 10% жирності 3,0 118
Сметана 10% жирності 3,0 113
Шпинат 2,9 20
Кефір жирний 2,8 56
Молоко 2,8 58
Молоко ацидофільне 2,8 83
Простокваша 2,8 56
Вершки 20% жирності 2,8 205
Сметана 20% жирності 2,8 204
Капуста цвітна 2,5 29
Фініки 2,5 298
Хрін 2,5 75
Черемша 2,4 35
Гриби підберезники (свіжі) 2,3 32
Груша 2,3 257
Ізюм 2,3 294
Чорнослив 2,3 271
Ожина 2,0 29
Картопля 2,0 87
Редька 1,9 35
Капуста білокачанна 1,8 28
Гриби сироїжки (свіжі) 1,7 15
Цибуля ріпчаста 1,7 44
Буряк 1,7 50
Шипшина (свіжа) 1,6 102
Банани 1,5 94
Петрушка (корінь) 1,5 50
Ріпа 1,5 29
Чорноплідна горобина 1,5 54
Салат 1,5 14
Щавель 1,5 27
Горобина червона 1,4 55
Шпик свинячий 1,4 840
Лук зелений (перо) 1,3 22
Морква 1,3 34
Перець зелений солодкий 1,3 24
Перець червоний солодкий 1,3 28
Бруква 1,2 38
Полуниця, суниця 1,2 36
Редис 1,2 21
Черешня 1,1 53
Чорниця 1,1 38
Виноград 1,0 85
Лохина 1,0 34
Кизил 1,0 42
Помідори 1,0 20
Чорна смородина 1,0 36
Абрикоси 0,9 45
Апельсин 0,9 37
Гранат 0,9 50
Грейпфрут 0,9 32
Лимон 0,9 18
Морська капуста 0,9 17
Обліпиха 0,9 25
Вишня 0,8 52
Зефір 0,8 316
Малина 0,8 39
Мандарин 0,8 37
Мед 0,8 324
Морошка 0,8 30
Огірки 0,8 15
Слива 0,8 42
Брусниця 0,7 37
Інжир 0,7 58
Агрус 0,7 42
Ревінь 0,7 14
Шовковиця 0,7 53
Айва 0,6 38
Баклажани 0,6 25
Кабачки 0,6 27
Вершкове масло 0,6 748
Персики 0,6 66
Червона смородина 0,6 34
Кавуни 0,5 27
Журавлина 0,5 21
Бутербродний маргарин 0,5 744
Пастила 0,5 323
Хурма 0,5 65
Ананас 0,4 48
Груша 0,4 44
Яблука 0,4 46
Молочний маргарин 0,3 745
Топлене масло 0,3 885
Біла смородина 0,3 36
Алича 0,2 30

При відтворенні тексту Статті «Білкові продукти — таблиця вмісту білків», цілком або частково, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Ще про білки та правильне харчування:


    Мітки до статті: про їжу, таблиці


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Здорове харчування:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Збалансоване харчування - основи збалансованої дієти

    Як зменшити вживання насичених жирів - поради

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2013 Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑