Білкові продукти - таблиця вмісту білків
Всі продукти, які ми їмо, складаються з жирів, білків і вуглеводів. «Білкової їжею» можна назвати ті продукти, в яких білка багато більше, ніж в інших.
На цій сторінці:
Цінність білкової їжі
Людина з їжею повинна отримувати достатню кількість білків, так як вони їй потрібні:
-
як джерело енергії — в цій ролі крім жирів і вуглеводів можуть виступати і білки, але вкрай марнотратно їх використовувати для цих цілей.
-
для створення нових клітин — старі клітини руйнуються, і людині постійно потрібні білки для побудови нових.
-
як єдине джерело азоту — без цього хімічного елементу організм не може виробляти інші білки.
Цінність білків для людини можна визначити за легкістю їх засвоєння, складу та кількості незамінних амінокислот. Рослинні білки мають меншу цінність, а тваринні — більшу. Але, щоб повністю забезпечити організм, незамінними амінокислотами потрібно їх споживати з різних продуктів.
Брак білка в їжі веде до розщеплення тканин, коли організм змушений використовувати власний азот і білки на покриття життєво-важливих потреб. Для прикладу, це можна представити так: будівельники будують будинок, їм бракує матеріалів, і щоб робота не стояла вони розбирають вже побудовані стіни і будують з отриманих матеріалів інші.
Звичайно, нічого гарного в цьому випадку не вийде. При цьому виникне дисбаланс гормонів, порушиться робота нервової системи, відбудеться розпад м’язової тканини, буде відкладатися жир у внутрішні органи, оганізм буде заміщувати їм руйнування.
Надлишок білкової їжі також загрожує наслідками і користі не принесе, тому що це навантажує нирки і печінку продуктами розкладання білків.
У їжі яка багата на білки є ще одна важлива властивість — вона підвищує основний обмін речовин до 40%, так як вона довго перетравлюється і організм витрачає багато енергії на її засвоєння. Це означає, що жири і вуглеводи, що надійшли з їжею, будуть витрачені на забезпечення енергетичних потреб і ви не будете гладшати.
Основний обмін підвищується після надходження білкової їжі через 1,5-2 години, і триває 6-7 годин.
Таблиця вмісту білків в продуктах
Ця таблиця вмісту білків в продуктах може стати в нагоді, тим хто вирішить забезпечити свій "здоровий раціон«Достатньою кількістю білків. Продукти в таблиці розташовані в порядку зменшення його кількості.
Вміст білка в продуктах, таблиця (г білка в 100 г продукту):
Продукт
|
Білки
|
Ккал
|
Яєчний порошок |
45,0 |
544 |
Ікра пробійна осетрова |
36,0 |
235 |
Соя |
34,9 |
401 |
Сухий жовток |
34,2 |
624 |
Ікра кети зерниста |
31,6 |
250 |
Ікра осетра зерниста |
28,9 |
202 |
Ікра минтая пробійна |
28,4 |
130 |
Сервелат |
28,2 |
360 |
Гриби білі сушені |
27,6 |
211 |
Сир голландський |
27,0 |
468 |
Арахіс |
26,3 |
550 |
Сир пошехонський |
26,0 |
446 |
Молоко сухе незбиране |
25,6 |
485 |
Сир швейцарський |
25,0 |
433 |
Ковбаса Московська сирокопчена |
24,8 |
472 |
Сочевиця |
24,8 |
323 |
Ікра ляща пробійна |
24,7 |
142 |
Сир плавлений |
24,0 |
501 |
Горох лущений |
23,0 |
337 |
Ковбаса Мінська напівкопчена |
23,0 |
259 |
Сир російський |
23,0 |
497 |
Тунець |
23,0 |
101 |
Шинка |
22,6 |
278 |
Квасоля |
22,3 |
322 |
Кета |
22,0 |
138 |
Креветки |
22,0 |
97 |
Індичка |
21,6 |
197 |
Горбуша |
21,0 |
147 |
Ковбаса Любительська сирокопчена |
20,9 |
513 |
Курка |
20,8 |
164 |
Сьомга |
20,8 |
219 |
Кролик |
20,7 |
198 |
Насіння соняшнику |
20,7 |
578 |
Сніданок туриста (яловичина) |
20,5 |
175 |
Риба-шабля |
20,3 |
110 |
Конина |
20,2 |
143 |
Телятина нежирна |
20,0 |
89 |
Рибець каспійський |
19,2 |
98 |
Вугор морський |
19,1 |
93 |
Сиг |
19,0 |
143 |
Судак |
19,0 |
83 |
Телятина жирна |
19,0 |
148 |
Яловичина |
18,9 |
187 |
Палтус |
18,9 |
102 |
Минь |
18,8 |
80 |
Свиняча печінка |
18,8 |
107 |
Щука |
18,8 |
81 |
Бараняча печінка |
18,7 |
100 |
Курчата |
18,7 |
146 |
Мигдаль |
18,6 |
648 |
Сайра |
18,6 |
182 |
Річковий окунь |
18,5 |
82 |
Ставрида |
18,5 |
119 |
Сазан |
18,4 |
121 |
Язь |
18,2 |
81 |
Кальмар |
18,0 |
74 |
Скумбрія |
18,0 |
153 |
Сир нежирний |
18,0 |
96 |
Бринза |
17,9 |
252 |
Карась |
17,7 |
87 |
Оселедець |
17,7 |
246 |
Морський окунь |
17,6 |
117 |
Тріска |
17,5 |
75 |
Печінка яловича |
17,4 |
97 |
Ковбаса Любительська варено-копчена |
17,3 |
420 |
Салака |
17,3 |
119 |
Лящ |
17,1 |
105 |
Стерлядь |
17,0 |
122 |
Сніданок туриста (свинина) |
16,9 |
206 |
Яловичина тушкована |
16,8 |
231 |
Сом |
16,8 |
143 |
Сир напівжирний |
16,7 |
153 |
Хек |
16,6 |
86 |
Ковбаса Українська напівкопчена |
16,5 |
375 |
Свинина нежирна |
16,5 |
259 |
Утятина |
16,5 |
345 |
Ковбаса Полтавська напівкопчена |
16,4 |
416 |
Осетер |
16,4 |
163 |
Свинина |
16,4 |
315 |
Баранина |
16,3 |
202 |
Ковбаса Краківська напівкопчена |
16,2 |
466 |
Гусятина |
16,1 |
364 |
Камбала |
16,1 |
87 |
Навага |
16,1 |
73 |
Путасу |
16,1 |
72 |
Сир знежирений |
16,1 |
80 |
Фундук |
16,1 |
706 |
Карп |
16,0 |
96 |
Краб |
16,0 |
68 |
Минтай |
15,9 |
69 |
Корюшка |
15,5 |
90 |
Крижана |
15,5 |
74 |
Ковбасний фарш |
15,2 |
213 |
Серце свиняче |
15,1 |
89 |
Свинина тушкована |
15,0 |
348 |
Серце яловиче |
15,0 |
87 |
Нототенія мармурова |
14,8 |
155 |
Мінога |
14,7 |
165 |
Вугор |
14,5 |
332 |
Язик свинячий |
14,2 |
208 |
Сир жирний |
14,0 |
223 |
Волоський горіх |
13,8 |
647 |
Ковбаса Докторська варена |
13,7 |
260 |
Баранячі нирки |
13,6 |
76 |
Язик яловичий |
13,6 |
163 |
Бараняче серце |
13,5 |
76 |
Мойва |
13,4 |
157 |
Макрурус |
13,2 |
60 |
Вугільна риба |
13,2 |
157 |
Геркулес |
13,1 |
371 |
Нирки свинячі |
13,0 |
79 |
Бички |
12,8 |
144 |
Крупа пшенична |
12,7 |
343 |
Халва тахіна |
12,7 |
522 |
Яйце куряче |
12,7 |
157 |
Крупа гречана |
12,6 |
345 |
Ковбаса Теляча варена |
12,5 |
316 |
Нирки яловичі |
12,5 |
66 |
Вим’я яловиче |
12,3 |
172 |
Сосиски Молочні |
12,3 |
276 |
Ковбаса Любительська варена |
12,2 |
300 |
Толокно |
12,2 |
374 |
Крупа вівсяна |
12,0 |
370 |
Пшоно |
12,0 |
351 |
Сардельки яловичі |
12,0 |
191 |
Сосиски Російські |
12,0 |
219 |
Яйце перепелине |
11,9 |
167 |
Сосиски Свинячі |
11,8 |
324 |
Ковбаса Молочна варена |
11,7 |
252 |
Борошно пшеничне (2-й сорт) |
11,7 |
346 |
Халва соняшникова |
11,6 |
529 |
Свинина жирна |
11,4 |
489 |
Крупа манна |
11,3 |
344 |
Макаронні вироби |
11,0 |
348 |
Жито |
11,0 |
330 |
Сухарі пшеничні |
11,0 |
350 |
Сушки |
11,0 |
347 |
Борошно пшеничне (1-й сорт) |
10,6 |
346 |
Корейка сирокопчена |
10,5 |
466 |
Крупа ячна |
10,4 |
340 |
Борошно пшеничне (висш. сорт) |
10,3 |
346 |
Ковбаса Окрема варена |
10,1 |
228 |
Сардельки свинячі |
10,1 |
332 |
Баранки |
10,0 |
334 |
Мізки яловичі |
9,5 |
123 |
Крупа перлова |
9,3 |
341 |
Просо |
9,1 |
350 |
Пшениця цільна |
9,0 |
262 |
Сухарі вершкові |
8,5 |
414 |
Крупа кукурудзяна |
8,3 |
344 |
Рис |
8,0 |
345 |
Здобна випічка |
8,0 |
367 |
Хліб пшеничний (борошно 1-й сорт) |
7,7 |
266 |
Грудинка сирокопчена |
7,6 |
631 |
Згущене молоко з цукром |
7,2 |
329 |
Маса сирна |
7,1 |
345 |
Сирки сирні |
7,1 |
345 |
Згущене молоко |
7,0 |
137 |
Трепанг |
7,0 |
37 |
Борошно житнє |
6,9 |
345 |
Шоколад молочний |
6,9 |
558 |
Миндальний торт |
6,6 |
535 |
Часник |
6,5 |
110 |
Боби |
6,0 |
58 |
Шоколад темний |
5,4 |
549 |
Курага |
5,2 |
284 |
Оливки |
5,2 |
519 |
Горошок зелений |
5,0 |
75 |
Йогурт 1,5% жирності |
5,0 |
47 |
Бісквітне тістечко з фруктовою начинкою |
5,0 |
350 |
Листкове тістечко з кремом |
5,0 |
564 |
Листкове тістечко з фруктовою начинкою |
5,0 |
465 |
Пряники |
5,0 |
351 |
Урюк |
5,0 |
290 |
Бісквітний торт з фруктовою начинкою |
4,7 |
398 |
Хліб житній |
4,7 |
224 |
Хліб житній грубий |
4,2 |
196 |
Зелена стручкова квасоля |
4,0 |
33 |
Печінка тріски |
4,0 |
610 |
Шипшина сушена |
4,0 |
256 |
Драже фруктове |
3,7 |
399 |
Петрушка (зелень) |
3,7 |
47 |
Гриби підосичники (свіжі) |
3,3 |
31 |
Ірис |
3,3 |
407 |
Гриби білі (свіжі) |
3,2 |
25 |
Майонез |
3,1 |
625 |
Вафлі з жировмісними начинками |
3,0 |
538 |
Вафлі з фруктовими начинками |
3,0 |
377 |
Кефір нежирний |
3,0 |
28 |
Цукерки шоколадні |
3,0 |
460 |
Лук порей |
3,0 |
41 |
Персики |
3,0 |
286 |
Ряжанка |
3,0 |
82 |
Вершки 10% жирності |
3,0 |
118 |
Сметана 10% жирності |
3,0 |
113 |
Шпинат |
2,9 |
20 |
Кефір жирний |
2,8 |
56 |
Молоко |
2,8 |
58 |
Молоко ацидофільне |
2,8 |
83 |
Простокваша |
2,8 |
56 |
Вершки 20% жирності |
2,8 |
205 |
Сметана 20% жирності |
2,8 |
204 |
Капуста цвітна |
2,5 |
29 |
Фініки |
2,5 |
298 |
Хрін |
2,5 |
75 |
Черемша |
2,4 |
35 |
Гриби підберезники (свіжі) |
2,3 |
32 |
Груша |
2,3 |
257 |
Ізюм |
2,3 |
294 |
Чорнослив |
2,3 |
271 |
Ожина |
2,0 |
29 |
Картопля |
2,0 |
87 |
Редька |
1,9 |
35 |
Капуста білокачанна |
1,8 |
28 |
Гриби сироїжки (свіжі) |
1,7 |
15 |
Цибуля ріпчаста |
1,7 |
44 |
Буряк |
1,7 |
50 |
Шипшина (свіжа) |
1,6 |
102 |
Банани |
1,5 |
94 |
Петрушка (корінь) |
1,5 |
50 |
Ріпа |
1,5 |
29 |
Чорноплідна горобина |
1,5 |
54 |
Салат |
1,5 |
14 |
Щавель |
1,5 |
27 |
Горобина червона |
1,4 |
55 |
Шпик свинячий |
1,4 |
840 |
Лук зелений (перо) |
1,3 |
22 |
Морква |
1,3 |
34 |
Перець зелений солодкий |
1,3 |
24 |
Перець червоний солодкий |
1,3 |
28 |
Бруква |
1,2 |
38 |
Полуниця, суниця |
1,2 |
36 |
Редис |
1,2 |
21 |
Черешня |
1,1 |
53 |
Чорниця |
1,1 |
38 |
Виноград |
1,0 |
85 |
Лохина |
1,0 |
34 |
Кизил |
1,0 |
42 |
Помідори |
1,0 |
20 |
Чорна смородина |
1,0 |
36 |
Абрикоси |
0,9 |
45 |
Апельсин |
0,9 |
37 |
Гранат |
0,9 |
50 |
Грейпфрут |
0,9 |
32 |
Лимон |
0,9 |
18 |
Морська капуста |
0,9 |
17 |
Обліпиха |
0,9 |
25 |
Вишня |
0,8 |
52 |
Зефір |
0,8 |
316 |
Малина |
0,8 |
39 |
Мандарин |
0,8 |
37 |
Мед |
0,8 |
324 |
Морошка |
0,8 |
30 |
Огірки |
0,8 |
15 |
Слива |
0,8 |
42 |
Брусниця |
0,7 |
37 |
Інжир |
0,7 |
58 |
Агрус |
0,7 |
42 |
Ревінь |
0,7 |
14 |
Шовковиця |
0,7 |
53 |
Айва |
0,6 |
38 |
Баклажани |
0,6 |
25 |
Кабачки |
0,6 |
27 |
Вершкове масло |
0,6 |
748 |
Персики |
0,6 |
66 |
Червона смородина |
0,6 |
34 |
Кавуни |
0,5 |
27 |
Журавлина |
0,5 |
21 |
Бутербродний маргарин |
0,5 |
744 |
Пастила |
0,5 |
323 |
Хурма |
0,5 |
65 |
Ананас |
0,4 |
48 |
Груша |
0,4 |
44 |
Яблука |
0,4 |
46 |
Молочний маргарин |
0,3 |
745 |
Топлене масло |
0,3 |
885 |
Біла смородина |
0,3 |
36 |
Алича |
0,2 |
30 |
При відтворенні тексту Статті «Білкові продукти — таблиця вмісту білків», цілком або частково, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Ще про білки та правильне харчування:
Мітки до статті: про їжу, таблиці
|
Головні розділи сайту: |
|
Останні статті цього розділу
про Здорове харчування: |
|
Цікаві матеріали цього розділу: |
|
|
|