Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Дієта від інсульту - дослідження Стокгольмських вчених





Стокгольмські вчені прийшли до висновку що люди, які віддають перевагу низькокалорійним молочним продуктам рідше страждають від інсульту, ніж ті, хто вживає жирні сири, йогурти та інші жирні продукти з молока.

Повідомляє Американський журнал асоціації кардіології (American Heart Association).

На цій сторінці:

Низькокалорійні молочні продукти від інсульту

Молочні продукти від інсульту

В експерименті, який тривав 10 років, брали участь близько 75 000 чоловік вікової категорії від 45 до 83 років. До обстеження у них не було виявлено хвороб серця, випадків інсульту і пухлин. Добровольці відповідали на 96 запитань присвячених їх раціону харчування. Після анкетування їх розділили по прихильності до жирної їжі на 8 груп. У першу групу потрапили люди, які не споживають їжу високої жирності, а в останній виявилися ті, хто вживає її кожен день по 4 порції.

За результатами спостережень вчені виявили, що у 4089 чоловік стався інсульт (у 2409 чоловіків і у 1680 жінок). В ході досліджень з’ясувалося, що ті хто споживають маложирную їжу мають на 12% менше шансів отримати інсульт.

Такий коментар дала керівник експерименту С. Ларссон (S. Larsson):

«Це масштабне дослідження розглядає взаємозв’язок між вживанням низькокалорійних, висококалорійних та дієтичних продуктів з ризиком виникнення інсульту. Якщо в раціоні переважають продукти з низьким вмістом жиру, то ризик виникнення інсульту у них буде нижчим, до того ж в цілому покращиться стан здоров’я ».

Кава від інсульту у жінок

Раніше С. Ларссон в інших тривалих масштабних дослідженнях які почалися в 1997 р. показала, що щоденне регулярне вживання кави в кількості від двох чашок, також зменшує ризик виникнення інсульту.

Що міститься корисного в каві

В одній чашці кави, в яку не клали цукор, майже немає калорій.

При цьому вона містить:

  • 0,29 г білка;
  • 0,22 г вуглеводів;
  • 0,07-0,12 мг кофеїну — (залежить від сорту кави і способу приготування).

Є в чашці кави і вітаміни. Так, наприклад, вітаміну PP міститься від 5 — до 20% денної норми.

З мінералів — в 100 г напою міститься:

  • 5 мг кальцію,
  • 7 мг фосфору,
  • до 9 мг калію,
  • 2 мг заліза.

 

Корисно знати що — 5 чашок кави забезпечать Вас (від норми на добу):

  • 26% калію,
  • 12% магнію,
  • 10% заліза і марганцю.

Містяться в каві і антіооксіданти, такі як: хлорогенова та кофеїнова кислоти.

Дієта від інсульту

Щоб уникнути інсульту, бажано, більше споживати продуктів що містять магній (листові овочі, горіхи, кунжут, боби), до такого відкриття прийшли учені з Стокгольма. Основою цього твердження послужили експериментальні дослідження, в яких взяли участь понад 250 000 добровольців. Детальну інформацію про це дослідження можна знайти в American Journal of Clinical Nutrition.

Магній та інсульт

С. Ларссон, керівник експерименту коментує — «Кількість магнію, споживаного людиною, обернено пропорційно ймовірності інсульту у людини, зокрема ішемічного».

Вивчивши отриману інформацію, С. Ларссон встановила, що з числа тих добровольців що брали участь, перенесли інсульт саме в цей час лише 3% учасників, що склало більше 6000 чоловік. Це дало підставу вважати, що зайві 100 мг магнію, що приймаються щодня з їжею, знижують більш ніж на 9% ризик ішемічного інсульту.

Крім того була визначена оптимальна норма споживання магнію в день для людей яким виповнилось понад 31 рік.

Норма споживання магнію склала:

  • для чоловіків — 420 мг в день;
  • для жінок — 320 мг в день.

Як джерело магнію вчені використовували тільки натуральні продукти і прагнули виключити фактори, такі як спадковість чи присутність важких захворювань, тому вони все ще не можуть стверджувати однозначно, що саме магній в чистому вигляді захищає людину від інсульту.

Продукти що містять магній

80-90% людей у сучасних умовах страждають від нестачі магнію. У зв’язку з цим час від часу необхідно влаштовувати дієти з підвищеним вмістом продуктів, в яких багато магнію. Для такої дієти немає необхідності купувати дорогі продукти, тому що найбільше його міститься саме в доступних і дешевих, таких як:

  • кунжут,
  • горох,
  • квасоля,
  • кавун,
  • шпинат,
  • горіхи,
  • халва,
  • пшенична і гречана крупи.

При відтворенні тексту статті «Дієта і продукти від інсульту — дослідження Стокгольмських вчених», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Ще кілька цікавих статей про дієти і схуднення:


    Мітки до статті: здоров'я, про їжу


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Здорове харчування:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Збалансоване харчування - основи збалансованої дієти

    Як зменшити вживання насичених жирів - поради

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑