Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Правильне харчування у профілактиці онкологічних захворювань





На цій сторінці:

— Не секрет, що в усьому світі відбувається зростання числа онкологічних захворювань. Чи пов’язано це тільки з погіршенням екологічної обстановки, або сама людина може щось зробити для профілактики, змінити свій спосіб життя?

— Звичайно, зменшення вмісту в повітрі і воді канцерогенів, стимулюючих зростання пухлин, — завдання загальносвітового масштабу. Однак людина і сам може змінити спосіб життя, щоб зменшити ризик виникнення пухлин. Канцерогенні фактори діють не миттєво, їх ефект настає іноді через багато років.

Паління та інші канцерогенні фактори

Тому заяви типу: «Я палю — і ніяких наслідків» — дуже необачні. Канцерогенні речовини, які потрапляють в організм при палінні, зберігаються в ньому десятки років. Ось чому часто важко визначити для кожної людини шкідливість того чи іншого продукту, проте доцільність деяких рекомендацій перевірена медициною на клінічному досвіді. Насамперед, це стосується харчування.

Роль харчування в профілактиці онкозахворювань

Останнім часом медики спостерігають зростання ракових захворювань кишечника, причому особливо виражений цей процес в розвинених країнах.

Судіть самі:

  • в американському штаті Коннектикут на рак ободової кишки захворюють приблизно 58 чоловік зі 100 тисяч населення;
  • в африканській країні Сенегал — всього 1-3 випадки захворювання на 100 тисяч осіб;
  • Росія знаходиться десь посередині: захворюваність раком кишечника досягає 8 осіб на 100 тисяч населення.

За останні роки число хворих на рак товстої кишки стрімко зростає, приблизно на 7 відсотків на рік. У чому причина? Фахівцям вона абсолютно зрозуміла — зміна стилю харчування. Зменшення в раціоні рослинної їжі і збільшення споживання тваринних жирів сприяють концентрації жовчних кислот у вмісті кишечника. А це, як показали дослідження, збільшує ризик розвитку як доброякісних, так і злоякісних пухлин.

Шкода імпортних продуктів і сучасного харчування

У нашу країну зараз хлинув потік імпортних продуктів, серед яких багато концентратів, що піддавалися спеціальній переробці, щоб вони були смачніші і зручніші у приготуванні, серед забезпечених людей збільшилося споживання ковбас, вершкового масла, шинки. В результаті в раціоні значно скоротилася кількість клітковини, якої багато в чорному хлібі, свіжих овочах, рисі та інших крупах.

Вживання м’ясних консервів, концентрованих соків посилює шкідливість «сучасного» харчування, характерного для регіонів з високим рівнем захворювання на рак товстої кишки — США, Канади, Європи, Нової Зеландії. Недарма рак товстої кишки називають «раком багатих». Цікаво, що японці, які живуть в Америці, якщо вони дотримуються своєї традиційної кухні (багато рису, риби і овочів і зовсім небагато м’яса і тваринних жирів), хворіють на рак товстого кишечника значно рідше. Якщо ж вони «перебудувалися» на американський тип харчування, захворюваність серед них так само висока, як серед американців.

При виробництві концентрованих, зручних для приготування продуктів використовуються різноманітні консерванти та харчові добавки, що поліпшують смак і колір. Все це неминуче призводить до накопичення в організмі канцерогенів — шкідливих речовин, що допомагають розвитку раку. Брак грубої клітковини сприяє хронічним закріпам, при яких всі ці шкідливі речовини не виводяться з організму, а продовжують накопичуватися в кишечнику і тривалий час несприятливо впливають на його слизову оболонку. Закріпи поглиблюються недоліком руху, від якого нерідко страждають жителі розвинених країн з їх культом автомобільного транспорту. Виходить замкнуте коло.

Що робити, як правильно харчуватися

Щоб вирватися із замкнутого кола, насамперед потрібно скоротити вживання м’яса і тваринних жирів. Не варто повністю відмовлятися від м’ясної їжі, м’ясо — цінний поживний продукт, який досить важко чимось замінити без шкоди здоров’ю. Але ми, в основному, їмо його дуже багато — достатньо 30-50 г на день. Не варто замінювати м’ясо ковбасою, сосисками — харчова цінність їх невелика, а шкідливих добавок і барвників у них більш ніж достатньо.

Нехай на вашому столі якомога частіше з’являються:

  • морква,
  • буряк,
  • капуста,
  • яблука,
  • кабачки,
  • баклажани,
  • гарбуз,
  • ріпа,
  • бруква.

Свіжі овочі забезпечать вас необхідними вітамінами і мікроелементами, а також дадуть хорошу роботу кишечнику по переварюванню клітковини.

Вітаміни групи В, а також аскорбінова кислота, вітаміни Е і А гальмують утворення в організмі речовин, які сприяють зростанню пухлин. А ось алкогольні напої, і в першу чергу пиво, збільшують ризик розвитку пухлин товстої кишки.

Корисні різні рослинні олії, від твариних краще відмовитися зовсім. Одним з головних страв у вашому раціоні повинна стати каша — найкраще вівсяна, але можна чергувати її з гречаною, рисовою, пшоняною та іншими. Звичайна каша, якщо це не пластівці і мюслі, які присмажуються для додання їм смаку. Саме каша, з’їдена на сніданок, особливо вівсянка, сприятливо діє на кишечник, сприяє його правильному і регулярного спорожненню, перешкоджає розвитку пухлин.

Якщо у вас є схильність до закрепів, виключіть з раціону:

  • міцний чай,
  • каву,
  • шоколад,
  • відварений рис,
  • манну кашу,
  • білий здобний хліб.

Вельми корисні:

  • вінегрет з рослинним маслом,
  • салати із сирої капусти, моркви та яблук,
  • кисломолочні продукти,
  • зелень,
  • кріп.

Не слід забувати і про гарне фізичне навантаження, яке допомагає зберігати тонус кишечника, підвищує імунітет і опір організму до інфекцій. Все це разом з відмовою від куріння і алкоголю і є надійною основою профілактики виникнення пухлин.

За матеріалами відповідей співробітника відділення проктології Онкологічного наукового центру Російської академії медичних наук, доктора медичних наук Ю. М. Тимофєєва редакції журналу «Наука і життя».

При відтворенні тексту статті «Харчування у профілактиці онкологічних захворювань», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Кілька статей схожої тематики:

  • Збалансоване харчування — основа збалансованої дієти — дотримуючись збалансованої дієти забезпечується надходження точної і необхідної кількісті поживних речовин.
  • Що повинно входити в раціон харчування та від чого слід відмовитися — змінюючи раціон, можна поповнити нестачю речовин і вітамінів, запобігти розвитку хвороб.

      Мітки до статті: здоров'я, про їжу, шкода


      
      Головні розділи сайту:
    • Останні статті цього розділу
      про Здорове харчування:

    • Цікаві матеріали цього розділу:

      Збалансоване харчування - основи збалансованої дієти

      Як зменшити вживання насичених жирів - поради

      Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
         © 2012-2014 - Просто Про їжу
       
      ↑ Вгору ↑