Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Розвиваємо харчову інтуїцію - 5 способів





Ваша кішка відмовляється їсти ковбасу з найближчого супермаркету? Не дивно. Тварини інстинктивно вибирають собі їжу, керуючись харчової інтуїцією. Глутамат та інші підсилювачі смаку, фарбники і ароматизатори, модифікована соя, абсолютно не потрібні, а часто і шкідливі організму.

На цій сторінці:

5 простих способів розбудити харчову інтуїцію

Ми можемо налаштуватися на правильні харчові звички, потрібно лише дотримуватися всього п’яти дуже простих правил наведених нижче.

Харчова інтуїція

1. Більше рухайтесь

М’язам потрібні речовини, які активують внутрішньоклітинні процеси, а також мінерали, вітаміни і т. ін. Цих речовин дуже мало у звичній солодкій та жирній їжі, але їх достатньо в рослинних продуктах.

Наш організм розумний, і він чудово знає що йому потрібно! Тому, як тільки ви почнете регулярно навантажувати його фізично, організм сам попросить у вас живий йогурт, свіжі овочі, фрукти та інші корисні продукти.

Порада: щоб з овочів в салатах засвоювалися всі вітаміни, багато з яких жиророзчинні, заправляйте свіжоприготовані салати невеликою кількістю оливкової олії з лимонним соком.

2. Обмежте вживання солодкого

Надлишок глюкози в їжі — це прямий шлях до відключення харчової інтуїції. Але зовсім відмовлятися від солодкого щоб знизити рівень сахару в крові, не варто — мозку глюкоза потрібна. А щоб змусити себе не тягнутися за ще одним шматочком торта або шоколаду, можна перебити солодкий смак у роті зеленим чаєм або шматочком імбиру. Вони очистять смакові рецептори, освіжать ваше смакове сприйняття, і на деякий час послаблять тягу до солодкого.

3. Позбавте організм від сміття

Дим від сигарет і палаючої пластмаси, задушливе повітря в приміщенні, вихлопні гази, викиди підприемств та інші шкідливі фактори, здатні відключати харчову інтуїцію, так само як і вживання смажених і копчених продуктів. Харчова інтуїція в забрудненому організмі працює не правильно, проявляючи тягу до копчених реберець і до картоплі-фрі.

Порада: щоб розбудити харчову інтуїцію, позбудьтеся від шкідливих звичок в харчуванні і придбайте правильні. Проведіть очищення організму соками або іншими методами.

4. Слухайте свій організм

Наведемо кілька прикладів:

  • якщо раптом потягнуло на солоне — це може говорити про брак хлоридів або про зневоднення;
  • дуже хочеться квашених продуктів, капусти або помідорів з бочки — швидше за все у вас ослаблений імунітет або є дисбактеріоз;
  • постійно хочеться солодкого, скільки б ви його не з’їли — можливо у вас недолік фосфору або хрому;
  • нестерпно захотілося молочних продуктів — можливо не вистачає організму кальцію;
  • захотілося чогось кислого або гострого — можливо варто харчуватися більш різноманітно, тому що ваша звичайна їжа, швидше за все, складається з молока, відвареного м’яса, риби та картоплі;
  • несподівано захотілося вівсяних пластівців, гречки або рису — швидше всього з’явився брак заліза.

Порада: складіть два списки продуктів, улюблені і ті, які категорично не подобаються. Проаналізуйте склад продуктів, способи їх приготування і спробуйте зрозуміти, чому одні продукти ви їсте із задоволенням, а інші уникаєте. Вчіться вловлювати логіку у ваших харчових перевагах, щоб навчитися розуміти себе.

5. Їжте просту їжу

Прислухайтеся до себе і аналізуйте свої бажання. Якщо хочеться м’яса, тут все ясно, організму потрібні білки та енергія. А що робити, якщо в рот так і проситься шматочок копченої ковбаси, нашпигованою глутаматом та димом від процесу копчення, а ще гірше — «рідким димом»? Організм не може хотіти ковбаси, але через велику кількість в ній підсилювачів і «змінників» смаку, ковбаса видається нам дуже смачною і часто замінює м’ясо в нашому повсякденному раціоні.

Складених з декількох продуктів, специфічно оброблених або особливим чином приготованих продуктів, наприклад, таких як тістечко, торт, чізбургер, картопля-фрі або чіпси в природі немає, тому, здоровий організм, їх ніколи не попросить. Природа не наділила нас здатністю хотіти такі продукти, тому що вони стали з’являтися на нашому столі відносно недавно.

Порада: щоб розбудити харчову інтуїцію і зникла залежність від «шкідливої ​​їжі», почніть більше вживати тільки прості і натуральні продукти і страви.

При відтворенні тексту статті «Розвиваємо харчову інтуїцію — 5 простих способів», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Ще кілька цікавих статей про правильне харчування:


    Мітки до статті: здоров'я


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Здорове харчування:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Збалансоване харчування - основи збалансованої дієти

    Як зменшити вживання насичених жирів - поради

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑