Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Страви, корисні та смачні





Харчування — один з найважливіших факторів здоров’я людини і її правильного фізичного розвитку. Внесок харчування в підтримку здоров’я людини переоцінити неможливо. Їжа, потрапляючи в організм, виконує безліч важливих функцій. Перш за все, їжа — це джерело енергії, за рахунок якої ми живемо, здійснюємо розумову рухову активність, підтримуємо постійну температуру тіла, синтезуємо нові речовини. Саме тому важливо знати, як правильно харчуватися.

На цій сторінці:

Навіщо харчуватися правильно (відео)

Їжа — це скриня будівельних елементів для нашого організму, які постійно оновлюються. І це оновлення відбувається на абсолютно різних рівнях: від молекули, клітин до тканин і органів. Нові структури нашого організму утворюються в основному з тих речовин, які ми отримуємо з продуктами харчування.

Також їжа служить джерелом вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин. Не зважаючи на їх невелику кількість у нашому організмі, вони виконують величезну функцію в його життєзабезпеченні. Вони регулюють наш обмін речовин, беруть участь у кровотворенні, синтезі ферментів і гормонів, підвищують опірність організму до різних захворювань.

Організм людини володіє універсальною властивістю — максимально пристосовуватися до навколишніх умов життя. Однак, тривало недоодержуючи основні компоненти харчування, організм працює в екстреному режимі. Цей період може ніяк не позначатися тривалий час на самопочутті людини. Однак, резерви організму не безмежні. З часом це призведе до розвитку різних захворювань, які багато в чому пов’язані з порушенням у харчуванні. Саме тому необхідно приділяти посилену увагу раціональному харчуванню.

Найкорисніші страви

Дослідники провели експеримент, в ході якого з’ясували, яка їжа корисна з того набору продуктів, що пропонується в магазинах.

Для цього було відібрано 4000 найменувань. Після попереднього відбору список скоротився до 222 позицій. Саме ці продукти, на думку дослідників, мають під собою наукову основу корисності.

На першому місці списку знаходиться терин зі свіжою і копченою сьомгою — вона містить жир омега-3 і докозагексаєнову кислоту, корисну для артерій, серця і мозку. Після цього можна покуштувати салат зі свіжих овочів з оливковою олією холодного віджиму, що потрібно для регулювання рівня холестерину в крові.

Крім цього, корисна куряча запіканка з сочевицею і овочами. Страва містить протеїн, який допоможе в створенні м’язової маси, а вітамін B3 в чечевиці допомагає зменшити втому і поліпшити розумову діяльність.

В якості десерту, на думку вчених, підійде бланманже на основі живого йогурту з волоськими горіхами і соусом зі смаком карамелі, що не містить цукру. Страва сприяє травленню, корисна для зубів і регулювання рівня вмісту в крові глюкози. Горіхи в ній допомагають поліпшити еластичність кровоносних судин.

А для холодних днів або ночей передбачений густий шоколадний напій із вмістом мелатоніну, який допоможе заснути.

Прості способи, як зробити ваш раціон більш корисним

Корисні страви проти некорисних
  1. Замініть чіпси печеною картоплею. Те, що більшість дітей і дорослих обожнюють чіпси, є чистою правдою. Замініть їх на шматочки печеної картоплі. Вони дуже схожі на картоплю фрі, але набагато корисніші. Та й що вже тут кривити душею — набагато смачніші, якщо правильно приготувати! Ще одним приємним бонусом є те, що картопля для цієї страви не потребує чищення, її слід лише помити, порізати на скибки і поставити в духовку.
  2. Замініть пакет соку свіжими фруктами. Хоча сік в пакетах зручний, він далекий від того, що прийнято називати свіжовичавленими фруктами. Витратьте вранці пару хвилин, щоб нарізати свіжих фруктів. Малина та інші ягоди, напевно, додадуть смаку до будь-якої каші, а головне такий сніданок приноситиме лише користь!
  3. Замініть газовану солодку воду більш корисними напоями. Неперевершеним за своїми цілющими властивостями залишається зелений чай. Корисними також є свіжовичавлені соки з овочів та фруктів. Якщо ж ви не можете відмовитись від солодкої газовки, то, як варіант, ви можете вичавити апельсин і розбавити його мінеральною водою — вийде та сама газована вода, тільки набагато корисніша!
  4. Їстівне лего. Якщо ви не знаєте, як змусити вашу дитину їсти корисні продукти замість солодощів та фаст-фуду, то дозвольте дитині пограти з їжею: покладіть крекери, шинку, сир, нарізані кружальцями огірки або будь-які інші інгредієнти, щоб дитина могла «сконструювати» сніданок на свій розсуд.
  5. Просто додайте соус!Більшість людей надає перевагу м’ясним і менш корисним стравам над овочами, які просто необхідні для нормального функціонування організму. Чудовий спосіб зробити овочі по-справжньому смачними — порізати їх на бруски і приготувати соус, наприклад соус з йогурту з травами!

Рецепт соусу з йогурту та з травами:

  • 1 несолодкий йогурт
  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 1 зубчик часнику, подрібненого
  • 1 столова ложка рубаного свіжого базиліка
  • 1 столова ложка подрібненої свіжої м’яти
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/4 чайної ложки перцю
  • 1 огірок очищений і натертий (або дрібно порізаний)

При відтворенні тексту cтатті «Страви: корисні та смачні», цілком або частин, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.

Добірка статей про страви, смачні та корисні

Які ж страви корисні? Це не може не хвилювати тих кому своє здоров’я і здоров’я близьких не байдуже. Здоровий спосіб життя, актуальний зараз як ніколи, а їжа в ньому займає далеко не останнє місце.

Матеріали з цього розділу — спроба знайти відповідь на запитання: «Які страви корисні», виходячи з останніх відомих результатів і досліджень у цій області.



Цікаві Статті про корисні та смачні страви:

    • Овочевий суп: смачний та корисний
      Суп - смачна та корисна страва, якою ще з дитинства нас годували наші мами, піклуючись та дбаючи про нас. Легкий овочевий суп - чудовий обіддля тих, хто хоче дати відпочиное своєму шлунку після святкових важких страв. Про те, як приготувати корисну та смачну страву, а також яким має бути овочевий суп для дітей читайте у статті.
    • Приготування дитячого пюре і супу-пюре
      Турбуючись про здоров'я своїх дітей, ми завжди намагаємось обрати для них усе найкраще. Таким "найкращим" можуть стати корисні овочеві супи та фруктові супи-пюре, наповнені вітамінами та корисними мікроелементами. Як приготувати вдома абсолютно безпечну та поживну страву для вашого малюка, читайте у статті.
    • Худнемо смачно: дієтичні башточки з маринованого буряка та з козячим сиром
      Для тих, хто прагне скинути зайві кілограми та для тих, хто просто стежить за своїми формами представляємо рецепт простої та ефективної страви: башточки з маринованого буряка та козячого сиру. Читайте та пробуйте на власних кухнях цей рцепт.
    • Лікування супами - суп для схуднення, очищення, імунітету
      Користь супів переоцінити важко. Це чудовий та ефективний засіб у боротьбі з зайвою вагою, відмінний помічник у виведенні шкідливих речовин з організму, а також незамінний охоронець нашого імунітету. Читайте більше про супи у статті та дізнавайтесь, як готувати їх різні види, залежно від призначення.
    • Ячна каша для дітей: користь і 2 рецепти
      Ячна каша - відмінне поєднання неперевершеної користі та низької ціни. Якщо ви дбаєте про здоров'я своєї дитини, то неодмінно маєте навчитися готувати таку страву. Представляємо до вашої уваги два прості рецепти приготування смачної та корисної ячної каші.
    • Шарлотка з яблуками в мультиварках Panasonic, Redmond та Moulinex
      Шарлотка з яблуками найпопулярніший і найулюбленіший пиріг який дуже просто готується. Задоволення від власноруч приготованої яблучної шарлотки буде не меншим, ніж від складного екзотичного десерту. Багато хто готує вдома цей повітряний десерт в духовці або навіть у мікрохвильовці. Але найбільш смачна і ніжна вона виходить у мультиварці.
    • Як приготувати рибу в духовці: добірка смачних рецептів і важливих порад
      Добірка смачних відеорецептів і важливих порад як приготувати рибу. Запікання риби в духовці давній і найбільш корисний способ приготування. Запікання дозволяє повністю розкрити смак і зберегти корисні властивості. При запіканні рибу готують над вогнем або в духовці.

Мітки до статті: користь, страви



Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Корисні та смачні Страви:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
       Про їжу просто | Карта сайту
    © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑