Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Як приготувати рибу в духовці





На цій сторінці:

Запікання риби, в т.ч. і в духовці — давній і один з найбільш корисних способів приготування. Запікання дозволяє повністю розкрити смак риби і зберегти більшість її корисних властивостей. Рибу можна приготувати в будь-якому посуді, під кришкою і без, але при запіканні її готують не в посуді, а просто розміщують над вогнем. Ми говоримо, що «шашлик смажиться», але це невірно. Він запікається.

Запечений в духовці лосось

Запечений в духовці лосось. Шкіра захищає ніжне м’ясо від жару і тримає вологу.

Що таке запікання

Запікання — один з дев’яти основних кулінарних процесів (поряд з варінням, тушкуванням і смаженням).

Запікання ділиться на три види:

  • відкрите (обпалення),
  • закрите,
  • стисле.

Закрите запікання може бути:

  • під кришкою,
  • герметичне,
  • в фользі,
  • в природній оболонці (риба цілком, в лусці).

Вогонь або вугілля при запіканні розташовані внизу, а предмет запікання (риба) — розташовується вище вогню в підвішеному стані, на шампурі або на решітці. Якщо предмет що запікається знаходиться в посуді, то — тільки в духовці, і тоді вогонь діє через нагрів навколишнього повітря.

При короткому запіканні запікається лише верхня частина вже готового продукту. Готова, або майже готова страва закладається у відкритий посуд тонким шаром на 20-40 секунд в духовку, для заколіровування, придбання хрусткої скориночки і остаточної готовності.

На вугіллі і на відкритому вогні можна запекти все, що завгодно, але простіше це робити в духовці. Підготували продукти, засунули їх в духовку і забули. Хіба що таймер включили, щоб нагадав перевірити страву.

Про користь запеченої риби

Запечена риба добре засвоюється організмом, в ній зберігається більшість корисних речовин, тому вона може стати незамінним інгредієнтом дієтичного та дитячого харчування. При запіканні вона готується без додавання жирів, а свій зайвий жир йде, це робить блюдо менш калорійним (корисно при схудненні), але риба сухою не стає.

Регулярне, але помірне вживання рибних страв знижує ризик виникнення багатьох захворювань, а відмінні смакові якості приготовленої в духовій шафі риби роблять її основою багатьох рецептів.

Корисно знати:
за вмістом білків і поживних речовин риба може скласти конкуренцію кращим сортам м’яса. Наприклад, судак по харчовій цінності перевершує курятину, а сазан — яловичину.

Запікання риби

Правильно запікати рибу в духовці, на жаль, вміють далеко не всі. Щоб приготувати її в духовці смачно потрібно дотримуватися кількох простих правил (поради нижче). Аромат, що виходить від запеченої риби, обов’язково збере до столу всіх домочадців. А що подати до риби: різотто, кабачки з сиром, або гарнір з картоплі з часником — вирішувати Вам.

Запечена в духовці риба

30 хвилин у духовці і запечена риба готова, сідайте снідати будь ласка.

Яку рибу можна запікати

Запікати можна будь-яку рибу, навіть заморожену. Рекомендується запікати рибу цілу, не чищену (з головою, хвостом і плавниками, без розрізів і проколів). Порода риби не має значення, підійде та, яка Вам більше подобається за смаком.

Трохи про посуд

Не в останню чергу смак страви залежить від посуду. Необхідно пам’ятати, що готувати рибу в духовці можна в глиняному, емальованому або чавунному посуду. Алюмінієві або інші металеві сковороди і листи можуть додати рибі сірий відтінок і погіршать аромат і смак, а також посприяють руйнації багатьох корисних речовин. Переважно для готування або запікання потрібно вибирати глибший посуд, але невеликого розміру (пропорційно з величиною риби).

Як вибрати і підготувати рибу для запікання

Від правильного вибору риби для запікання в духовці залежить багато чого. Якщо Вам потрібна для страви не чищена ціла риба, то зверніть увагу на таке:

  • потрібно відібрати свіжу, велику рибину;
  • вона повинна бути з блискучою, гладкою, трохи вологою лускою;
  • зябра повинні бути чистими, без слизу, у свіжої риби вони яскраво-червоні, у залежаної — бляклі;
  • свіжа риба щільна на дотик, черевце не повинно бути деформованим або роздутим;
  • очі у свіжої риби — прозорі;
  • рибний запах не повинен бути неприємним, з сторонніми відтінками.

Як запікати рибу

Отже, риба для запікання обрана. Що ж далі? Готується риба досить швидко — в цьому полягає ще один великий плюс продукту та процесу. Запікати рибу можна цільною тушкою або розділити на порційні частини. Зміниться тільки час приготування.

Природна оболонка зберігає герметичність риби. Тому в цьому випадку вся підготовка риби до запікання полягає в тому, щоб вимити її і натерти сіллю. Риба збереже всі свої смакові та поживні властивості.

Риба підготовлена, тепер залишилося її покласти на лист і помістити вище в духовку.

Якщо коротко, то процес запікання риби в духовці зводиться до наступного: підготовлену рибу укладають в посуд, змащений невеликою кількістю жиру, і поміщають в попередньо розігріту до 160-250 градусів (залежить від величини і виду риби) духовку.

  • Якщо риба товста і велика, то її запікають хвилин 15-20 на одному боці, а потім на іншому.
  • Плоска риба зазвичай запікається за 25 хвилин без перевертання.

Визначити готовність риби можна двома способами:

  • По затверділій скоринці можна постукати виделкою або ножем. Звук буде дзвінким.
  • Візуальний спосіб — сіль висохне і пожовтіє.

Вийнявши рибу з духовки, її укладають на обробну дошку охолонути хвилин 10. А тепер — відламати їй голову і обережно зняти запечену кірку з одного боку. Вийняти обережно нутрощі (вони самою природою загорнуті в спеціальну плівку) і укласти рибу на блюдо очищеною стороною. Зняти кірку яка залишилася.

Якщо ви не хочете видаляти рибну тельбуху після готування, рибу заздалегідь слід очистити від луски, випатрати, ретельно вимити й обсушити паперовим рушником. А ще можна купити очищену і розрізану в магазині.

Виймати з риби нутрощі потрібно обережно. Жовчний міхур слід видаляти акуратно, але навіть якщо він все-таки лопне — не страшно, буде досить добре вимити рибу під струменем холодної води. Відрізати голову, плавники та хвіст — Ваша особиста справа. Але якщо голову залишаєте, видаліть очі і зябра.

Підготовлену тушку слід зовні і зсередини натерти сіллю і меленим чорним перцем, і залишити «всіліватися» на деякий час.

Тепер ви маєте простір для фантазії:

  • Укласти рибу на деко або в будь-яку форму для запікання, полити лимонним соком, обкласти цибулею і змастити майонезом або сметаною. Поставити в духовку на ті ж 25-30 хвилин і забути до дзвінка таймера.
  • Загорнути рибу в алюмінієву фольгу, попередньо змастивши її маслом, щоб риба до неї не прилипала. І також полити лимонним соком, додати овочі для гарніру (солодкий перець, морква, печериці та ін., обкласти пряною зеленню). І знову — в духовку.

Також можна запекти рибу по одному з наведених нижче рецептів.

Рецепти, як приготувати рибу в духовці

Як приготувати рибу в духовці так, щоб будь-хто попросив добавки — дізнайтеся нижче. Любителі риби оцінять ці рецепти по достоїнству.

Запечений короп у фользі з овочами

Запечений у фользі в духовці короп фарширований овочами, просто і смачно.

У цьому відео:

  1. Коропа вагою 1,3 кг, помили, вибрали нутрощі, витерли сухим рушником.
  2. Тепер будемо його маринувати. Беремо харчову фольгу, складаємо її вдвічі, кладемо на неї коропа, перчимо і солимо за смаком морською сіллю з обох боків і в серединці. Посипаємо розмарином, базиліком, а також приправою для риби.
  3. Тремо на тертушці дві морквини середнього розміру і ріжемо 1,5 цибулини. Змішуємо цибулю з морквою, солимо, перчимо і додаємо майонез. Фаршируємо сумішшю черевце коропа.
  4. Збризгуємо рибу соком лимона і замотуємо її у фольгу.
  5. Відправляємо коропа в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5-2 години.

Запечений в духовці сазан під овочами зі сметаною

Запечена в духовці риба це фантастика, а сазан запечений з овочами — сама досконалість. Як приготувати рибу? Що покласти для начинки? В цьому відеорецепти відповіді на ці та інші питання.

Найсмачніша запечена риба — це сазан в духовці з овочами.

Нам знадобиться:

  • сазан — 1 шт. (2,5-3 кг);
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • перець болгарський — 2 шт.;
  • сметана — 100 гр.;
  • цибуля зелена — 1 пучек;
  • зелень кропу і петрушки — 1 пучок;
  • сіль, перець, приправа для риби — за смаком.

Приготування:

  1. Чистимо, миємо й витираємо паперовим рушником рибу, розрізуємо з середини у хребта.
  2. Посипаємо і натираємо черевце і з обох боків сазана сумішшю перцю, солі з рибною приправою. Збризгуємо всередині соком лимона.
  3. Нарізуємо моркву і укладаємо її на дно дека. Зверху кладемо рибу.
  4. Півкільцями нарізуємо цибулю, ріжемо соломкою болгарський перець, ріжемо кільцями помідори, нарізуємо крупно цибулю і зелень.
  5. Укладаємо шарами овочі на рибу і змащуємо їх зверху сметаною.
  6. Ставимо запікати в розігріту до 200 градусів духовку. Запікаємо до готовності риби.

Лящ запечений в духовці

Як швидко і просто приготувати смачну рибу, але так, щоб страва задовольняла рибальським винаходам. Процес не повинен бути тривалим, а рецепт, не перевантажений інгредієнтами.

Риба у фользі — лящ в духовці.

Інгредієнти:

  • лящ — 2 шт., середніх;
  • лимон — 1 шт.;
  • лук — 2 шт.;
  • приправа до риби;
  • сіль, петрушка, рослинне масло.

Приготування:

  1. Лящ — річкова риба, а всім річковим рибам притаманний запах тини. Щоб від нього позбутися почищену рибу потрібно збризнути соком лимона і залишить її на 30 хвилин.
  2. Тим часом нарізуємо півкільцями цибулю.
  3. Також необхідно підготувати деко, викладаємо на нього харчову фольгу так, щоб вона закривала всю поверхню.
  4. Викладаємо на деко рибу і робимо поперечні надрізи для кращого просочування спеціями.
  5. Солимо ляща і посипаємо приправами з усіх боків і всередині черевця.
  6. Заповнюємо черевце цибулею і скроплюємо зверху рибу рослинним маслом.
  7. Викладаємо часточки лимона для прикраси і закриваємо рибу фольгою, залишаючи по центру віконце.
  8. Випікати будемо близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Червона риба запечена в вершках

Після перегляду цього відео Вам більше не доведеться витрачати величезну кількість часу і сил на приготування риби.

Швидкий і простий рецепт приготування червоної риби в вершках.

Нам знадобиться:

  • червона риба;
  • яйце;
  • вершки;
  • вершкове масло;
  • спеції.

Приготування:

  1. Рибу посолити поперчити і залишити на 1 годину постояти.
  2. Кладемо на дно жароміцного посуду трохи вершкового масла і викладаємо рибу.
  3. Збиваємо яйце віночком до перемішування жовтка з білком, додаємо вершки, карі для кольору, сіль за смаком. Все перемішуємо і заливаємо рибу.
  4. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
  5. Подаємо запечену в духовці з вершками рибу теплою, з лимоном, зеленню і свіжими овочами.

Що окрім риби можна запікати в духовці

Запекти в духовці можна все те, що і на відкритому вогні. Фрукти, овочі, птицю, м’ясо. Кожна група продуктів має свої способи підготовки.

Головне пам’ятати:
успіх запікання — в правильній попередній підготовці продуктів.

Риба в духовці: корисні поради

  • Якій рибі краще віддати перевагу для запікання? Підходить будь-яка, але найбільш смачною вийде короп, лящ, скумбрія, карась, сазан, судак і річковий окунь.
  • Щоб посуд при запіканні не всмоктував рибний запах, застеліть деко листом фольги, так само перед початком готування його можна змастити оцтом або лимонним соком, після чого просто сполоснути у воді.
  • Щоб усунути запах з рук, натріть їх лимонної кіркою або кавовою гущею.
  • Розрізану на порційні шматочки рибу, в духовці, як правило, запікають на деці або сковороді. Посуд має бути заповнений повністю гарніром і рибою, інакше волога при запіканні буде швидко випаровуватися, і страва вийде сухою.
  • Риба — швидкопсувний продукт, зберігати її потрібно окремо. Неправильний режим зберігання впливає на якість майбутніх рибних страв.
  • Рибу краще запікати безпосередньо перед їжею. Остигла риба втрачає смакові якості.

Скільки часу і при якій температурі запікати рибу різних порід:

  • короп вагою до 1 кг — 50 хв при 180 град;
  • короп вагою від 1 до 1,5 кг — 1 година при 180 град;
  • короп вагою від 1,5 кг до 3 кг — 1,5-2 години при 180 град;
  • форель цілком — 30-35 хв при 180 град;
  • порційні шматки форелі — 20 хв при 180 град;
  • сьомга цілком — 30-35 хв при 180 град;
  • стейки сьомги середнього розміру в фользі — 25 хв при 160 град;
  • тріска цілком 30-35 хв при 180 град;
  • хек цілком — 35 хв при 180 град;
  • скумбрія цілком — 40 хв при 190 град;
  • горбуша — 30 хв при 180 град;
  • минтай цілком — 25-35 хв при 180 град;
  • товстолобик — 30 хв при 180 град;
  • судак цілком — 15-20 хв при 180 град;
  • пангасіус — 30 хвилин при 180 град;
  • щука — 30 хв при 180 град;
  • цілий осетер — 30-40 хв при 180 град залежно від розміру риби;
  • лящ цілком вагою до 0,5 кг — 40 хвилин при 200 град;
  • лящ від 0,5 до 0,8 кг — 50 хв при 200 град;
  • лящ від 0,8 до 1,2 кг — 1 година при 200 град;
  • річковий окунь до 900 гр — 20 хв при 180 град;
  • окунь вагою від 900 гр до 1,5 кг — 30 хвилин при 180 град;
  • окунь від 1,5 до 2 кг — 50 хв при 200 град;
  • пеленгас цілком — 30-45 хв при 200 град;
  • пеленгас розрізаний на шматочки — 35 хв при 180 град;
  • камбала — 30-35 хв при 160 град;
  • сом — від 40 хв до 1 години 170-280 град;
  • сиг — 25-40 хв при 180-200 град;
  • палтус шматочки — 20-25 хв при 160 град;
  • палтус цілком — 30 хв при 190 град;
  • голець — 30 хвилин при 160-180 град;
  • путасу шматочки — 20-25 хв при 200 град;
  • путасу ціла риба — 40 хв при 180 град;
  • мойва — 25-35 хв при 180 град;
  • кета філе вагою 0,5 кг запікати в духовці 25 хвилин;
  • 2 кг кети (невеликі шматочки) запікати 1 годину.
  • харіус — 30 хв при 170 град.

При відтворенні тексту статті «Як приготувати рибу в духовці: добірка смачних рецептів і важливих порад», цілком або частинами, активне посилання на сайт oede.in.ua обов’язкове.


Кілька статей схожої тематики:


    Мітки до статті: рецепт, риба, страви


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про корисні та смачні страви:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑