Яблука допоможуть схуднути на 1,5 кг і позбутися холестерину
Американські дослідники підтвердили англійську народну мудрість: «У день яблуко з’їв, — і лікар без роботи».
На цій сторінці:
Що за «диво-фрукт» яблуко
За словами вчених, яблуко — це справжній диво-фрукт: кілька сушених яблук в день здатні знизити рівень холестерину і зменшити вагу тіла. До цього висновку вони прийшли на основі тестування 80 випробовуваних, які їли по 75 грам сушених яблук щодня протягом року. Вже через 6 місяців кількість «поганого холестерину» знизилася приблизно на 23%, а рівень корисних форм холестерину — збільшився на 4%. Відомо, що високий рівень «поганого холестерину» пов’язаний із судинними захворюваннями. Крім того, в середньому вага тіла кожного із тестованих зменшилася на 1,5 кг.
Яблуко проти чорносливу — що корисніше
Чорнослив повинен бути:
м’яким, чорного кольору та на смак солодким з невеличкою кислинкою. Кращій продукт це: сушені сливи сортів Угорка домашня та Італійська угорка які містять більше 15% цукрів. Для сушіння беруть стиглі плоди у яких вільно відділяється кісточка. Плоди обробляють киплячою водою (бланширують), а потім охолоджують і сушать при температурі 60-80°С. Для додання чорносливу товарного блиску його після охолодження занурюють у киплячу воду і обробляють гліцерином.
У процесі роботи Бахрам Арманд (Bahram Arjmandi) з університету штату Флорида і його співробітники порівнювали результат, отриманий при вживанні сушених яблук і чорносливу. У загальній складності 160 45-65-літніх жінок їли по 75 грам в день того чи іншого сухофрукта. Вибір групи, в яку вони входили, був випадковим. Щоб перевірити ефект, дослідники періодично проводили аналіз крові і фіксували вагу тіла випробовуваних.
На думку вчених, порівняно із чорносливом, сушені яблука дають більш позитивний ефект, оскільки містять спеціальні поліфеноли (рослинні пігменти — потужні природні антиоксиданти). Давно відомий благотворний вплив цих речовин на організм. Арманд і його колеги виявили зв’язок між сушеними яблуками і втратою ваги у високому вмісті пектину. Як припускають дослідники, ця речовина призводить до збільшення почуття ситості.
За словами вчених, вони і самі здивувалися накільки сильна дія сушених яблук. У процесі подальшої роботи вони хотіли б домогтися підтвердження результатів і більш точного дослідження ефектів. Команда Бахрама Арманд і зараз упевнена, що девіз їхнього дослідження — англійське прислів’я про яблуко: «У день яблуко з’їв, — і доктор не при справах» — цілком справедлива.
Бахрам Арманд повідомив про результати дослідження 12 квітня 2011 року на конференції Американського товариства з харчування «Експериментальна біологія 2011».
При відтворенні тексту статті «Яблука допоможуть схуднути на 1,5 кг і позбутися холестерину», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Мітки до статті: продукти, схуднення
|