Білок - цінний компонент, та скільки його потрібно в день
На цій сторінці про білки та про потребу у них:
Білок найбільш цінний з усіх складових компонентів їжі
З усіх складових компонентів їжі найбільша роль належить білкам, так як при їх нестачі, а тим більше при повному їх вилученню з харчового раціону не можуть будуватися білки тканин і органів.
Білки відрізняються від всіх інших елементів їжі вмістом азотистих з’єднань, що складають основу клітин всякого організму. Молекули білка складаються з окремих цеглинок, які отримали назву амінокислот. За кількістю вхідних амінокислот і по їх співвідношенню, що зазвичай в науці називається кореляцією, білки значно відрізняються одні від інших.
Амінокислоти
До теперішнього часу відома приблизно 21 амінокислота: лізин, триптофан, метіонін, гістидин, валін, аргінін, фенілаланін, лейцин, ізолейцин, треонін, гліцин, аланін, норлейцін, тирозин, серин, цистин, аспарагінова кислота, глютамінова кислота, оксіглютаміновая кислота, пролін і оксипроліну.
Незамінні амінокислоти і повноцінні білки
Перші 10 з перерахованих вище (в тексті вище виділені) амінокислот отримали найменування незамінних, а білки, в які вони входять в достатній кількості, зазвичай іменуються повноцінними. Зазначеним амінокислотам надається особливе значення ще й тому, що вони повинні обов’язково входити в їжу, так як будуватися з інших амінокислот вони не можуть.
Інші 11 амінокислот, хоча також повинні входити до складу білків, здатні утворюватися в організмі людини і тварин з інших амінокислот. Прийнято вважати, що більша частина тваринних білків (м’яса, риби, молока, яєць) відноситься до повноцінних, а в рослинних продуктах деякі незамінні амінокислоти є в недостатній кількості.
У листі білки більш повноцінні, але...
Вважається, що в зелених рослинах, особливо в листі, білки більш повноцінні, ніж, наприклад, в зернових продуктах і продуктах переробки зерна, проте білки рослин завдяки їх будові стають доступними для людини тільки після їх попередньої кулінарної обробки, ретельного подрібнення та інших технологічних прийомів і тому рослинні продукти завжди рекомендується вживати в їжу в комбінації з харчовими речовинами тваринного походження.
Без технологічної переробки білки рослин добре використовуються травоїдними тваринами, так як анатомічна будова їх травного апарату та наявність травних ферментів у них інші, ніж у людини, а тим більше у дітей раннього віку.
Скільки білків треба в день
Зі сказаного ясно, що у дорослої людини і особливо у дитини потріба у білках різна, вона може коливатися не тільки в залежності від віку, ваги, зросту, характеру виконуваної роботи, а й від якості білка що надходить з їжею.
При вдалому поєднанні харчових речовин, при комбінаціях, що наближають співвідношення амінокислот в білках до кореляції їх в організмі який ними харчується, будуть потрібні менші їх кількості, при вживанні одноманітною їжі потрібно білків значно більше.
Згідно з нормами Національної ради охорони здоров’я США, білків в день організму потрібно — 0,8 г на кожен кг маси тіла. Чим навантаження вищі, тим потрібно більше білка, так як для збільшення м’язів потрібно його більше. Вчені рекомендують тим, хто має високі фізичні навантаження, отримувати в день не менше 1,6-1,8 г білка з розрахунку на кожен кг тіла.
Вміст білка в деяких продуктах
У різних продуктах вміст білка неоднаковий. Багато білка містять в собі бобові, а от фрукти і овочі містять його мало.
Особливо важливо знати скільки білка міститься в продуктах людям які використовують низькокалорійні дієти, а також займаються спортом або ведуть активний спосіб життя.
10 г білка містить в собі така кількість наступних продуктів:
- сир твердий — 40 г;
- горох — 45 г;
- яловиче або куряче м’ясо — 50 г;
- сир плавлений — 50 г;
- ставрида або скумбрія — 55 г;
- нежирний сир — 55 г;
- тріска, хек або короп — 60 г;
- свинина м’ясна — 70 г;
- жирний сир — 70 г;
- яйця — 80 г (2 яйця);
- гречана крупа — 80 г;
- варена ковбаса — 85 г;
- сосиски — 90 г;
- крупа вівсяна, пшоно — 90 г;
- макарони — 90 г;
- крупа манна або ячна — 100 г;
- пшеничний хліба — 125 г;
- рис — 140 г;
- зелений горошок — 200 г;
- молоко, сметана або кефір — 350 г;
- картопля або білокачанна капуста — 500 г;
- морква або буряк — 700 г;
- яблука чи груші — 2,5 кг.
Поживна цінність білка дорівнює поживної цінності вуглеводів і становить 4,1 калорії на 1 грам.
При відтворенні тексту статті «Білок - цінний компонент, та скільки білків потрібно в день», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов'язкове.
Кілька цікавих статей про збалансованість харчування:
Мітки до статті: здоров'я, про їжу
|