Свіжовичавлені соки - користь і шкода
Чи корисно пити свіжовіджаті соки (особливо фруктові), може все-таки шкідливо, як їх краще і правильніше вживати: до їжі, або краще після прийому їжі? Чи можна приймати свіжоприготований фруктовий сік якщо у раціоні достатньо фруктів?
На ці та деякі інші питання ми постараємося відповісти в цій статті.
На цій сторінці:
Відмінність соків від овочів та фруктів
Чим відрізняються фрукти та овочі від соків з них приготовлених:
- Соки відрізняються насамперед тим, що більшість нерозчинних і вельми корисних речовин які містяться в овочах і фруктах з них видаляються, наприклад, клітковина і пектинові речовини. Ці речовини відфільтровуються в процесі приготування і тому в них відсутні. Навіть якщо сік містить м’якоть їх все одно істотно менше, ніж було в овочах і фруктах. Таким чином, з макроелементів в соках залишаються тільки вуглеводи і частина корисних мікроелементів, а більша частина корисних волокон і клітковини видаляється.
- У рідкому вигляді у овочів і фруктів підвищується глікемічне навантаження і глікемічний індекс.
- Через видалення твердої частини змінюється концентрація речовин, наприклад, кислот та/або цукрів.
- Змінюється сам процес і ефект від їх вживання. Якщо велике яблуко потрібно відносно довго жувати, і воно може наситити організм на деякий час, то сік з нього, хоча і буде мати практично таку ж саму калорійність, випивається швидше і апетит не втамовує, так як у людини майже немає механізму контролю апетиту у разі споживання рідкої їжі.
Тепер, окресливши відмінності фруктів та овочів від соків можна визначиться шкідливі чи корисні самі соки, і в яких кількостях їх варто вживати. Але, все ж, треба відзначити, що потрібно оцінювати не самі соки, а те на скільки і в який бік вони змінюють збалансованість раціону конкретної людини, покращують його чи навпаки, погіршують.
Користь чи шкода від вживання соків

Якщо коротко Шкода і користь від вживання будь-яких продуктів (соків в тому числі) визначається вмістом в них різних корисних і шкідливих речовин, та, відповідно, спожитої дозою цих речовин, яка залежить від концентрації і кількості спожитого продукту.
Наприклад, якщо перебільшити з вживанням морквяного соку (оптимальна добова доза — 250 мл) то через значну кількість вітаміну А який в ньому міститься він може нашкодити печінці, а часте і надмірне вживання свіжовичавленого томатного соку може спровокувати жовчокам’яну хворобу.
Тепер давайте розберемося, чи корисно пити соки в помірних кількостях.
Фруктоза
Першим фактором який може обмежити вживання соків і зробити їх шкідливими може стати фруктоза. Рекомендована її добова норма споживання, при нормальній калорійності раціону — 35-45 г, а максимальна — 50-60 г.
Корисно знати: в овочах фруктози менше ніж у фруктах. Так, 50-60 г фруктози міститься, приблизно, в одному кг фруктів, або у 5 кг овочів.
З цукру (складається з двох моносахаридів — фруктози і глюкози) сучасні люди отримують фруктози істотно більше норми, тому зайвий стакан соку тільки посилить проблему. Зараз цукор міститься і в соусах, і в кетчупі, і в багатьох інших продуктах куди його раніше не додавали.
Але це проблемою не буде, якщо істотно обмежувати споживання рафінованого цукру, як в чистому вигляді, так і разом із різних цукровмісних продуктів.
Корисно знати: дієтологи настійно радять, щоб у раціоні людей які мають схильність до повноти, цукор не покривав більше 15% добової потреби у вуглеводах.
Швидкі вуглеводи і калорії
Другим обмежуючим фактором вживання соків можуть стати вуглеводи які в них містяться. Потрібно дивитися, чи вписуються соки в ваш раціон по вуглеводах і калоріях. Так, наприклад, зайвий стакан (250 мл) яблучного соку збільшить раціон на 120 ккал — не багато, а якщо щодня? А це вже 300-400 г зайвої ваги в місяць або 3-5 кг в рік.
Також потрібно пам’ятати, що соки це швидкі вуглеводи з високим глікемічним індексом і не завадило б покривати тільки 15-20% такими вуглеводами від загальної потреби в них організму.
Кислотність
Третім обмежуючим фактором може стати кислотність деяких натуральних соків. Через кислоти, що в них містяться, вони можуть викликати загострення гастриту, особливо кислі соки, також вони можуть руйнувати зубну емаль, якщо їх пити часто і у великих кількостях.
Не можна пити кислі соки при панкреатитах, виразкових хворобах і гастритах.
Короткий висновок
При збалансованому раціоні, якщо соки вписуються в загальний калораж, в переважній більшості випадків (один стакан свіжого соку 3 рази на тиждень) особливих проблем не зробить, звичайно, варто враховувати раціон і стан здоров’я конкретно взятої людини.
До їжі або після
А що до того, чи є різниця пити соки до їжі або після, безсумнівно, різниця якась є. Випиті до їжі кислі соки можуть стимулювати апетит, а після їжі травлення, але схильним до гастриту — загострення гарантовано в обох випадках. У загальному випадку, для здорової людини різниця мінімальна, тому не варто на цьому зациклюватися.
При відтворенні тексту статті «Свіжовичавлені соки — користь і шкода», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Мітки до статті: здоров'я, соки, шкода
|