Просто про їжу - Головна Карта сайту
Просто Про їжу

Кава в турці: як варити





«Напій мудреців» в 1555 р. був завезений у Стамбул купцями з Сирії та через 100 років став називатися кавою по-турецьки. Її готують зі свіжозмелених зерен на розігрітому піску в спеціальному посуді — турці, з додаванням кориці, кардамону, гвоздики або анісу.

На цій сторінці:

Багато кавоманів стверджують, що справжня кава та, яку варили саме в турці.

Для приготування смачної кави в турці (по-турецьки або по-східному) потрібні лише три речі:

  • плита або пристрій для нагрівання піску,
  • хороша і правильно помельна кава (що дрібніше, то краще),
  • хороша турка (джезва), правильно підібрана за розміром залежно від необхідної кількості порцій.

Кава в турці: як варити (поради)

Смачна кава, зварена в турці

Для якісного приготування кави:

  • потрібні обсмажені зерна, які можна зберігати довго, оскільки при зберіганні з них випаровується аромат;
  • молоти зерна кави бажано перед самим приготуванням, тільки свіжомелена кава дасть найбільш чарівний аромат;
  • дуже велике значення має рівень помелу кави: що він дрібніший, то кращим вийде напій. Процес приготування триває короткий час, і кава повинна встигнути віддати всі свої властивості воді. Що дрібніший помел, то швидше це відбудеться. Дрібно мелена кави легше піднімається вгору перед закипанням і створює більш багату пінку, яка щільніше закупорює вузьке горло турки і тим самим перешкоджає випаровування аромату з напою;
  • для більш м’якого смаку до початку приготування можна в турку покласти дуже маленьку щіпку солі;
  • чашки потрібно підігріти, оскільки холодна чашка може не дати розкритися навіть найкращій каві;
  • при приготуванні кави в турці не можна перевищувати норму кави (1-2 ч. ложки) з розрахунку на чашку води. Смачніше напій від передозування не стане, і це далеко не безпечно для здоров’я, крім того збільшена кількість кофеїну додасть напою зайву гіркоту;
  • вода повинна бути сирою, бажано відфільтрованою, і в процесі приготування не повинна закипіти;
  • при варінні не можна допускати руйнування «шапки» з піни;
  • готуючи каву, не можна відволікатися, приготування повинне займати всю вашу увагу;
  • коли кава вже готова і знятаз вогню, можна додати трохи дуже холодної води, гущавина осяде і кава вийде більш прозорою;
  • щоб гуща не потрапила в чашку, а осіла на дно, можна після готування пару раз стукнути туркою об стіл.

Кава для турки — як вибирати

Не звертайте уваги на назви і торгові марки — вони не мають ніякого значення. У хороших магазинах кава в зернах повинна продаватися по країні виробництва. Дуже не радимо купувати індійську й індонезійська каву. На наш погляд, із Центральної Америки кава краща (Кенія, Колумбія, Коста-Ріка).

Сухі на вигляд, із слабким ароматом кавові плоди купувати не варто, вони, швидше за все, старі, також звертайте увагу, щоб не було плісняви, на жаль, таке трапляється, а головне — не повинно бути відколів і зерна повинні бути одного кольору і розміру.

Обираючи сорт, беріть арабіку: вона більш підходить для приготування ароматного напою. Зерна у арабіки — маслянисті на вид, довгасті і великі.

Якщо віддаєте перевагу міцній каві, можна купити і робусту — круглі і маленькі зерна, і змішайте їх з арабікою один до одного, або 1/3 робусти та 2/3 арабіки, якщо любите білшьш запашну.

Маючи вдома в наявності обидва ці сорти і комбінуючи їх між собою в різних пропорціях, можна завжди приготувати той напій, який вам припаде до смаку.

Кава, рецепти приготування в турці

Рецепт, як каву варити в турці:

  • поставте турку на плиту або на пісок і злегка прогрійте дно (будте обережні — можна зіпсувати турку);
  • насипте свіжомелену каву (2 ч. ложки на 100 г води);
  • трохи прогрійте каву на найменшому вогні (хвилину, не більше, будте обережні можна зіпсувати турку), так кава надалі краще віддає аромат;
  • додайте цукор за смаком;
  • налийте холодної води в турку (можна і гарячу, питання спірне), за рівнем — трохи нижче самого вузького її місця (пінки буде більше);
  • поставте турку знову на вогонь або зарийте в пісок. Варити каву бажано на найтихішому вогні;
  • стежте за утворенням пінки і не дайте «втекти» каві з турки. На початку закипання води почне утворюватися пінка (крему) і потихеньку повзти вгору. Необхідно прибрати турку з вогню так, щоб пінка максимально піднялася але не зруйнувалася, оскільки вона потрібна для закупорювання горлечка з тим, щоб не випарувався кавовий аромат;
  • після того, як зняли турку з вогню, потрібно дочекатися осідання пінки, а після — повторити процес ще 1-2 рази (що менша турка, то менше повторів і менш інтенсивний нагрів);
  • кілька разів постукаємо туркою по столу або додамо пів чайної ложки холодної води для швидкого осідання кави. У результаті зверху повинна залишитися однорідна кольору лісового горіха пінка і без розривів;
  • наливаємо смачний і ароматний напій в попередньо підігріті чашки (нехай постоять з гарячою водою, поки вариться кава) і насолоджуємося, одержуємо задоволенням від смаку та аромату.

Зробивши все правильно, у чашечки ви наллєте суміш кави, кофеінок і піни, а піну на сході цінують надзвичайно високо, там кажуть: подати гостеві каву без піни — все одно, що образити його.

До того, як пити каву, її потрібно витримати в чашечці пару хвилин для осідання гущі на дно (якщо чашка не була попередньо нагріта, то кава охолоне). Якщо почати пити каву завчасно, гуща не встигне осісти і зіпсує смак.

Кава в турці для допитливих

Кава в турці

Кава по-турецьки, зварена в турці, — це концентрований напій із кавових зерен (дрібномелених), води і цукру. Цукор пом’якшує смак кави і відіграє важливу роль в її приготуванні.

Процес приготування кави по-турецьки зводиться до швидкого варіння дрібної кавовій крихти у воді. Якщо його переварити, істотно збільшивши час готування, то вона стане кислуватою і надмірно гіркою.

Утворення піни

Для приготування каваи по-східному в турці зерна мелють дуже дрібно, тому варіння проходить швидко і з утворенням піни.

З нагріванням розчинене у воді повітря виділяється на дрібних кавових частинках, які служать центрами зародження ледь видних бульбашок.

Вода, нагріваючись, випаровується всередину бульбашок і викликає їх збільшення. Бульбашки, відділяючись від місць зародження, швидко спрямовуються вгору, формуючи піну. Утворення бульбашок на частинках кави триває, поки температура води достатня для утворення пари.

Цукор — важливий компонент

Є три причини додавати цукор ще до варіння:

  1. Цукор повністю розчиняється до готовності кави. Якщо його додати в чашки з уже готовою кавою, то доведется розмішувати напій для розчинення цукру. Через це дрібні крупинки кави будуть довго осідати, і вона встигне охолонути.
  2. З цукром готувати каву легше. Цукровий сироп, що утворився на дні турки, погано проводить тепло. Без цукру швидкість утворення бульбашок збільшилася б, і кипіння відбувалося б інтенсивніше, відповідно час варіння зменшиться, оскільки варка зупиняється з початком закипання.
  3. Цукор зберігає піну. Піна краще тримається в тій каві, яку варили з цукром.

Тривалість варіння

Варка кави повинна тривати не довго, але все ж, не варто робити цей процес занадто коротким.

Часто виходить, що в звареній кави плавають зважені частинки і не хочуть осідати на дно. Частинки плавають, тому що каву в турці варили недостатньо довго, і адсорбоване нею повітря не повністю відокремилося.

Як показала практика, час варіння в турці, необхідний для відділення повітря від частинок кави, буде тим більшим, чим більша порція напою в ній готується.

Якщо ми хочемо приготувати велику порцію за один раз, то ми ризикуємо або переварити каву (доведеться збільшити час варіння, збільшивши кількість підйомів пінки з тим, щоб повітря відокремилося від кавинок, і вони потім осіли на дно), або зварити таку каву, у якій будуть плавати не осілі частинки (кава на смак буде нормальною).

Висновок: з великими порціями у великих турках потрібно експериментально підбирати інтенсивність нагріву і кількість підходів.

Головні три принципи приготування кави (відео)

Філіжанка кави зранку — одна з найпоширеніших звичок і навіть традицій у різних народів світу. Полюбляють цей напій і українці. Кава бере початок із далекої Ефіопії. Відтак, представники цієї каїни є головними носіями таїнства приготування тонізуючого напою. Герой сюжету, кавоман зі стажем, навився не лише готувати, але й шанувати каву саме у друга-ефіопійця.

При відтворенні тексту статті «Кава в турці: як варити», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


    Мітки до статті: кава, як готувати


    
    Головні розділи сайту:
          Останні статті з порадами
          як готувати і вибирати продукти:

          Цікаві матеріали цього розділу:
          Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
          © 2012-2014 - Просто Про їжу
          ↑ Вгору ↑