Скільки людей, стільки і думок, як правильно і смачно варити рис. На цій сторінці ми зібрали 2 відеорецепта і 8 рецептів, як варити рис розсипчастим і ще + бонус, 3 смачнихрецепти вареного рису і кілька порад, як вибирати рис для розсипчастої рисової каші.
Відеорецепт: Як варити рис розсипчастим з шафраном
Роман Гершуні ділиться секретом, як правильно варити рис (сарацинське зерно, як називали рис 200 років тому). Нічого складного — пара секретних рад відомого кулінара та чітке дотримання рекомендацій — і все готово, розсипчастий смачний рис зварений. Сідайте, будь ласка!
Рецепт приготування:
Обсмажити в невеликій кількості рослинного масла 2 частини рису.
Залити рис 3-ма частинами підсоленого окропу з шафраном.
Варити на слабкому вогні 18 хв.
Відеорецепт: Як варити рис розсипчастим в сковорідці
Для того, щоб приготувати рис розсипчастим за цим рецептом, готувати його потрібно не в каструлі, а в сковороді з товстим дном.
Наливаємо в сковороду трохи олії і нагріваємо.
Тонким рівним шаром засипаємо 1 склянку рису.
Трохи прожарюємо рис.
Акуратно заливаємо 2 склянки гарячої води.
Зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо кришкою.
Готуємо 20 хв., не відкриваючи кришки до википання води.
Вимикаємо плиту і даємо 10 хв.
Як варити рис розсипчастим — спосіб зі «Сходу»
Добре промити рис в холодній воді.
Долити води трохи більше за рівнем, ніж рису, на товщину 1-2-х пальців.
Залишити рис на 30-90 хвилин розбухати і ввібрати всю воду.
Долити води на один палець.
Варити 3-7 хв на маленькому вогні.
За час готування розсипчастого рису вода встигне википіти, а рис не пригорить і буде розсипатися.
Як варити рис розсипчастим, максимально зберігши поживні речовини
Щоб зварити рис розсипчастим, потрібна каструля з щільно кришкою, на яку для кращої герметичності потрібно покласти гніт або обмотати з’єднання кришки з каструлею рушником.
Добре промиваємо рис і засипаємо в підібрану каструлю.
Заливаємо водою з розрахунку 2 ст. рису на 3 ст. води.
Закриваємо кришкою, укладаємо гніт і ставимо на 3 хв. на великий вогонь.
Зменшуємо вогонь до середнього і варимо 7 хв.
Зменшуємо нагрів до слабкого і варимо ще 2 хв.
Даємо настоятися, не знімаючи кришку 12 хв.
Додаємо 1,5 ст. л. вершкового масла і солимо за смаком.
Приготування рису розсипчастим: рецепт з ведичної кухні
Рис промити (коричневий рис не обов’язково).
Залити рис холодною водою і дати постояти 15 хв. в каструлі.
Помістити рис у друшляк і дати стекти воді.
Просушити 15 хвилин в друшляку.
Рис висипати на гарячу сковороду і помішуючи випарувати воду.
Перекласти рис у посолений киплячий овочевий бульйон, варити 5-10 хв. при закритій кришці.
Рецепт бульйону для рису
У киплячу воду покласти натерту моркву, нарізані часник і цибулю. Додати за смаком каррі, петрушку, чорний перець, сіль, шафран та імбир. Варити разом з рисом, до готовності рису.
Як варити коричневий рис розсипчастим
Промити 400 г коричневого рису.
Злити воду і висипати на глибоку сковороду.
Посолити, додати карі, сушений кріп і петрушку.
Залити водою вище рівня рису на два пальці.
5 хвилин варити на мінімальному вогні.
10 хвилин варити, збільшивши вогонь до середнього.
Додати пару зубчиків часнику і варити 5 хвилин на маленькому вогні.
Покласти вершкове масло (за смаком) у вже готовий коричневий розсипчастий рис. Подавати зі свіжою зеленню і овочами.
Як варять розсипчастим рис в армії
Таким способом варять розсипчастим рис в армії (макарони варять так само), оскільки по-іншому він через великі обсяги злипнется. Отже, найнекудишній і злипаючийся сорт рису можна зварити розсипчастим.
Варити так:
Рис добре промити і засипати його в окріп.
Коли вода знову закипить, відкинути рис на друшляк і знову промити.
Після того, як вода повністю стече покласти рис доварюватися, але обов’язково в холодну воду.
Рис розсипчастий в мікрохвильовці
У мікрохвильовці виходить смачний і найбільш розсипчастий рис.
Як варити:
Стакан рису насипати в ємність для мікрохвильовки.
Налити 2 склянки холодної води.
Накрити кришкою і готувати 18 хв.
Готувати швидко і зручно, тому що стежити за вогнем, обсмажувати, помішувати, відкидати на друшляк не треба.
Як варити рис розсипчастим в духовці
Якщо варити рис розсипчастим в духовці в скляній високої каструлі, то він вийде смачнішим, ніж на плиті, хоча часу для варіння потрібно більше, але витрати часу окупляться, тому навіть круглий краснодарський рис буде розсипатися.
Варити в духовці потрібно так:
Рис залити потрібною кількістю підсоленого окропу.
Додати 1 ст. ложку вершкового масла.
Варити при 200 ° С 15-20 хв.
Зменшити вогонь майже до мінімуму і варити ще 20 хв.
Під час варіння кришку не відкривати і не перемішувати.
Для смаку в готовий розсипчастий рис додати щіпку шафрану, один сушений гриб і / або сухий кріп.
Як варити рис розсипчастим на електроплиті
Дуже смачно можна зварити розсипчастим рис на електроплиті, але і без неї теж вийде. Для варіння на електроплиті потрібна емальована каструля, а якщо варити на газовій плиті потрібен казанок з товстим дном і стінками.
Варити на електроплиті так:
Миємо рис (міняти воду, поки вона не буде прозорою).
Рис потрібно замочити на ніч, вранці воду злити.
Води потрібно взяти в 3 рази більше, ніж рису, воду посолити і дати їй закипіти.
Засинаємо раніше промитий і замочений рис в окріп.
Зменшуємо вогонь, коли вода з рисом закипить. (Рис не перемішувати!)
Коли почнуть з’являтися дірочки в рисі, кладемо шматочок масла і закриваємо каструлю щільною кришкою.
Електроплиту вимикаємо, газ зменшуємо до мінімуму і через п’ять хвилин теж вимикаємо.
Каструлю укутуємо ковдрою і даємо годинку постояти.
Дуже смачний рис з кальмарами
Рис промити і замочити в холодній воді на 12-24 години.
3/4 ст. рису обсмажити на 1 ч. ложці олії.
Зварити 3 яйця.
Консервовані кальмари і яйця подрібнити у блендері.
Рис помістити в каструлю і залити водою 3/4 ст.
Не накриваючи кришкою, варити до википання води.
Додати маринад з банки, довести до кипіння і прибрати з вогню.
Перемішати рис з раніше подрібненими кальмари і яйцями.
Посолити і заправити сметаною з майонезом до смаку.
Пікантний рис
Час приготування 30 хвилин. Склад продуктів на 4 порції рису:
250 г рису,
500 г дрібних помідорів,
1 банка консервованої кукурудзи,
1/2 пучка зеленої цибулі,
1 пучок петрушки,
80 г вершкового масла,
40 г тертого сиру,
сіль, чорний мелений перець за смаком.
Рис варити по одному з рецептів розсипчастого рису в підсоленій воді.
Миті помідори розрізати кожен на 4 частини. Кукурудзу з банки висипати на друшляк. Цибулю нарізати кільцями.
Рис помістити на сито, дати стекти воді і обсмажити на вершковому маслі. Додати помідори, цибулю, кукурудзу, перемішати і смажити ще 5 хвилин.
Посолити, поперчити і приправити дрібно різаною петрушкою і посипати твердим тертим сиром.
Різотто
Доводимо до кипіння на повільному вогні курячий (буде смачніше) або овочевий бульйон.
Розігріваємо оливкову олію і додаємо, помішуючи, рис. (Італійці не промивають рис, вважаючи, що це зменшить вміст у ньому крохмалю.)
Коли рис почне потріскувати, додаємо часник, цибулю і вершкове масло. Смажимо ще 5 хвилин.
Тепер потрібно додати, помішуючи, трохи білого вина, а потім додаємо бульйон, продовжуючи помішувати.
Варимо рис до готовності і додаємо сир пармезан (за бажанням).
Солимо і перчимо до смаку, даємо настоятися.
Як вибрати рис для розсипчастої рисової каші
Білий рис містить мало вітамінів, тому занадто очищений. Тефтелі можна готувати з нього без додавання яєць, тому що він добре злипається.
Пропарений рис (фаст-фуд чистої води) містить вітамінів менше, ніж звичайний рис. У їжу краще не вживати.
А ось коричневий рис не клейкий, вариться без злипання і корисних речовин містить істотно більше, ніж білий.
Найбільш смачний і розсипчастий рис (на наш погляд) виходить із сортів рису «Жасмин» і «Басматі» — варити 10-12 хвилин, як зазначено на упаковці або за наведеними рецептами вище.
При відтворенні тексту статті «Як варити рис розсипчастим», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.