Як приготувати гарбузову кашу
На цій сторінці (зміст):
Серед овочів гарбуз є лідером за вмістом багатьох корисних речовин. Чемпіон серед вітамінів, що містяться в ній — бета-каротин. Гарбуз багатий також вітамінами С, Е, В1, В2, РР. А так як він є низькокалорійним продуктом (28 ккал на 100 г), то він затребуваний і в дієтичному харчуванні.
Є багато страв і способів як готувати цей чудовий овоч. Однак, каші, мабуть, найпопулярніші і улюблені. У каші з гарбуза зберігається більшість корисних речовин, включаючи каротин і кальцій.
Кожна господиня повинна мати в арсеналі свій рецепт приготування гарбузової каші, а то й не один. Якщо у Вас ще немає такого, спробуйте приготувати кашу з гарбуза, використовуючи нашу добірку простих рецептів, і Ви обов’язково зможете вибрати той, який стане улюбленим у вашій родині.
Каша з гарбуза — 7 корисних порад від досвідчених кулінарів
- У гарбуза є природна солодкість з прісним присмаком. Її просто розвинути в карамельний бік, додавши цукор. Її легко заглушити сіллю і прянощами.
- Найкраще для приготування каші підходять мускатні сорти гарбуза. Але потрібно пам’ятати, що мускатні гарбузи краще вживати в їжу після нетривалого зберігання (2-3 місяці). При зберіганні вони набувають помаранчевого відтінку, у них посилюється мускатний аромат і збільшується вміст цукру.
- Заправляти гарбузову кашу прийнято вершковим маслом, цукром і молоком. Можна значно поліпшити смак каші медом, горіхами, чорносливом, родзинками, курагою і будь-якими іншими сухофруктами.
- Для смаження гарбуз потрібно обваляти в сухарях або борошні. Для того щоб скибочки менше розповзалися, їх солять і дають дві години полежати на паперовому рушнику.
- Гарбуз запікають без додавання рідини. Маленькі плоди можна запекти цілими, зрізавши верхівку і поставивши перед переміщенням в духовку на зріз.
- Якщо варений або печений гарбуз підсох, його шматки деякий час тримають над парою.
- Для більш повного засвоєння каротиноїдів, у страви з гарбуза бажано додавати жири: масло, вершки, жирне молоко.
Підготовка гарбуза перед приготуванням
Перед приготуванням у гарбуза відрізають дно і верхівку. Після цього гострим ножем його розрізають навпіл, ложкою виймають волокна і насіння, очищують від шкірки і нарізають. Якщо шкірка зрізається важко, її відділяють після варіння.
Як підготувати гарбуз — відеоурок з сайту Афіша-Їжа.
Варять гарбуз у підсоленій воді. Після, негайно відкидають на друшляк.
Гарбузове насіння перед запіканням замочують на 1 годину у воді. Потім їх промивають, розкладають в один шар на деко і тримають 30-35 хвилин в нагрітій до 150 градусів духовці.
Як правильно варити гарбузову кашу
Гарбузова каша може бути приготована тільки з самого гарбуза або з додаванням різних круп. Зазвичай для цих цілей використовують пшоно або рис, рідше — манку, кукурудзяну крупу, вівсянку та рисове борошно.
Правильно зварена гарбузова каша — надзвичайно смачна і ситна їжа. Але, для того щоб вона вийшла такою, потрібно дотримуватися простих правил, які стосуються приготування і будь-яких інших каш.
Порада: використовувана крупа повинна бути ретельно промита, так як зерна рослин, містять досить велику кількість жиру, який швидко гіркне, роблячи гіркою і кашу. Особливо швидко цей процес відбувається у дрібних шматочках зерен та у пилу, які при промиванні видаляються, і крупа отримує первинний смак. З цих причин крупи краще мити гарячою водою.
Каша з гарбуза — 5 кращих рецептів
Ніхто не стане сперечатися, що гарбузова каша може вважатися однією з найбільш корисних каш, але як її приготувати? У цьому допоможе наша добірка з 5-ти зовсім різних рецептів.
Проста гарбузова каша
Склад продуктів:
- крупа пшоняна або рис 2/3 склянки;
- гарбуз, нарізаний кубиками по 2 см — 1,5 склянки;
- цукор — 1 ст. ложка;
- сіль — 1 ч. ложка;
- кориця або лимонна цедра — 1 ч. ложка.
Приготування:
- Гарбуз залити водою так, щоб він був повністю нею покритий і варити до напівготовності.
- Всипати промиту крупу, цукор і варити разом з гарбузом до готовності крупи.
- Коли каша почне густіти, додати корицю або цедру.
- Загуслу кашу накрити кришкою і поставити на 25-30 хвилин для упрівання.
Подавати зі сметаною, маслом або варенням.
Порада: кашу і гарбуз можна зварити окремо — у різних каструлях, змішати їх по готовності і трохи доварити.
Каша з гарбуза без крупи
Така каша готується без додавання будь-яких круп.
Які вам знадобляться інгредієнти для такої каші:
- невеликий гарбуз;
- молоко або вершки — 1 склянка;
- вершкове масло — 1 ст. ложка;
- 1 ч. ложка кориці (без верху);
- 2 ч. ложки цукру.
Готуємо так:
- Гарбуз потрібно спочатку підготувати: почистити від шкірки, прибрати серцевину з насінням, порізати його на невеликі шматочки.
- Тепер овоч поміщуємо в підходящу каструлю, доливаємо трохи води і відварюємо до м’якості.
- Після зливаємо воду, а гарбуз відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.
- Потім гарбуз знову поміщуємо в каструлю, додаємо до ньго вершки або молоко, цукор, корицю і вершкове масло.
- Доводимо до кипіння і варимо 5-7 хвилин при постійному помішуванні.
Подати кашу потрібно в теплому вигляді.
Пшоняна каша з гарбузом в горщику
Чому б гарбуз не запекти горщику? Отже, готуємо пшоняну кашу з гарбузом в горщику, з молоком і медом.
Продукти, які вам знадобляться:
- пшоно — 250 г;
- молоко — 1 л;
- гарбуз — 300 г;
- мед — 3 ст. ложки;
- вершкове масло — 50 г.
Готуємо кашу в горщику з гарбузом так:
- Беремо пшоняну крупу, промиваємо. Гарбуз нарізаємо невеликими кубиками.
- Наливаємо в каструлю молоко і доводимо його до кипіння, засипаємо пшоно.
- Варимо до напівготовності на невеликому вогні, часто помішуючи, щоб каша не пристала до дна.
- За хвилин 10 до готовності пшона кладемо гарбуз, проварюємо.
- Масу викладаємо в горщики, додаємо столову ложку меду і шматочок вершкового масла. Ставимо в духовку, печемо при 150-170 градусах 35-40 хвилин.
А тепер готову кашу подавайте в горщику з маслом в гарячому вигляді трохи поливши медом і прикрасивши м’ятою. Ще в кашу з гарбузом можна додати родзинки і курагу.
Насолоджуйтесь!
Порада: щоб каша не пригоряла, додайте чайну ложку рослинної олії на дно каструлі.
Хапама — каша в гарбузі
Це не зовсім каша, а скоріше запечений гарбуз фарширований солодким пловом.
Хапама — національне вірменське блюдо. Її готують на весілля і підносять молодим. Символізує це блюдо достаток і солодке життя.
Традиційно в хапаму клали цілком певні добавки: курагу, родзинки і аличу, з фруктів — яблуко або айву, а також мед, але з часом рецепт зазнав змін. Тепер господині кладуть будь-які сухофрукти, які є в наявності.
Продукти, які знадобляться:
- гарбуз — 1 шт. (Близько 1,5 кг);
- рис — 1 ст.;
- родзинки — жменя;
- чорнослив — жменя;
- курага — жменя;
- фініки — жменя;
- волоські горіхи — жменя;
- яблука — 1 шт.;
- вершкове масло — 100 г;
- сіль, цукор, кориця — до смаку.
Готуємо хапаму:
- Спочатку треба підготувати гарбуз. Його потрібно добре вимити, потім зрізати верхню частину з хвостиком — це буде кришечка «горщика». Щоб «кришечка» при температурній обробці не зіскочила і щільно прилягала, зрізайте її не по прямій, а встромляючи ніж під кутом, щоб отримати невеликий конус.
- За допомогою ножа і ложки вийняти насіння і волокна, а також зрізати частину м’якоті, роблячи стінки тонкішими. М’якоть нам ще буде потрібна.
- Відварити рис в підсоленій воді до напівготовності і остудити.
- Всі сухофрукти помити і нарізати шматочками, горіхи порубати крупно, гарбузову м’якоть і яблуко нарізати дрібно.
- Покласти всі добавки в рис і перемішати. Покласти цукор і корицю, ще раз перемішати.
- Змастити гарбуз всередині вершковим маслом, заповнити фруктово-рисовою начинкою, залишаючи пару сантиметрів до верху. Зверху покласти шматочки вершкового масла.
- Щільно закрити «кришечку» — і в духовку хвилин на 40, підстеливши кілька шарів паперу для випічки.
Розрізати готовий гарбуз, як кавун — на скибки зверху вниз. Розкрити «пелюстки» на великому блюді, доповнити сухофруктами, медом, вершковим маслом.
Хапама — солодка рисова гарбузова каша, запечена в гарбузі.
Рисова каша з гарбузом, яблуками та родзинками
Необхідні продукти:
- рис — 300 г;
- згущене молоко з цукром — 100-150 г;
- гарбуз — 500 г;
- яблука — 200 г;
- родзинки — 100 г;
- цукор — 3 ст. ложки;
- розтоплене вершкове масло — 0,5 склянки;
- сіль — за смаком.
Готуємо кашу:
- Помийте яблука і очистіть їх від шкірки і насіння, після чого поріжте дрібними кубиками.
- Промийте родзинки змішайте їх з порізаними яблуками.
- Очистіть від насіння і шкірки гарбуз і поріжте його скибочками.
- Промийте і злегка підваріть рис.
- Потім розтопіть в каструлі половину масла і викладіть на дно гарбуз і трохи його обсмажте.
- Половину рису покладіть поверх гарбуза і додайте згущене молоко, а зверху рис засипте яблуками і родзинками. Зверху каструлю наповніть рисом що залишився.
- Вміст каструлі залийте залишившимся розтопленим маслом, додайте води так, щоб вона ледь прикривала рис, посоліть і додайте цукор. За бажанням можна залити молоком або вершками (або сумішшю молока/вершків з водою).
- Кашу варіть на повільному вогні до готовності рису.
Порада: якщо вода почне викіпати, а гарбуз ще жорсткий або рис не готовий, додати гарячу воду і варити до готовності інгредієнтів.
Після того як каша приготується, викладіть її на велике блюдо. Просимо до столу, каша готова!
При відтворенні тексту статті «Як приготувати гарбузову кашу: 5 рецептів і 7 порад», цілком або частинами, активне посилання на сайт oede.in.ua обов’язкове.
Кілька статей схожої тематики:
Мітки до статті: рецепт, страви, як готувати
|
Головні розділи сайту: |
|
Останні статті з порадами
як готувати і вибирати продукти: |
|
Цікаві матеріали цього розділу: |
|
 |
|