Креветки — це дрібний морський рак загону десятиногих, живуть вони в морях, а деякі види живуть і в прісних водоймах. У залежності від виду креветки виростають до 30 см (креветка джамбо).
Креветки можна вживати в їжу як самостійну страву, а також подавати з будь-яким гарніром, а от від вживання креветок з пивом краще утриматися. Креветки також відмінна основа для перших і других страв.
До того, як креветки варити, їх потрібно купити. У магазинах продають креветки у вигляді пасти, свіжоморожені або частіше варено-морожені, не оброблені, без голів або навіть очищені (лише м’ясо). На упаковці цифрами вказують кількість креветок в 1 кг або фунті (453,6 г), наприклад 90/120, 50/70, що менша цифра, то, відповідно, крупніші креветки.
Кілька корисних порад як правильно вибирати креветки:
Свіжа креветка — пружна і пахне морем.
Що сильніше зігнута креветка, то менше вона лежала до заморожування.
Не свіжа або зіпсована креветка буде підсохлою, з жовтуватим м’ясом і/або з чорними цятками на лапках.
Сухі білі плями говорять про те, що креветки переморожено.
Варено-морожені креветки краще зберігаються ті, які заморожені одним блоком.
Лід повинен мати товщину не більше 1 мм (за нашим ГОСТом льоду має бути до 4%), і креветки повинні легко роз’єднуватися одна від одної.
Якщо креветки блідо-рожеві і/або в упаковці багато снігу, це означає, що при зберіганні їх часто розморожували і заморожували.
Не страшно, якщо голова креветки зеленувата, це означає, що вона харчувалася планктоном, а коричнева голова — у вагітної креветки, її м’ясо в цей період найбільш корисне. Чорні голови у креветок свідчать про те, що вони пролежали не замороженими довго, купувати їх не варто.
Важливо знати:
купивши 1 кг неочищених морожених креветок, після варіння ви отримаєте 500-600 г, а після чистки у вас вийде всього 250-300 г м’яса;
розморожувати креветки для збереження корисних речовин і смаку потрібно поступово: спочатку перекласти з морозилки в звичайну камеру холодильника, а потім розморожувати при кімнатній температурі;
креветки швидкопсувний продукт, не можна їх зберігати довго в розмороженому вигляді;
час варіння креветок залежить від розміру: що менший розмір, то швидше варяться;
для швидкого зняття панцира з креветок після варіння, занурте їх у холодну воду на 2 хвилини;
щоб креветки були соковитими, після варіння їх можна залишити у воді на 10-15 хвилин.
Рецепти кулінарних страв із креветок, дуже популярні у багатьох народів, прот не у всіх. В індуїстів, зокрема, креветки заборонено.
Корисні речовини в креветках: креветки малокалорійні і багаті кальцієм, нежирними кислотами і білком, а за вмістом йоду займають одне з перших місць серед морепродуктів. Завдяки цьому вони знижують рівень «поганого» холестерину в крові та корисні при ожирінні.
Скільки часу варити креветки
У креветок дуже ніжне м’ясо, тому варити їх потрібно недовго.
Атлантичні креветки (не великі) варять 1,5-2 хв.
Креветки тигрові та королівські (великі) варять 2,5-3 хв.
Купивши креветки, постає закономірне питанняяк, як їх готувати. Креветки можна варити на плиті, в мікрохвильовій печі, можна їх смажити, готувати з них соуси, але основний і традиційний спосіб приготування — варіння.
Тож, як же варити креветки правильно? На наш погляд, закладати їх потрібно в уже закипілу воду і варити після закипання 2-3 хвилини. Креветки будуть ніжними і збережуть максимум своїх корисних властивостей.
В якості експерименту пропонуємо купити 1кг варено-морожених креветок. Розділіть їх на три частини:
Одну частину креветок залиште просто розморожуватися.
Другу частину варіть після розморожування в закипілій воді 2 хвилини.
Третю частину варіть після розморожування 5-7 хвилин, поклавши їх у закипілу воду.
В результаті у вас вийде так:
Перша частина креветок буде в міру солоною і соковитою.
Друга частина за смаком не буде відрізняється від першої.
Креветки з третьої частини виявляться трохи жорсткуватими.
Отже, варено-морожені креветки куплені в магазині перед вживанням у їжу достатньо після розморожування варити всього 2 хвилини для того, щоб вони нагрілися, а непотрібні бактерії загинули.
Креветки, як варити правильно
Правильно зварені креветки просто «тануть у роті», а переварине м’ясо на смак буде «гумовим». Існує чимало рецептів приготування креветок.
Основний спосіб приготування заморожених креветок
Помістити креветки в друшляк, змити холодною водою лід і сміття.
Налити в каструлю води в 2,5 рази більше обсягу креветок.
Трохи підсолити воду і довести її до кипіння.
Після закипання води опустити креветки і додати сік 1/2 лимона.
Варити креветки 3 хв, а свіжоморожені — 5-7 хв.
Креветки, як їх варити просто
Зварені за таким простим рецептом молюски виходять соковиті і ніжні.
Налити в каструлю води.
Додати сухий кріп, лавровий лист.
Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Кидаємо в окріп креветки і відразу вимикаємо вогонь.
Накриваємо креветки кришкою і настоюємо 30 хвилин.
6-8 ст. л. томатної пасти, або ж 2 ст. л. сухий паприки;
сіль за смаком;
2 ст. л. оливкової олії.
Спосіб приготування:
5-ти літрову каструлю на 2/3 заповнити водою.
Поставити на вогонь і покласти: гвоздику, лавровий лист, гіркий перець горошком, перець запашний, порізаний великими шматками лимон, розрізану поперек головку часнику, томатну пасту, посолити за смаком.
Дати закипіти воді і покласти креветки.
Після закипання варити в бульйоні 10 хвилин.
Відкинути на друшляк і висипати в піалу.
Заправити оливковою олією і соком лимона.
Як варити креветки в мікрохвильовці
Варимо креветки в мікрохвильовій печі (1-й спосіб)
Візьміть 500 г заморожених креветок.
Помістіть в посудину для мікрохвильової печі.
Залийте водою, покривши креветки.
Посоліть за смаком і додайте лавровий лист.
Поставте в мікрохвильову піч креветки і на максимальній потужності варіть 10 хвилин.
Злийте воду з готових креветок.
Викладіть на блюдо і полийте лимонним соком.
Варимо креветки в мікрохвильовій печі (2-й спосіб)
Розморозьте креветки природним шляхом.
Підігрійте креветки в мікрохвильовій печі 2 хвилини.
Викладіть в піалу і полийте лимонним соком або соєвим соусом (за смаком).
Смажені креветки
Інгредієнти:
500 г креветок (варено-морожені);
3-4 зубки часнику (середнього розміру);
4-5 ст. л. оливкової олії.
Спосіб приготування:
Розігріти сковороду, налити оливкову олію.
Покласти нарізаний пластиками часник і підсмажити до золотистого кольору.
Потім кладемо креветки і смажимо їх до готовності.
Подавати на великому блюді, прикрасивши креветки зеленню.
Якщо креветки дрібні, варені — смажимо 3-4 хвилини, а якщо креветки великі, не варені — смажимо 5-7 хвилин.
Смажені, замариновані в соусі креветки
Інгредієнти
500 г креветок;
4 ст. л. майонезу;
2 зубчики часнику;
сіль за смаком;
1 ст. л. гірчиці.
Спосіб приготування:
Зробити соус з майонезу, змішавши з ним видавлений часник, гірчицю і сіль.
Замаринувати креветки в соусі на 1 годину.
Смажити 5 хвилин на середньому вогні.
Креветки «Бокано», смажені з часником (відеорецепт)
Для цієї страви нам знадобляться:
тигрові креветки — 10 шт.;
чищений часник — 100 гр.;
лимон — 1 шт.;
відварна картопля — 1 шт.;
оливкова олія — 300 гр.;
анісова настійка — 60 гр.;
сіль і перець — за смаком;
чебрець — 1 пучок.
Готуємо так:
Ріжемо на дольки відварну картоплю і укладаємо його в лоток. Солимо і перчимо.
Дрібно ріжемо три часточки часнику і посипаємо їм картоплю. Додаємо гілочки чебрецю.
Поливаємо оливковою олією і ставимо на 10 хвилин запікатися при температурі 200 градусів.
Ріжемо крупно часник, що залишився, а лимон нарізаємо довільно.
У великій кількості оливкової олії обсмажуємо креветки з лимоном і часником не забувши поперчити і посолити їх на смак.
Поки креветки смажаться викладаємо картоплю в тарілку.
Знімаємо креветки з вогню поливаємо їх анісовою настійкою і підпалюємо. Так вони набувають анісовий аромат.
Тепер викладаємо до картоплі частина часнику і лимона, а потім креветки.
Все, наше блюдо готове, приємного апетиту і смачного дня.
Соуси до креветок
Креветки можна їсти просто так, або з різними соусами. Наприклад, можна їсти креветки з лимоном, вмокаючи їх у лимонний сік або в часточку лимона.
Соус до креветок 1
Інгредієнти
1 пакет майонезу (400 г);
1/3 г пакета соусу (400);
1/2 лимона;
2 зубчики часнику;
щіпка червоного перцю.
Спосіб приготування:
З’єднати майонез, соус, сік лимона.
Додати видавлений часник і трохи червоного перцю (для гостроти).
Добре перемішати.
Соус до креветок 2
Інгредієнти:
1 стакан молока;
1 плавлений сирок;
1/2 лимона;
сіль.
Спосіб приготування:
Добре розігріти молоко.
Натерти плавлений сирок на крупну тертку.
Додати сирок в молоко і нагрівати до розчинення.
Вимкнути вогонь, додати сік лимона.
Соус до креветок 3 (Іспанський соус)
Дуже смачний і простий у приготуванні креветочний соус.
Інгредієнти:
1 стакан майонезу (бажано домашнього);
1/3 склянки кетчупу;
1 апельсин.
Спосіб приготування:
Добре змішати майонез із кетчупом.
Додати сік солодкого апельсина.
При відтворенні тексту статті «Креветки як вибирати, варити і готувати іншими способами », цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.