Порцеляновий посуд — символ комфорту та багатства. Він може поліпшити настрій і прикрасити побут. Користуючись посудом з порцеляни, ви отримуєте щоденне естетичне задоволення. Останнім часом через наявність великого асортименту такого посуд у магазинах виникла можливість підбирати посуд під дизайн і стиль кухні.
Порцеляна — це міцна глиняна кераміка, яка просвічується при тонкому шарі. Звукові хвилі поширюються в порцеляні в 4 рази швидше, ніж у фаянсі, тому при ударі по ній дерев’яною паличкою, порцеляна віддає чистий, тривалий характерний звук. Завдяки цій властивості, можна відрізнити порцеляну від підробок і фаянсу.
Порцеляна отримується випаленням при температурі до 1500 °C, спектр поліграфічних сумішей каоліну, глини, польового шпату та кварцу. Застосовують його для виготовлення високоякісного порцелянового посуду.
Перевага порцеляни в тому, що вона дуже інертний матеріал і володіє хімічною та термічною міцністю. За ДСТУ, глазур у посуді з порцеляни повинна витримувати температурні перепади від 205 °С до 20 °С.
Трохи з історії порцеляни
Порцеляну в 620 році вперше виготовили в Китаї, але освоєння основних принципів виготовлення справжньої порцеляни відбулося значно пізніше.
У вигляді готових виробів до Венеції порцеляну завіз Марко Поло. Китайська порцеляна продавалася в той час на вагу. Шматочки привізної порцеляни, як коштовності, дами носили на золотих ланцюжках.
Спосіб виготовлення китайської порцеляни зберігався в секреті, й тривалий час не вдавалося виготовити його в Європі. У 1708 р секрет був розгаданий, а в 1710 р в Саксонії почалось виробництво порцеляни на першому Європейському порцеляновому заводі.
В Росії, у кінці 1740-их років Д. І. Виноградов самостійно розкрив секрет виробництва порцеляни, а вже наприкінці XVIII століття в Росії було організовано кілька порцелянових підприємств. Порцеляновий посуд почали виготовляти й на Імператорському порцеляновому заводі.
Відео-історія фарфорового посуду
Властивості порцелянового посуду
Для сервування столів в ресторанах застосовують комплект порцелянового посуду, що складається з більш, ніж із сорока різних предметів.
У хорошої якості порцелянового посуду має просвічуватися сніжно-білий черепок, такий посуд відрізняється своєю міцністю. При ударі по краю, порцеляновий виріб обов’язково віддає тривалий звук.
У порцелянового посуду, на відміну від фаянсового, вища термічна та механічна стійкість, кращий зовнішній вигляд і споживчі властивості.
Найбільш стійка до лугів і кислот порцеляна з високим вмістом глинозему та малою пористістю, у якої водопоглинання близьке до нуля.
Різновиди порцеляни
За складом і способом обробки глини, порцеляновий посуд можна розділити на посуд з:
твердої порцеляни (найбіліша і тверда);
м’якої порцеляни (найменш біла з вершковим відтінком і найменш тверда);
кістяної порцеляни (середньої білизни, середньої твердості).
Порцеляновий посуд всіх різновидів чудово підходить для використання на ідеальній кухні. Але посуд із твердої порцеляни все ж цінується більше. Його можна побачити в елітних ресторанах і на респектабельних прийомах.
Декор порцелянового посуду
Посуд з натуральної білої порцеляни і без декору користується найбільшою популярністю. Такий посуд відрізняється тільки дизайном форми.
Але виробники випускають порцелянові комплекти посуду й різноманітно декоровані, здатні задовольнити будь-які смаки. Існує два типи декорування порцелянового посуду:
Рельєфний декор — нанесення на стінки посуду гравіюванням, перфорацією або за допомогою рельєфних малюнків. Рельєфний декор відливається в формах разом з посудом, або частини декору (квіти, фігурки тощо) формують окремо і наклеюють на готовий виріб.
Барвистий декор — наносять під глазур’ю (частіше на китайській порцеляні з нанесенням малюнку прямо на черепок) або на ній (розпис емалевими фарбами).
Як доглядати за порцеляновим посудом
При дотриманні цих простих правил, ваш порцеляновий посуд буде радувати вас, ваших дітей і ваших онуків:
Порцеляновий посуд краще мити руками і окремо від ложок, виделок та інших металевих предметів з використанням м’яких мочалок. Каблучки й інші прикраси на цей час бажано зняти.
Не використовуйте порцеляновий посуд декорований металами в мікрохвильовці і не мийте в посудомийній машині. Посуд без подібних прикрас мити в посудомийній машині можна, але встановивши режим з малим нагріванням води.
Порцеляна не любить побутову хімію та абразивні миючі засоби, оскільки вони можуть зіпсувати або подряпати поверхню посуду.
Вимитий посуд бажано витерти м’якою тканиною і якнайшвидше висушити.
Порцеляновий посуд не бажано мити гарячею водою, інакше може пошкодитися малюнок.
При митті не залишати посуд у воді надовго.
Використовуйте спеціальний засіб для миття порцеляни або нейтральне мило.
Посуд з порцеляни з часом, після тривалої експлуатації, може потемніти і втратити свій респектабельний вигляд. Повернути порцелянову бездоганну білизну можна протерши її ганчіркою, змоченою винною кислотою або скипидаром. Також з цією проблемою допоможе впоратись харчова сода або сіль з оцтом.
Плями на порцелянових тарілках можна видалити теплою водою, якщо в неї додати трохи нашатирю.
Щоб тарілки та інший посуд з порцеляни краще зберігалися, можна перекласти їх білими серветками.
Не ставте чашки одну на одну, щоб не пошкодити тендітну ручку.
Як вибирати порцеляновий посуд
Купити порцеляновий посуд гарної якості можна в звичайній посудній крамниці, на виставці або в інтернет-магазині. Кожен обирає те, що найбільше відповідає його смаку та фінансовим можливостям, але все ж порцеляна має бути якісною.
Яка ж порцеляна якісна?
Якість порцеляни залежить від вмісту в ній білої глини (каоліну), тонкості помелу та інших технологічних особливостей.
Посуд краще вибирати відомих виробників, у яких повинні чітко читатися відомі брендові зазначення, що знаходяться за каталогами, а от китайський та інший «no name» посуд не має клейм і може бути небезпечним для здоров’я.
Виробники радять утримуватися від придбання порцелянового посуду з дуже яскравим і перламутровими малюнками, оскільки вони можуть містити кадмій і свинець.
Колір у якісної порцеляни — білий, тепло-вершковий. Сіро-блакитні відтінки говорять про низьку якість виробу. Цей колір порцеляни можна побачити на денці тарілки або чашки.
При покупці потрібно звернути увагу на місця зіткнення виробів з поверхні столу. Ці місця повинні бути такого ж однорідно-білого кольору, як і на глазурованій поверхні, якщо, звичайно, не використовувалося ніяких відбілюючих речовин або барвників для глазурі.
Порцеляновий посуд ніколи не декорують повністю для того, щоб була можливість перевірити тонкість і чистоту порцелянової маси. Придивіться — якщо у порцеляновій масі були присутні домішки — ви побачите їх на не прикритих малюнком ділянках.
Огляньте виріб з порцеляни, він має бути гладким, без дірочок, бульбашок, тріщин, вкраплень, подряпин і найменших сколів.
Якість можна визначити по геометричній правильності чашок і тарілок. Якщо їх поставити на стіл, то вони повинні стояти і не хитатися, як у звичайному стані, так і в переверненому, а кришки щільно прилягати до основного виробу.
При відтворенні тексту статті «Посуд порцеляновий: як його обрати і доглядати», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.