Розвиток науки і техніки на сьогоднішньому етапі розвитку людства просто вражає. Саме завдяки цьому наше життя стає цікавішим, щоденні клопоти легшими, а діяльність у будь-якій сфері продуктивнішою. Крім того, розвиток науки і техніки дозволяє нам слідкувати за своїм здоров’ям, чи навіть допоможе у намаганнях схуднути. Саме з цією метою вже створено унікальний інноваційний набір столового посуду Алекса Шульца.
Дизайнер Алекс Шульц створив концептуальний інноваційний набір кухонного посуду майбутнього. Набір включає три предмети — ложку, виделку та ніж. У них вбудовані датчики здатні аналізуваті їжу. У залежності від того, що вставлено в ручку-тримач, датчики визначать:
кількість жирів, білків і вуглеводів визначить виделка;
вагу їжі, яку ви відправите до рота, підрахує ложка;
ніж виміряє температуру страви.
Вся зібрана інформація за допомогою bluetooth-пристрою, вбудованого в ручку, надійде в комп’ютер, який усе зафіксує, підрахує і створить вичерпний звіт про спожиту їжу. А в особистій програмі управління раціоном харчування надалі можна все проаналізувати і скорегувати свій майбутній раціон, в залежності від ваших завдань та побажань.
Цей виріб допоможе споживати лише здорову їжу, дотримуватись певної дієти або рекомендацій лікаря. Скоро подібні столові прилади з майбутнього, можливо, навіть зможуть перевіряти їжу на зіпсованість або на вміст токсинів прямо під час їжі, зможуть попередити, що ви вже вжили граничну кількість калорій, і вже варто зупинитись.
Спочатку цей набір столових предметів розроблявся для людей із зайвою вагою хворих на діабет, але, без сумніву, набір насадок для аналізу їжі буде корисним кожному і може стати предметом масового використання.
Вперше набір розумних кухонних предметів майбутнього був представлений в 2008 році на Мюнхенській виставці Designparcours Munich.
Інтелектуальний посуд (відео)
Посуд з екологічно чистого поліпропілену — «Бджілка» — служить для зберігання, а також для приготування їжі без використання плити.
У посуду «Гурман» ручки не нагріваються, а приготування в ньому можна порівняняти з російською піччю.
Тарілка-дозиметр «Фукусіма»
Німецький дизайнер Нілс Фербер запропонував свій винахід для тих, хто хоче знати, чи не забруднені страви, які ми їмо, радіацією. Тарілка-дозиметр виглядає, як звичайна, за виключенням однієї характерної ознаки: вона вміє вимірювати радіацію і здатна визначити ступінь зараженості.
Якщо продукти не заражені, то вона залишиться білою, в протилежному випадку — будуть світитися світлодіодні кільця. Тарілка має два білих і одне червоне індикаторні кільця. Білі говорять про безпеку, а червоне попереджає, що страву краще не їсти.
Цей посуд вже протестували в Японії, оскільки там питання радіоактивного забруднення є досить актуальним. Не завадила б вона і жителям України, бо Чернобильська радіація від нас нікуди не ділась.
При відтворенні тексту статті «Столовий посуд майбутнього», цілком або частинами, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.