Запікання риби, в т.ч. і в духовці — давній і один з найбільш корисних способів приготування. Запікання дозволяє повністю розкрити смак риби і зберегти більшість її корисних властивостей. Рибу можна приготувати в будь-якому посуді, під кришкою і без, але при запіканні її готують не в посуді, а просто розміщують над вогнем. Ми говоримо, що «шашлик смажиться», але це невірно. Він запікається.
Запечений в духовці лосось. Шкіра захищає ніжне м’ясо від жару і тримає вологу.
Що таке запікання
Запікання — один з дев’яти основних кулінарних процесів (поряд з варінням, тушкуванням і смаженням).
Запікання ділиться на три види:
відкрите (обпалення),
закрите,
стисле.
Закрите запікання може бути:
під кришкою,
герметичне,
в фользі,
в природній оболонці (риба цілком, в лусці).
Вогонь або вугілля при запіканні розташовані внизу, а предмет запікання (риба) — розташовується вище вогню в підвішеному стані, на шампурі або на решітці. Якщо предмет що запікається знаходиться в посуді, то — тільки в духовці, і тоді вогонь діє через нагрів навколишнього повітря.
При короткому запіканні запікається лише верхня частина вже готового продукту. Готова, або майже готова страва закладається у відкритий посуд тонким шаром на 20-40 секунд в духовку, для заколіровування, придбання хрусткої скориночки і остаточної готовності.
На вугіллі і на відкритому вогні можна запекти все, що завгодно, але простіше це робити в духовці. Підготували продукти, засунули їх в духовку і забули. Хіба що таймер включили, щоб нагадав перевірити страву.
Про користь запеченої риби
Запечена риба добре засвоюється організмом, в ній зберігається більшість корисних речовин, тому вона може стати незамінним інгредієнтом дієтичного та дитячого харчування. При запіканні вона готується без додавання жирів, а свій зайвий жир йде, це робить блюдо менш калорійним (корисно при схудненні), але риба сухою не стає.
Регулярне, але помірне вживання рибних страв знижує ризик виникнення багатьох захворювань, а відмінні смакові якості приготовленої в духовій шафі риби роблять її основою багатьох рецептів.
Корисно знати:
за вмістом білків і поживних речовин риба може скласти конкуренцію кращим сортам м’яса. Наприклад, судак по харчовій цінності перевершує курятину, а сазан — яловичину.
Запікання риби
Правильно запікати рибу в духовці, на жаль, вміють далеко не всі. Щоб приготувати її в духовці смачно потрібно дотримуватися кількох простих правил (поради нижче). Аромат, що виходить від запеченої риби, обов’язково збере до столу всіх домочадців. А що подати до риби: різотто, кабачки з сиром, або гарнір з картоплі з часником — вирішувати Вам.
30 хвилин у духовці і запечена риба готова, сідайте снідати будь ласка.
Яку рибу можна запікати
Запікати можна будь-яку рибу, навіть заморожену. Рекомендується запікати рибу цілу, не чищену (з головою, хвостом і плавниками, без розрізів і проколів). Порода риби не має значення, підійде та, яка Вам більше подобається за смаком.
Трохи про посуд
Не в останню чергу смак страви залежить від посуду. Необхідно пам’ятати, що готувати рибу в духовці можна в глиняному, емальованому або чавунному посуду. Алюмінієві або інші металеві сковороди і листи можуть додати рибі сірий відтінок і погіршать аромат і смак, а також посприяють руйнації багатьох корисних речовин. Переважно для готування або запікання потрібно вибирати глибший посуд, але невеликого розміру (пропорційно з величиною риби).
Як вибрати і підготувати рибу для запікання
Від правильного вибору риби для запікання в духовці залежить багато чого. Якщо Вам потрібна для страви не чищена ціла риба, то зверніть увагу на таке:
потрібно відібрати свіжу, велику рибину;
вона повинна бути з блискучою, гладкою, трохи вологою лускою;
зябра повинні бути чистими, без слизу, у свіжої риби вони яскраво-червоні, у залежаної — бляклі;
свіжа риба щільна на дотик, черевце не повинно бути деформованим або роздутим;
очі у свіжої риби — прозорі;
рибний запах не повинен бути неприємним, з сторонніми відтінками.
Як запікати рибу
Отже, риба для запікання обрана. Що ж далі? Готується риба досить швидко — в цьому полягає ще один великий плюс продукту та процесу. Запікати рибу можна цільною тушкою або розділити на порційні частини. Зміниться тільки час приготування.
Природна оболонка зберігає герметичність риби. Тому в цьому випадку вся підготовка риби до запікання полягає в тому, щоб вимити її і натерти сіллю. Риба збереже всі свої смакові та поживні властивості.
Риба підготовлена, тепер залишилося її покласти на лист і помістити вище в духовку.
Якщо коротко, то процес запікання риби в духовці зводиться до наступного: підготовлену рибу укладають в посуд, змащений невеликою кількістю жиру, і поміщають в попередньо розігріту до 160-250 градусів (залежить від величини і виду риби) духовку.
Якщо риба товста і велика, то її запікають хвилин 15-20 на одному боці, а потім на іншому.
Плоска риба зазвичай запікається за 25 хвилин без перевертання.
Визначити готовність риби можна двома способами:
По затверділій скоринці можна постукати виделкою або ножем. Звук буде дзвінким.
Візуальний спосіб — сіль висохне і пожовтіє.
Вийнявши рибу з духовки, її укладають на обробну дошку охолонути хвилин 10. А тепер — відламати їй голову і обережно зняти запечену кірку з одного боку. Вийняти обережно нутрощі (вони самою природою загорнуті в спеціальну плівку) і укласти рибу на блюдо очищеною стороною. Зняти кірку яка залишилася.
Якщо ви не хочете видаляти рибну тельбуху після готування, рибу заздалегідь слід очистити від луски, випатрати, ретельно вимити й обсушити паперовим рушником. А ще можна купити очищену і розрізану в магазині.
Виймати з риби нутрощі потрібно обережно. Жовчний міхур слід видаляти акуратно, але навіть якщо він все-таки лопне — не страшно, буде досить добре вимити рибу під струменем холодної води. Відрізати голову, плавники та хвіст — Ваша особиста справа. Але якщо голову залишаєте, видаліть очі і зябра.
Підготовлену тушку слід зовні і зсередини натерти сіллю і меленим чорним перцем, і залишити «всіліватися» на деякий час.
Тепер ви маєте простір для фантазії:
Укласти рибу на деко або в будь-яку форму для запікання, полити лимонним соком, обкласти цибулею і змастити майонезом або сметаною. Поставити в духовку на ті ж 25-30 хвилин і забути до дзвінка таймера.
Загорнути рибу в алюмінієву фольгу, попередньо змастивши її маслом, щоб риба до неї не прилипала. І також полити лимонним соком, додати овочі для гарніру (солодкий перець, морква, печериці та ін., обкласти пряною зеленню). І знову — в духовку.
Також можна запекти рибу по одному з наведених нижче рецептів.
Рецепти, як приготувати рибу в духовці
Як приготувати рибу в духовці так, щоб будь-хто попросив добавки — дізнайтеся нижче. Любителі риби оцінять ці рецепти по достоїнству.
Запечений короп у фользі з овочами
Запечений у фользі в духовці короп фарширований овочами, просто і смачно.
Тепер будемо його маринувати. Беремо харчову фольгу, складаємо її вдвічі, кладемо на неї коропа, перчимо і солимо за смаком морською сіллю з обох боків і в серединці. Посипаємо розмарином, базиліком, а також приправою для риби.
Тремо на тертушці дві морквини середнього розміру і ріжемо 1,5 цибулини. Змішуємо цибулю з морквою, солимо, перчимо і додаємо майонез. Фаршируємо сумішшю черевце коропа.
Збризгуємо рибу соком лимона і замотуємо її у фольгу.
Відправляємо коропа в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5-2 години.
Запечений в духовці сазан під овочами зі сметаною
Запечена в духовці риба це фантастика, а сазан запечений з овочами — сама досконалість. Як приготувати рибу? Що покласти для начинки? В цьому відеорецепти відповіді на ці та інші питання.
Найсмачніша запечена риба — це сазан в духовці з овочами.
Нам знадобиться:
сазан — 1 шт. (2,5-3 кг);
морква — 1 шт.;
цибуля ріпчаста — 2 шт.;
помідори — 2 шт.;
перець болгарський — 2 шт.;
сметана — 100 гр.;
цибуля зелена — 1 пучек;
зелень кропу і петрушки — 1 пучок;
сіль, перець, приправа для риби — за смаком.
Приготування:
Чистимо, миємо й витираємо паперовим рушником рибу, розрізуємо з середини у хребта.
Посипаємо і натираємо черевце і з обох боків сазана сумішшю перцю, солі з рибною приправою. Збризгуємо всередині соком лимона.
Нарізуємо моркву і укладаємо її на дно дека. Зверху кладемо рибу.
Укладаємо шарами овочі на рибу і змащуємо їх зверху сметаною.
Ставимо запікати в розігріту до 200 градусів духовку. Запікаємо до готовності риби.
Лящ запечений в духовці
Як швидко і просто приготувати смачну рибу, але так, щоб страва задовольняла рибальським винаходам. Процес не повинен бути тривалим, а рецепт, не перевантажений інгредієнтами.
Риба у фользі — лящ в духовці.
Інгредієнти:
лящ — 2 шт., середніх;
лимон — 1 шт.;
лук — 2 шт.;
приправа до риби;
сіль, петрушка, рослинне масло.
Приготування:
Лящ — річкова риба, а всім річковим рибам притаманний запах тини. Щоб від нього позбутися почищену рибу потрібно збризнути соком лимона і залишить її на 30 хвилин.
Тим часом нарізуємо півкільцями цибулю.
Також необхідно підготувати деко, викладаємо на нього харчову фольгу так, щоб вона закривала всю поверхню.
Викладаємо на деко рибу і робимо поперечні надрізи для кращого просочування спеціями.
Солимо ляща і посипаємо приправами з усіх боків і всередині черевця.
Заповнюємо черевце цибулею і скроплюємо зверху рибу рослинним маслом.
Викладаємо часточки лимона для прикраси і закриваємо рибу фольгою, залишаючи по центру віконце.
Випікати будемо близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.
Червона риба запечена в вершках
Після перегляду цього відео Вам більше не доведеться витрачати величезну кількість часу і сил на приготування риби.
Швидкий і простий рецепт приготування червоної риби в вершках.
Нам знадобиться:
червона риба;
яйце;
вершки;
вершкове масло;
спеції.
Приготування:
Рибу посолити поперчити і залишити на 1 годину постояти.
Кладемо на дно жароміцного посуду трохи вершкового масла і викладаємо рибу.
Збиваємо яйце віночком до перемішування жовтка з білком, додаємо вершки, карі для кольору, сіль за смаком. Все перемішуємо і заливаємо рибу.
Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
Подаємо запечену в духовці з вершками рибу теплою, з лимоном, зеленню і свіжими овочами.
Що окрім риби можна запікати в духовці
Запекти в духовці можна все те, що і на відкритому вогні. Фрукти, овочі, птицю, м’ясо. Кожна група продуктів має свої способи підготовки.
Головне пам’ятати:
успіх запікання — в правильній попередній підготовці продуктів.
Риба в духовці: корисні поради
Якій рибі краще віддати перевагу для запікання? Підходить будь-яка, але найбільш смачною вийде короп, лящ, скумбрія, карась, сазан, судак і річковий окунь.
Щоб посуд при запіканні не всмоктував рибний запах, застеліть деко листом фольги, так само перед початком готування його можна змастити оцтом або лимонним соком, після чого просто сполоснути у воді.
Щоб усунути запах з рук, натріть їх лимонної кіркою або кавовою гущею.
Розрізану на порційні шматочки рибу, в духовці, як правило, запікають на деці або сковороді. Посуд має бути заповнений повністю гарніром і рибою, інакше волога при запіканні буде швидко випаровуватися, і страва вийде сухою.
Риба — швидкопсувний продукт, зберігати її потрібно окремо. Неправильний режим зберігання впливає на якість майбутніх рибних страв.
Рибу краще запікати безпосередньо перед їжею. Остигла риба втрачає смакові якості.
Скільки часу і при якій температурі запікати рибу різних порід:
короп вагою до 1 кг — 50 хв при 180 град;
короп вагою від 1 до 1,5 кг — 1 година при 180 град;
короп вагою від 1,5 кг до 3 кг — 1,5-2 години при 180 град;
форель цілком — 30-35 хв при 180 град;
порційні шматки форелі — 20 хв при 180 град;
сьомга цілком — 30-35 хв при 180 град;
стейки сьомги середнього розміру в фользі — 25 хв при 160 град;
тріска цілком 30-35 хв при 180 град;
хек цілком — 35 хв при 180 град;
скумбрія цілком — 40 хв при 190 град;
горбуша — 30 хв при 180 град;
минтай цілком — 25-35 хв при 180 град;
товстолобик — 30 хв при 180 град;
судак цілком — 15-20 хв при 180 град;
пангасіус — 30 хвилин при 180 град;
щука — 30 хв при 180 град;
цілий осетер — 30-40 хв при 180 град залежно від розміру риби;
лящ цілком вагою до 0,5 кг — 40 хвилин при 200 град;
лящ від 0,5 до 0,8 кг — 50 хв при 200 град;
лящ від 0,8 до 1,2 кг — 1 година при 200 град;
річковий окунь до 900 гр — 20 хв при 180 град;
окунь вагою від 900 гр до 1,5 кг — 30 хвилин при 180 град;
окунь від 1,5 до 2 кг — 50 хв при 200 град;
пеленгас цілком — 30-45 хв при 200 град;
пеленгас розрізаний на шматочки — 35 хв при 180 град;
камбала — 30-35 хв при 160 град;
сом — від 40 хв до 1 години 170-280 град;
сиг — 25-40 хв при 180-200 град;
палтус шматочки — 20-25 хв при 160 град;
палтус цілком — 30 хв при 190 град;
голець — 30 хвилин при 160-180 град;
путасу шматочки — 20-25 хв при 200 град;
путасу ціла риба — 40 хв при 180 град;
мойва — 25-35 хв при 180 град;
кета філе вагою 0,5 кг запікати в духовці 25 хвилин;
2 кг кети (невеликі шматочки) запікати 1 годину.
харіус — 30 хв при 170 град.
При відтворенні тексту статті «Як приготувати рибу в духовці: добірка смачних рецептів і важливих порад», цілком або частинами, активне посилання на сайт oede.in.ua обов’язкове.