Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Як приготувати гарбузову кашу





На цій сторінці (зміст):

Серед овочів гарбуз є лідером за вмістом багатьох корисних речовин. Чемпіон серед вітамінів, що містяться в ній — бета-каротин. Гарбуз багатий також вітамінами С, Е, В1, В2, РР. А так як він є низькокалорійним продуктом (28 ккал на 100 г), то він затребуваний і в дієтичному харчуванні.

Є багато страв і способів як готувати цей чудовий овоч. Однак, каші, мабуть, найпопулярніші і улюблені. У каші з гарбуза зберігається більшість корисних речовин, включаючи каротин і кальцій.

Смачні гарбузи для смачної каші

Кожна господиня повинна мати в арсеналі свій рецепт приготування гарбузової каші, а то й не один. Якщо у Вас ще немає такого, спробуйте приготувати кашу з гарбуза, використовуючи нашу добірку простих рецептів, і Ви обов’язково зможете вибрати той, який стане улюбленим у вашій родині.

Каша з гарбуза — 7 корисних порад від досвідчених кулінарів

  1. У гарбуза є природна солодкість з прісним присмаком. Її просто розвинути в карамельний бік, додавши цукор. Її легко заглушити сіллю і прянощами.
  2. Найкраще для приготування каші підходять мускатні сорти гарбуза. Але потрібно пам’ятати, що мускатні гарбузи краще вживати в їжу після нетривалого зберігання (2-3 місяці). При зберіганні вони набувають помаранчевого відтінку, у них посилюється мускатний аромат і збільшується вміст цукру.
  3. Заправляти гарбузову кашу прийнято вершковим маслом, цукром і молоком. Можна значно поліпшити смак каші медом, горіхами, чорносливом, родзинками, курагою і будь-якими іншими сухофруктами.
  4. Для смаження гарбуз потрібно обваляти в сухарях або борошні. Для того щоб скибочки менше розповзалися, їх солять і дають дві години полежати на паперовому рушнику.
  5. Гарбуз запікають без додавання рідини. Маленькі плоди можна запекти цілими, зрізавши верхівку і поставивши перед переміщенням в духовку на зріз.
  6. Якщо варений або печений гарбуз підсох, його шматки деякий час тримають над парою.
  7. Для більш повного засвоєння каротиноїдів, у страви з гарбуза бажано додавати жири: масло, вершки, жирне молоко.

Підготовка гарбуза перед приготуванням

Перед приготуванням у гарбуза відрізають дно і верхівку. Після цього гострим ножем його розрізають навпіл, ложкою виймають волокна і насіння, очищують від шкірки і нарізають. Якщо шкірка зрізається важко, її відділяють після варіння.

Як підготувати гарбуз — відеоурок з сайту Афіша-Їжа.

Варять гарбуз у підсоленій воді. Після, негайно відкидають на друшляк.

Гарбузове насіння перед запіканням замочують на 1 годину у воді. Потім їх промивають, розкладають в один шар на деко і тримають 30-35 хвилин в нагрітій до 150 градусів духовці.

Як правильно варити гарбузову кашу

Гарбузова каша може бути приготована тільки з самого гарбуза або з додаванням різних круп. Зазвичай для цих цілей використовують пшоно або рис, рідше — манку, кукурудзяну крупу, вівсянку та рисове борошно.

Правильно зварена гарбузова каша — надзвичайно смачна і ситна їжа. Але, для того щоб вона вийшла такою, потрібно дотримуватися простих правил, які стосуються приготування і будь-яких інших каш.

Порада: використовувана крупа повинна бути ретельно промита, так як зерна рослин, містять досить велику кількість жиру, який швидко гіркне, роблячи гіркою і кашу. Особливо швидко цей процес відбувається у дрібних шматочках зерен та у пилу, які при промиванні видаляються, і крупа отримує первинний смак. З цих причин крупи краще мити гарячою водою.

Каша з гарбуза — 5 кращих рецептів

Ніхто не стане сперечатися, що гарбузова каша може вважатися однією з найбільш корисних каш, але як її приготувати? У цьому допоможе наша добірка з 5-ти зовсім різних рецептів.

Проста гарбузова каша

Проста гарбузова каша

Склад продуктів:

  • крупа пшоняна або рис 2/3 склянки;
  • гарбуз, нарізаний кубиками по 2 см — 1,5 склянки;
  • цукор — 1 ст. ложка;
  • сіль — 1 ч. ложка;
  • кориця або лимонна цедра — 1 ч. ложка.

Приготування:

  1. Гарбуз залити водою так, щоб він був повністю нею покритий і варити до напівготовності.
  2. Всипати промиту крупу, цукор і варити разом з гарбузом до готовності крупи.
  3. Коли каша почне густіти, додати корицю або цедру.
  4. Загуслу кашу накрити кришкою і поставити на 25-30 хвилин для упрівання.

Подавати зі сметаною, маслом або варенням.

Порада: кашу і гарбуз можна зварити окремо — у різних каструлях, змішати їх по готовності і трохи доварити.

Каша з гарбуза без крупи

Така каша готується без додавання будь-яких круп.

Каша з гарбуза без крупи

Які вам знадобляться інгредієнти для такої каші:

  • невеликий гарбуз;
  • молоко або вершки — 1 склянка;
  • вершкове масло — 1 ст. ложка;
  • 1 ч. ложка кориці (без верху);
  • 2 ч. ложки цукру.

Готуємо так:

  1. Гарбуз потрібно спочатку підготувати: почистити від шкірки, прибрати серцевину з насінням, порізати його на невеликі шматочки.
  2. Тепер овоч поміщуємо в підходящу каструлю, доливаємо трохи води і відварюємо до м’якості.
  3. Після зливаємо воду, а гарбуз відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.
  4. Потім гарбуз знову поміщуємо в каструлю, додаємо до ньго вершки або молоко, цукор, корицю і вершкове масло.
  5. Доводимо до кипіння і варимо 5-7 хвилин при постійному помішуванні.

Подати кашу потрібно в теплому вигляді.

Пшоняна каша з гарбузом в горщику

Чому б гарбуз не запекти горщику? Отже, готуємо пшоняну кашу з гарбузом в горщику, з молоком і медом.

Пшоняна каша з гарбузом в горщику

Продукти, які вам знадобляться:

  • пшоно — 250 г;
  • молоко — 1 л;
  • гарбуз — 300 г;
  • мед — 3 ст. ложки;
  • вершкове масло — 50 г.

Готуємо кашу в горщику з гарбузом так:

  1. Беремо пшоняну крупу, промиваємо. Гарбуз нарізаємо невеликими кубиками.
  2. Наливаємо в каструлю молоко і доводимо його до кипіння, засипаємо пшоно.
  3. Варимо до напівготовності на невеликому вогні, часто помішуючи, щоб каша не пристала до дна.
  4. За хвилин 10 до готовності пшона кладемо гарбуз, проварюємо.
  5. Масу викладаємо в горщики, додаємо столову ложку меду і шматочок вершкового масла. Ставимо в духовку, печемо при 150-170 градусах 35-40 хвилин.

А тепер готову кашу подавайте в горщику з маслом в гарячому вигляді трохи поливши медом і прикрасивши м’ятою. Ще в кашу з гарбузом можна додати родзинки і курагу.

Насолоджуйтесь!

Порада: щоб каша не пригоряла, додайте чайну ложку рослинної олії на дно каструлі.

Хапама — каша в гарбузі

Це не зовсім каша, а скоріше запечений гарбуз фарширований солодким пловом.

Хапама - гарбузова каша в запеченому гарбузі

Хапама — національне вірменське блюдо. Її готують на весілля і підносять молодим. Символізує це блюдо достаток і солодке життя.

Традиційно в хапаму клали цілком певні добавки: курагу, родзинки і аличу, з фруктів — яблуко або айву, а також мед, але з часом рецепт зазнав змін. Тепер господині кладуть будь-які сухофрукти, які є в наявності.

Продукти, які знадобляться:

  • гарбуз — 1 шт. (Близько 1,5 кг);
  • рис — 1 ст.;
  • родзинки — жменя;
  • чорнослив — жменя;
  • курага — жменя;
  • фініки — жменя;
  • волоські горіхи — жменя;
  • яблука — 1 шт.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • сіль, цукор, кориця — до смаку.

Готуємо хапаму:

  1. Спочатку треба підготувати гарбуз. Його потрібно добре вимити, потім зрізати верхню частину з хвостиком — це буде кришечка «горщика». Щоб «кришечка» при температурній обробці не зіскочила і щільно прилягала, зрізайте її не по прямій, а встромляючи ніж під кутом, щоб отримати невеликий конус.
  2. За допомогою ножа і ложки вийняти насіння і волокна, а також зрізати частину м’якоті, роблячи стінки тонкішими. М’якоть нам ще буде потрібна.
  3. Відварити рис в підсоленій воді до напівготовності і остудити.
  4. Всі сухофрукти помити і нарізати шматочками, горіхи порубати крупно, гарбузову м’якоть і яблуко нарізати дрібно.
  5. Покласти всі добавки в рис і перемішати. Покласти цукор і корицю, ще раз перемішати.
  6. Змастити гарбуз всередині вершковим маслом, заповнити фруктово-рисовою начинкою, залишаючи пару сантиметрів до верху. Зверху покласти шматочки вершкового масла.
  7. Щільно закрити «кришечку» — і в духовку хвилин на 40, підстеливши кілька шарів паперу для випічки.

Розрізати готовий гарбуз, як кавун — на скибки зверху вниз. Розкрити «пелюстки» на великому блюді, доповнити сухофруктами, медом, вершковим маслом.

Хапама — солодка рисова гарбузова каша, запечена в гарбузі.

Рисова каша з гарбузом, яблуками та родзинками

Рисова каша з гарбузом, яблуками та родзинками

Необхідні продукти:

  • рис — 300 г;
  • згущене молоко з цукром — 100-150 г;
  • гарбуз — 500 г;
  • яблука — 200 г;
  • родзинки — 100 г;
  • цукор — 3 ст. ложки;
  • розтоплене вершкове масло — 0,5 склянки;
  • сіль — за смаком.

Готуємо кашу:

  1. Помийте яблука і очистіть їх від шкірки і насіння, після чого поріжте дрібними кубиками.
  2. Промийте родзинки змішайте їх з порізаними яблуками.
  3. Очистіть від насіння і шкірки гарбуз і поріжте його скибочками.
  4. Промийте і злегка підваріть рис.
  5. Потім розтопіть в каструлі половину масла і викладіть на дно гарбуз і трохи його обсмажте.
  6. Половину рису покладіть поверх гарбуза і додайте згущене молоко, а зверху рис засипте яблуками і родзинками. Зверху каструлю наповніть рисом що залишився.
  7. Вміст каструлі залийте залишившимся розтопленим маслом, додайте води так, щоб вона ледь прикривала рис, посоліть і додайте цукор. За бажанням можна залити молоком або вершками (або сумішшю молока/вершків з водою).
  8. Кашу варіть на повільному вогні до готовності рису.

Порада: якщо вода почне викіпати, а гарбуз ще жорсткий або рис не готовий, додати гарячу воду і варити до готовності інгредієнтів.

Після того як каша приготується, викладіть її на велике блюдо. Просимо до столу, каша готова!

При відтворенні тексту статті «Як приготувати гарбузову кашу: 5 рецептів і 7 порад», цілком або частинами, активне посилання на сайт oede.in.ua обов’язкове.

Кілька статей схожої тематики:


    Мітки до статті: рецепт, страви, як готувати


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті з порадами
    як готувати і вибирати продукти:

  • Цікаві матеріали цього розділу:
    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑