Просто про їжу - Головна Карта сайту  
Просто Про їжу

Білки - як влаштовані і яку роль відіграють





Білок (protein, протеїн) — високомолекулярна органічна сполука — необхідна і основна частина організму. Близько 85% сухого залишку всіх його тканин припадає на білки.

У цій статті про білки:

Що таке білки і як вони влаштовані

Білки, будучи здебільшого ферментами, виконують основну роль в життєдіяльності організму. Вони дуже різноманітні за структурою і за функціональними особливостями. Уявити, як вони влаштовані можна на прикладі звичайної ланцюжка. Ланцюжок — це білкова молекула, а її ланки — амінокислоти.

Як влаштовані білки

Всі ланки у звичайного ланцюжка однакові, а в білкового — різні і чергуються вони в різній послідовності. Кожна особлива послідовність ланок-амінокислот визначає властивості білка. Наприклад, у нас є два типи ланок A і B, з них організм зібрав такі ланцюжки (все умовно і тільки для прикладу):

  • BBAA — вийде якийсь мембранний білок;
  • AABB — вийде, наприклад, білок, який може переносити речовини;
  • ABAB — це вже зовсім інший білок, наприклад, що становить основу міжклітинної речовини;
  • BBBA — четвертий, наприклад, білок нейтралізуючий бактерії або чужорідні білки.

Таким чином, маючи всього лише 2 типу ланок, можна отримати абсолютно різний їх набір.

В реальності все складніше. У розпорядженні організму є 20 ланок-амінокислот і довжина ланцюжка не обмежена всього 4-мя ланками. У різних поєднаннях вони утворюють величезну різноманітність цих біологічних молекул, цим і обумовлюється така багатогранність властивостей і ролей білків в організмі людини.

Яку роль виконують білки в організмі

В забезпеченні життя людини роль білка дуже складно переоцінити. У будь-якому живому організмі тисячі білків виконують незліченну кількість важливих функцій.

Ці функції, розподіляються наступним чином:

  1. Захисні
    Імунна система захищає організм від чужорідних речовин і патогенів. Білок імуноглобулін тут виконує головну роль. Але цим захисні функції білків не обмежуються. Вони виконують також хімічний захист, пов’язуючи токсини і розщеплюючи отрути.
  2. Регуляторні та сигнальні
    Білки виконують функції датчиків і сигнальних речовин, забезпечують узгодженість роботи ендокринної, імунної і нервової систем, регулюють процеси всередині клітин. Яскравим прикладом цього класу білків можуть послужити гормони.
  3. Структуроутворюючі
    Структурні білки підтримують форму і стабільність тканин та клітин, надають їм механічну міцність, а також беруть участь в побудові цитоскелета. Як приклад структурного білка можна назвати колаген.
    Колаген забезпечує еластичність, і міцність сполучної тканини. Він становить основу кісток, сухожиль, хрящів і т.і.
  4. Рухові
    В результаті взаємодії білків відбуваються переміщення клітин, скорочення м’язів та інші види біологічної рухливості.
  5. Транспортні
    Гемоглобін — найвідоміший транспортний білок, він відповідає за перенесення кисню і вуглекислого газу між тканинами і легенями. У крові є багато інших транспортних білків. Крім переносу речовин між тканинами та органами білки виконують транспорт через мембрани клітин.
  6. Запасні
    Запасні білки виконують роль накопичення та джерела цінних і поживних речовин, містяться в рослинах. В тваринних організмах білки м’язів, при крайній необхідності, можуть його живити. В яйцеклітинах білки є джерелами енергії і речовин.

Коротка таблиця білкової їжі

У цій таблиці білкової їжі в наочній формі представлено вміст білка в 100 г продуктів, в його їстівній частині. Цієї таблиці буде достатньо, щоб зорієнтуватися, де білка більше, а де менше.

Продукти

Кількість білка в 100 г

Вміст білка дуже велика (сир, м'ясо, риба, горіхи)

Високо-білкові продукти з вмістом понад 15 г білка в 100 г, це: сири, м’ясо, птиця, риба, бобові і горіхи.

Вміст білків велике (свинина, ковбаса, яйця, макарони)

До білкової їжі можна віднести і такі продукти, які містять від 10 до 15 г білка в 100 г, це: свинина, ковбаси, яйця, крупи, борошно та макарони.

Вміст білка помірне (хліб, рис, зелений горошок, перловка)

Помірно-білкові продукти з вмістом білка від 5 до 10 г в 100 г, це: хліб, рис, зелений горошок, перлловка.

Вміст білків маленьке (сметана, морозиво, кольорова капуста, картопля)

Мало-білкові продукти з вмістом білка від 2 до 5 г в 100 г, це: кефір, молоко, сметана, морозиво, шпинат, цвітна капуста, картопля.

Вміст білка дуже маленьке (масло, овочі, фрукти, гриби

Дуже мало-білкові продукти з вмістом білка від 0,4 до 2 г на 100 г, це: вершкове масло, овочі та фрукти, гриби і ягоди.

При відтворенні тексту Статті «Білки — як вони влаштовані і яку роль відіграють», цілком або частин, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.


Ще про білки:


    Мітки до статті: здоров'я, про їжу, таблиці


    
    Головні розділи сайту:
  • Останні статті цього розділу
    про Здорове харчування:

  • Цікаві матеріали цього розділу:

    Збалансоване харчування - основи збалансованої дієти

    Як зменшити вживання насичених жирів - поради

    Про їжу просто | Добірка статей розділу | Карта сайту
       © 2012-2014 - Просто Про їжу
     
    ↑ Вгору ↑