|
Білки - як влаштовані і яку роль відіграють
Білок (protein, протеїн) — високомолекулярна органічна сполука — необхідна і основна частина організму. Близько 85% сухого залишку всіх його тканин припадає на білки.
У цій статті про білки:
Що таке білки і як вони влаштовані
Білки, будучи здебільшого ферментами, виконують основну роль в життєдіяльності організму. Вони дуже різноманітні за структурою і за функціональними особливостями. Уявити, як вони влаштовані можна на прикладі звичайної ланцюжка. Ланцюжок — це білкова молекула, а її ланки — амінокислоти.

Всі ланки у звичайного ланцюжка однакові, а в білкового — різні і чергуються вони в різній послідовності. Кожна особлива послідовність ланок-амінокислот визначає властивості білка. Наприклад, у нас є два типи ланок A і B, з них організм зібрав такі ланцюжки (все умовно і тільки для прикладу):
- BBAA — вийде якийсь мембранний білок;
- AABB — вийде, наприклад, білок, який може переносити речовини;
- ABAB — це вже зовсім інший білок, наприклад, що становить основу міжклітинної речовини;
- BBBA — четвертий, наприклад, білок нейтралізуючий бактерії або чужорідні білки.
Таким чином, маючи всього лише 2 типу ланок, можна отримати абсолютно різний їх набір.
В реальності все складніше. У розпорядженні організму є 20 ланок-амінокислот і довжина ланцюжка не обмежена всього 4-мя ланками. У різних поєднаннях вони утворюють величезну різноманітність цих біологічних молекул, цим і обумовлюється така багатогранність властивостей і ролей білків в організмі людини.
Яку роль виконують білки в організмі
В забезпеченні життя людини роль білка дуже складно переоцінити. У будь-якому живому організмі тисячі білків виконують незліченну кількість важливих функцій.
Ці функції, розподіляються наступним чином:
-
Захисні
Імунна система захищає організм від чужорідних речовин і патогенів. Білок імуноглобулін тут виконує головну роль. Але цим захисні функції білків не обмежуються. Вони виконують також хімічний захист, пов’язуючи токсини і розщеплюючи отрути.
-
Регуляторні та сигнальні
Білки виконують функції датчиків і сигнальних речовин, забезпечують узгодженість роботи ендокринної, імунної і нервової систем, регулюють процеси всередині клітин. Яскравим прикладом цього класу білків можуть послужити гормони.
-
Структуроутворюючі
Структурні білки підтримують форму і стабільність тканин та клітин, надають їм механічну міцність, а також беруть участь в побудові цитоскелета. Як приклад структурного білка можна назвати колаген.
Колаген забезпечує еластичність, і міцність сполучної тканини. Він становить основу кісток, сухожиль, хрящів і т.і.
-
Рухові
В результаті взаємодії білків відбуваються переміщення клітин, скорочення м’язів та інші види біологічної рухливості.
-
Транспортні
Гемоглобін — найвідоміший транспортний білок, він відповідає за перенесення кисню і вуглекислого газу між тканинами і легенями. У крові є багато інших транспортних білків. Крім переносу речовин між тканинами та органами білки виконують транспорт через мембрани клітин.
-
Запасні
Запасні білки виконують роль накопичення та джерела цінних і поживних речовин, містяться в рослинах. В тваринних організмах білки м’язів, при крайній необхідності, можуть його живити. В яйцеклітинах білки є джерелами енергії і речовин.
Коротка таблиця білкової їжі
У цій таблиці білкової їжі в наочній формі представлено вміст білка в 100 г продуктів, в його їстівній частині. Цієї таблиці буде достатньо, щоб зорієнтуватися, де білка більше, а де менше.
|
Продукти
|
Кількість білка в 100 г
|
 |
Високо-білкові продукти з вмістом понад 15 г білка в 100 г, це: сири, м’ясо, птиця, риба, бобові і горіхи.
|
 |
До білкової їжі можна віднести і такі продукти, які містять від 10 до 15 г білка в 100 г, це: свинина, ковбаси, яйця, крупи, борошно та макарони.
|
 |
Помірно-білкові продукти з вмістом білка від 5 до 10 г в 100 г, це: хліб, рис, зелений горошок, перлловка.
|
 |
Мало-білкові продукти з вмістом білка від 2 до 5 г в 100 г, це: кефір, молоко, сметана, морозиво, шпинат, цвітна капуста, картопля.
|
 |
Дуже мало-білкові продукти з вмістом білка від 0,4 до 2 г на 100 г, це: вершкове масло, овочі та фрукти, гриби і ягоди.
|
При відтворенні тексту Статті «Білки — як вони влаштовані і яку роль відіграють», цілком або частин, активне посилання на oede.in.ua обов’язкове.
Ще про білки:
Мітки до статті: здоров'я, про їжу, таблиці
|
| Головні розділи сайту: |
|
|
Останні статті цього розділу
про Здорове харчування: |
|
| Цікаві матеріали цього розділу: |
|


|
 |
|